Sunteti aici :: Nutritie » ALIMENTE CARE DAU DEPENDENTA SI CENTIMETRI IN PLUS
ALIMENTE CARE DAU DEPENDENTA SI CENTIMETRI IN PLUS
Tentatiile culinare sunt dificil de ocolit atunci cand vrei sa te mentii in forma, dar se pare ca, in afara de gustul delicios, multe "bombe calorice" sunt greu de eliminat din meniul zilnic pentru ca dau dependenta. Respectarea unei diete echilibrate si sanatoase necesita atentie si multa vointa, precum si reducerea treptata a consumului de alimente nocive pentru silueta si sanatate. Chiar daca ai impresia ca nu poti trai fara inghetata, bomboane sau cartofi prajiti, poti avea o silueta armonioasa aplicand urmatoarele solutii practice:
1. O noua varianta de inghetata
Aromata si racoritoare, inghetata este in topul preferintelor atat in zilele toride de vara, cat si la ocaziile speciale. Conform studiilor de specialitate, multe persoane consuma cantitati considerabile de inghetata fara sa tina cont de numarul ridicat de calorii, mai ales in momentele stresante. Grasimile saturate si topping-urile diferite iti pot periclita silueta, agraveaza acneea si favorizeaza cresterea colesterolului. Pentru a minimiza efectele nedorite, nu trebuie sa renunti la desertul tau favorit, insa este esential sa inveti cateva trucuri. Cand mergi la cumparaturi la supermarket, ocoleste torturile de inghetata si alege inghetata simpla de vanilie, care are in general cele mai putine calorii. La restaurant, comanda inghetata combinata cu fructe proaspete, in loc de caramel, frisca sau siropuri. Daca vrei sa te asiguri ca savurezi o inghetata sanatoasa, cu putine calorii, o poti prepara chiar tu foarte rapid. Mixeaza, in cantitati egale, lapte degresat sau iaurt fara grasime cu piure de mango, ananas, banane sau piersici, apoi toarna compozitia intr-un recipient etans si congeleaza minim 2 ore. Cand servesti inghetata poti adauga o lingurita de nuci macinate, seminte de dovleac sau ciocolata neagra razuita.
2. Bomboanele si jeleurile
Iti este greu sa refuzi jeleuri si bomboane cu crema? Ei bine, specialistii de la catedra de psihiatrie a Universitatii din Florida au demonstrat ca aceasta dependenta poate aparea inca din viata intrauterina. Conform testelor realizate timp de 30 de ani, daca alimentatia femeilor gravide contine foarte multe dulciuri, dupa nastere copilul are tendinta sa consume in exces acest tip de produse, iar daca nu exista un control riguros pana la varsta adolescentei, la varsta adulta dependenta va fi foarte dificil de inlaturat. Cu toate acestea, nutritionistii au oferit solutii naturale, care nu elimina placerea gustului, pentru a reduce nevoia de a consuma bomboane sau jeleuri. Atunci cand ti-e pofta de bomboane, nu le cumpara de la supermarket pentru ca, in afara de calorii, au coloranti, conservanti si grasimi saturate. Este foarte usor sa prepari bomboane delicioase, chiar daca nu esti un as in bucatarie. Foloseste struguri fara samburi, unge fiecare boaba cu putina miere, apoi trece-o prin fulgi de cocos sau nuci macinate. De asemenea, poti mixa 400g de curmale, apoi formezi bilute, pui in mijloc o aluna si le treci prin miere si fulgi de cocos. Daca preferi consistenta de jeleu, fructele confiate, cu ciocolata si topping crocant sunt alegerea ideala. Topeste 200g de ciocolata in 100 ml de apa fierbinte, amestecand continuu. Stafidele, caisele confiate si prunele uscate trase in ciocolata pot fi decorate cu migdale macinate sau fulgi de cocos. Pentru momentele in care vrei sa savurezi un jeleu simplu, dar foarte aromat, sucul de fructe (papaya, portocale, mere, ananas, pere), ingrosat cu gelatina naturala agar-agar, si apoi taiat patratele, este un desert light cu o savoare deosebita, potrivit chiar si pentru dietele mai stricte.
3. Cartofii prajiti portocalii
Iti este greu sa renunti la cartofii rumeniti, aurii, cu mult ketchup sau parmezan? Ei bine, cartofii prajiti sunt pe "lista neagra" a nutritionistilor deoarece contin grasimi saturate, multa sare si determina cresteri bruste ale glicemiei. In afara de efectul nociv asupra glicemiei si colesterolului, cartofii prajiti pot periclita rezultatele unei diete, favorizand acumularea kilogramelor in exces. Pentru a reduce efectele nedorite, incearca alte retete la fel de gustoase, care te mentin in forma. Telina sau vinetele taiate bastonase subtiri, trecute prin ou si pesmet au un gust delicios, fiind o gustare consistenta, cu putine calorii. Daca inca nu poti elimina total cartofii din meniul tau zilnic, prepara varianta portocalie de cartofi prajiti! Cartofii dulci au mai putine calorii decat cei albi si sunt o sursa importanta de betacaroten, esential pentru o privire luminoasa si un ten neted si catifelat, fara imperfectiuni. Savureaza o portie de cartofi dulci de fiecare data cand esti tentat sa comanzi un meniu de la fast food si in scurt timp vei observa ca nu este atat de dificil sa respecti o dieta echilibrata pentru remodelarea siluetei. Cartofii dulci sunt la fel de crocanti ca si cei albi, fiind o garnitura delicioasa pentru carnea de vita sau curcan. Serveste-i cu oregano, maghiran si rozmarin sau cu o lingurita de miere si fistic atunci cand vrei sa incerci un preparat exotic.
Amalia Scurt

Acest articol a fost vizualizat de 43002 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii