Sunteti aici :: Antrenament » TAI CHI CHUAN, UN DANS ENERGETIC DE VIATA LUNGA
TAI CHI CHUAN, UN DANS ENERGETIC DE VIATA LUNGA
Arta martiala chineza Tai Chi Chuan ce dateaza de aproximativ 300 de ani se baza, initial, pe exersarea manuirii energiilor vitale. In prezent, este un tip de gimnastica dansata care promoveaza dezvoltarea energiei interne prin miscari blande, lente si respiratie profunda. La nivel psihic, tehnica reduce stresul, anxietatea si oboseala, fapt pentru care este recomandata tuturor persoanelor, indiferent de varsta sau sex.
Originile Tai Chi Chuan
Tai Chi Chuan-ul s-a dezvoltat in provincia Henan, in sanul familiei Chen, acum 300 de ani. Fondatorul stilului este considerat Chang San-feng, maestru in arte martial si Taoist, care a practicat si predat in templul Shao Lin. Conform traditiei, existau 13 miscari de baza, care de-a lungul timpului au fost extinse, ajungandu-se la un set de 108 miscari .
In ce consta ?
Tai Chi Chuan inseamna actiunea (tai) energiei interne (chi), prin palme sau pumni (chuan). Functioneaza cu chi prin intermediul practicarii de secvente de miscari lente numite forme, legate de teoria celor cinci elemente de Ying si Yang si de I Ching. Respiratia si concentrarea sunt, de asemenea, importante pentru relaxarea organismului, promovarea echilibrului emotional si linistirea mintii. Tai Chi Chuan-ul este privit ca o lupta, insa interna : te lupti cu tine insuti, cu propriile blocaje energetice, fizice, emotionale etc. sau de natura psihomentala si emotionala (ignoranta, lene, frica, invidie, orgoliu, resentimente etc). Acestea pot fi anihilate prin cultivarea unei stari de sanatate fizica si psihica excelenta, prin extinderea campului cunoasterii si prin abordarea unui mod de viata spiritualizat.
Practica Tai Chi Chuan
Denumit si dans energetic, tehnica in sine consta in executarea unor miscari inlantuite, executate incet si bland, care au rolul de a deschide articulatiile si de a intinde musculatura si tendoanele. Miscarea este continua si armonioasa, in timp ce respiratia este ampla si profunda. In timpul exercitiilor, umerii trebuie sa fie relaxati, bazinul vertical, fata ridicata spre cer, iar genunchii, usor indoiti. Mai mult, miscarea trebuie sa porneasca din centrul organismului, talia fiind cea care misca bratele. Aceasta miscare creeaza un masaj permanent al tuturor organelor interne. Practica sistematica a Tai Chi Chuan-ului confera echilibru si o armoniei interioara si exterioara. In timpul efectuarii acestor exercitii de viata lunga, concentrarea are un rol deosebit. Cand dispare concentrarea, apare durerea, la genunchi, spre exemplu, fapt pentru care practicantul trebuie sa se concentreze din nou asupra centrului de echilibru din care izvorasc toate miscarile.
Beneficiile Tai Chi Chuan
La nivelul organismului, exercitiile Tai Chi Chuan imbunatatesc coordonarea, flexibilitatea si echilibrul, cresc puterea musculara si rezistenta scheletului, maseaza organele interne si imbunatatesc functionalitatea acestora. Astfel, articulatiile devin elastice, muschii se detensioneaza, iar organismul se purifica. Cu alte cuvinte, Tai Chi Chuan contribuie la intinerirea intregului trup, conferind suplete si agilitate corporala.
In ceea ce priveste beneficiile la nivel psihic, tehnica ajuta la inlaturarea stresului cotidian, a anxietatii si oboselii, intareste vointa si deschide sufletul, rafinand si amplificand perceptiile. Deoarece este nevoie de concentrare pentru efectuarea exercitiilor, Tai Chi Chuan stimuleaza instalarea unei stari predominante de calm launtric, armonie si echilibru psihic.
Tai Chi Chuan recomandat pacientilor cardiaci
Exercitiile Tai Chi Chuan pot fi efectuate de catre orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Mai mult, ele sunt recomandate ca exercitiu aerobic pentru varstnici si relaxant pentru pacientii cardiaci. In cazul femeilor gravide in luni avansate, vor evita anumite miscari ce presupun incordarea perineului sau aplecari. De asemenea, persoanele care au probleme articulare grave sau dureroase, vor incepe sa practice cu precautie, fara a forta articulatiile membrelor inferioare. Tai Chi Chuan este contraindicat in starile acute de intoxicatie, febra sau orice urgenta organica, cel putin in puseul acut.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 52889 ori.
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!

Reabilitarea fizica este componenta majora a reabilitarii cardiace complete dupa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii