Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PEPENELE ROSU
DE CE SA ALEGI RAFTINGUL
Stretching - umeri - teorie
PROGRAM DE INTRAT IN FORMA
Extensia spre posterior a bratului cu gantera


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
CSID - Combate osteoporoza prin dieta
Oana Iaru
GASTRITA, IN CATEVA IDEI
CALCULATOR - PIERDERE DE APA IN TIMPUL EFORTULUI FIZIC
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » YOGA, ARTA RELAXARII

YOGA, ARTA RELAXARII


YOGA_ARTA_RELAXARII_43028.jpgYoga este un sistem teoretic si practic de vindecare, fiind o combinatie de exercitii de respiratie, posturi fizice si meditatie care se practica de peste 5000 de ani. A evoluat intr-o miscare spirituala in hinduism, dar in Occident exista o forma de yoga cunoscuta sub numele de Asana care presupune exercitii fizice simple pentru mentinerea sanatatii care nu au nimic de a face cu hinduismul sau spiritualitatea. Un studiu realizat in 2004 de catre Centrul National de Medicina Complementara si Alternativa din SUA s-a concentrat asupra celor care folosesc medicina complementara si alternativa, asupra metodelor folosite si a motivatiei acestora. Rezultatele studiului au aratat ca yoga se situeaza pe locul 5 in topul celor mai folosite terapii alternative, fiind privita ca si o legatura minte-trup folosita pentru a reduce efectele generalizate ale stresului.


Cine poate practica yoga?

Yoga poate fi practicata de catre oricine, adresandu-se in special oamenilor activi care doresc sa-si rezolve anumite probleme psihice si fizice. Deoarece se ocupa de trup, minte si de spirit, yoghinii considera ca in cadrul exercitiilor practicate corpul se purifica, se eleveaza, se tonifiaza prin intermediul diferitelor posturi corporale. Asadar, chiar daca esti adeptul unei ore de exercitii fizice intense pe zi, practicarea ulterioara a unei sedinte de yoga este binevenita: muschii se decontracteaza, respiratia se regleaza si curgerea energiilor prin corp se fluidizeaza. Mai mult, exercitiile de relaxare se adreseaza celor care au anumite tulburari de somn.


Avantajele yoga

ALUNGA STRESUL SI TE AJUTA SA TE RELAXEZI. Principalul motiv pentru care oamenii practica yoga este tocmai aceasta premisa: la sfarsitul unei sedinte, vei avea o minte mai limpede, mai lipsita de griji cotidiene si stres si vei deveni mult mai relaxat si mai calm. Yoghinii spun ca yoga induce o stare profundã de calm si pace interioara, deschide calea catre intelepciune si elibereaza fiinta de prejudecati, inhibitii si limitari. Un numar impresionant de studii clinice publicate vorbesc despre beneficiile pe care le are yoga asupra sanatatii psihice si emotionale, in special asupra depresiei.

ITI MENTINE GREUTATEA. Efectul de mentinere a greutatii corporale aproape de greutatea ideala nu rezulta din activitatea fizica din timpul exercitiilor yoga, ci dintr-o constientizare mai profunda a propriei persoane, sustin yoghinii. Astfel, in timpul unei sedinte poti sa arzi suficiente calorii pentru a-ti induce o scadere in greutate, desi putini din cei care practica yoga profita de acele exercitii specifice. Explicatia consta in faptul ca stomacul devine mai sensibil in momenul in care este suficient de plin, contribuind la declansarea senzatiei de satietate care nu apare la fel de des la persoanele care nu fac yoga. Mai mult, practicarea regulata a exercitiilor yoga este asociata cu un stil sanatos de mancat, iar persoanele care practica yoga nu sunt supuse obezitatii la fel de mult ca si cele care nu o practica.

ITI REGENEREAZA SI ITI REINCARCA SISTEMUL NERVOS. Yoghinii spun ca este indicat sa mergi la culcare la ora 22 deoarece traditia yoghina spune ca inainte de miezul noptii pozitia cosmica a pamantului transmite raze puternice care ajuta la intarirea sistemului nervos.

AJUTA IN ANUMITE PROBLEME DE SANATATE. Daca suferi de nas infundat sau constipatie, cateva sfaturi date de yoghini ti-ar putea rezolva problemele. Astfel, daca ai nasul infundat in mod frecvent, iata o metoda nu tocmai placuta, dar care te va vindeca rapid: dimineata, cand te speli pe fata, ia in palma putina apa si trage pe cate o nara, in timp ce o astupi pe cealalta. Daca suferi de constipatie, tot dimineata ti se recomanda sa bei pe stomacul gol un pahar cu apa calduta.

In plus, exercitiile yoga sunt benefice pentru cei care sufera de astm si probleme ale coloanei. Un studiu recent publicat intr-un jurnal medical american arata ca yoga poate sa usureze durerea si sa imbunatateasca starea de spirit a pacientilor care sufera de dureri cronice de spate. Cardiacii trebuie sa stie ca yoga contribuie la insanatosirea inimii prin reglarea tensiunii arteriale mari si imbunatatirea rezistentei la stresul psihologic si are potentialul sa promoveze o stare de bine generala.


In 2006 in SUA s-a realizat un studiu pe 61 de bolnave de cancer la san. Treizeci de paciente urmau tratamentul standard impotriva bolii si in paralel faceau yoga, concentrandu-se pe tehnici de respiratie si relaxare si excluzand exercitiile dificile. Rezultatele studiului au aratat ca s-au semnalat imbunatatiri ale anumitor functii fizice, nivele usor imbunatatite ale socializarii si nivele mai mici ale tulburarilor de somn si ale starii de greata.


Dezavantajele yoga

Desi yoghinii isi sustin cauza si implicit modul de viata si exercitiile aferente spunand ca nu exista niciun dezavantaj sau impediment care sa stea in calea practicarii yoga, in ultimii ani s-au raportat destule cazuri de accidentari datorate practicarii acestei forme de relaxare. Printre acestea se numara rupturi ale arterei carotide, umflaturi ale discurilor intervertebrate, luxatii ale incheieturilor, aparitia de chisturi ganglionice, compresia coloanei vertebrale si hiperextensii ale gatului. Unii specialisti sustin ca multe pozitii yoga nu sunt potrivite pentru toata lumea. Un chirurg ortoped specializat in probleme ale genunchilor si soldurilor sustine ca atat incepatorii cat si cei mai experimentati in practicile yoga se pot rani usor in timpul exercitiilor.


Yoga si alimentatia

Yoga este considerata o veritabila arma in lupta cu greutatea, cum spuneam ceva mai devreme. S-a dovedit stiintific faptul ca practicarea regulata a exercitiilor de yoga poate preveni cresterea in greutate tipica varstei adulte; in plus, yoga te poate ajuta sa pierzi in greutate. Cercetatorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center au analizat 15.500 de persoane de varsta medie carora li s-a cerut sa raspunda la un chestionar detaliat, care privea activitatea lor fizica si evolutia greutatii corporale in intervalul 45-55 de ani. Studiul a avut ca si scop determinarea impactului practicarii exercitiilor yoga asupra evolutiei greutatii, izolat de influenta altor factori precum dieta si alte tipuri de activitate fizica. Rezultatele studiilor au aratat ca adultii cu varste cuprinse intre 45-55 de ani se ingrasa in medie 500 g pe an. Aceasta tendinta se datoreaza lipsei unor obiceiuri alimentare conforme cu varsta, corelate cu diminuarea necesitatilor energetice odata cu inaintarea in varsta. Mai mult, s-a aratat ca barbatii si femeile de 45 de ani care aveau o greutate normala s-au ingrasat cu 1,5 kg mai putin pe durata unui deceniu, in comparatie cu cei care nu au practicat yoga in mod regulat. Rezultatele cele mai spectaculoase s-au constatat la persoanele supraponderale: atat femeile cat si barbatii care au practicat yoga au pierdut 2,5 kg pe o perioada de 10 ani, in timp ce persoanele care nu au practicat acest fel de exercitii au crescut in greutate cu 7 kg.

Anul acesta pe 1 septembrie s-a lansat o aplicatie pentru iPhone numita Jurnalul iPractice care iti permite sa accesezi 15 secvente de yoga practicate de catre un expert. Cu alte cuvinte, tehnologia noua iti permite sa ai expertul tau yoga in buzunar in fiecare zi. Nu stiu daca iti surade sau nu ideea, dar parca spiritualitatea si fuga de stresul cotidian promovate de yoga se cam bat cap in cap cu sedintele yoga prin iPhone. Oricum, avantajele practicarii yoga sunt multe si, daca exercitiile sunt practicate corespunzator, te vei afla cu un pas mai aproape de o viata mai linistita si mai echilibrata.



Alexandra Igna

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(29 Februarie 2016 10:20) Iulian Ifri a spus

Nu mai induceti oamenii in eroare! Prezentarti Yoga ca pe un sport sau o practica de imbunatatire a capacitatilor fizice. Yoga este o practica de evolutie spirituala. Frumusetea si Yoga sunt antagonice, cu cat avansezi in Yoga cu atat vei fi interesat mai putin de trup si te vei orienta spre spirit! Scrieti despre kangoo jump si nu va bagati la ce nu stiti.







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii