Sunteti aici :: Nutritie » Suplimentarea cu concentrate proteice din zer si soia mareste raspunsul la antrenamentul cu greutati
Suplimentarea cu concentrate proteice din zer si soia mareste raspunsul la antrenamentul cu greutati
Concentratele proteice fac parte din categoria suplimentelor nutritive ale caror efecte pozitive au fost demonstrate prin studii foarte serioase. Utilitatea lor in sport nu mai poate fi pusa la indoiala in zilele noastre. Motivul utilizarii lor este dat de faptul ca administrarea unei cantitati, chiar reduse, de proteine dupa antrenamentul de forta poate stimula sinteza proteinelor musculare si se presupune ca ar reduce catabolismul proteic muscular - in acest fel se obtine o crestere a masei musculare si a fortei. Intr-un studiu recent publicat (2006) in International Journal of Sport Nutrition, cercetatorii de la mai multe universitati canadiene si-au propus sa demonstreze aceasta ipoteza. Mai mult decat atat, ei au dorit sa vada daca o alta ipoteza este reala: utilizarea proteinelor din zer ar conduce la o mai buna absorbtie si utilizare a aminoacizilor rezultati in urma digestiei, decat administrarea proteinelor din soia. Atat proteinele din zer cat si cele din soia sunt considerate proteine de foarte buna calitate, avand un procent relativ mare de aminoacizi esentiali, necesari sintezei proteinelor musculare.
Pentru acest studiu au fost alesi 27 de voluntari - persoane tinere (varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani), dar neantrenate. Acestia au intrat intr-un program de antrenament cu durata de 40 de zile, constand in 3 antrenamente pe saptamana, destinate tuturor grupelor musculare, cu o zi de pauza intre antrenamente. Pentru fiecare grupa musculara se efectuau cate 4-5 serii a 6-12 repetari cu o greutate echivalenta a 60-90% din 1-RM. S-a folosit principiul periodizarii. Pentru a se observa efectele suplimentarii cu proteine, subiectilor li s-a administrat in mod aleator fie 1,2 g/kgcorp/zi concentrat proteic din zer, fie 1,2 g/kgcorp/zi concentrat proteic din soia, fie un placebo, constand in 1,2 g/kgcorp/zi maltodextrina. Suplimentul a fost consumat in 3 doze egale - inainte de antrenament, dupa antrenament si seara la culcare.
La inceputul si la finalul studiului au fost efectuate mai multe determinari, astfel incat sa se poata trage o concluzie in ceea ce priveste evolutia subiectilor. Masa musculara a fost apreciata prin DEXA (absorbtiometrie bifotonica cu raze X), iar forta prin metoda determinarii 1-RM (o repetare maximala) pentru impins de la piept si genuflexiuni. De asemenea, a fost dozat prin spectrofotometrie un metabolit ce apare in urma catabolismului proteinelor miofibrilare - 3-metilhistidina urinara.
Dupa ce a avut loc studiul s-au constatat urmatoarele rezultate: forta a crescut semnificativ mai mult la grupurile care au primit concentrate proteice din zer si soia - in jur de 35% pentru genuflexiuni si 13% pentru impins de la piept, in timp ce la grupul placebo cresterea a fost modesta - 20% pentru genuflexiuni si 7% pentru impins de la piept. In aceeasi masura, dezvoltarea masei musculare a fost semnificativ mai mare la cei care au primit supliment proteic - 2,5 kg in grupul cu supliment din zer si 1,7 kg in grupul cu supliment din soia, spre deosebire de 0,3 kg in grupul placebo. In privinta dozarii 3-metilhistidinei nu s-au observat diferente semnificative intre grupuri.
In urma acestei cercetari, au putut fi stabilite cateva concluzii, dintre care cea mai importanta pare a fi cea conform careia suplimentarea cu concentrate proteice, indiferent de sursa, la persoanele care se antreneaza, are capacitatea sa stimuleze dezvoltarea masei musculare si a fortei intr-o masura mai mare decat simpla efectuare a antrenamentului de forta. De asemenea, momentul administrarii suplimentului pare a fi foarte important. S-a mai constatat ca in timp ce sinteza proteica este stimulata, administarea suplimentara de proteine nu are efect asupra catabolismului proteic.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 13328 ori.
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii