Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SARCINA SI EXERCITIILE FIZICE
CE ESTE FOTOSENSIBILITATEA?
SARITUL CORZII, UN EXCELENT ANTRENAMENT CARDIO
Oferta sarbatori 2011
SAMPANIA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SPORTURI NOI LA OLIMPIADA LONDRA 2012
HIPERPLAZIA
SHIATSU, ATINGEREA CARE VINDECA
FENOMENUL DIETEI ZONE
Ramat orizontal la aparat
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » STEROLI SI STEROIZI

STEROLI SI STEROIZI


Se face adeasea confuzia intre steroli si steroizi. Despre steroizi se cunosc multe aspecte, s-au scris numeroase articole si in linii mari, cam toti cei ce au tangenta cu culturismul stiu cate ceva despre efectele pozitive si negative ale acestor compusi chimici. Spre deosebire de acestia, despre steroli nu s-a scris prea mult, nu fiindca nu ar exista suficiente studii, ci pentru ca nu au reprezentat un punct de interes, datorita efectelor mult mai reduse in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare, in comparatie cu steroizii.

Exista pe piata suplimente nutritive pe a STEROLI_SI_STEROIZI_36478.jpgcaror prospect gasim diversi compusi din categoria sterolilor. Confuzia intre steroizi si steroli ridica in mintea multora intrebarea "sunt oare periculosi sterolii?" Ar trebui sa consumam astfel de suplimente? Sunt ele sigure? Iar daca raspunsul este "da", sunt eficiente sau reprezinta bani aruncati?

Dupa dictionarul medical Stedman, sterolii sunt definiti ca "steroizi cu 27 sau mai multi atomi de carbon, si cu o grupare OH (alcool)". Hmmm... Deci sunt steroizi... Sa nu intram in panica! Da, fac parte din grupul larg al steroizilor, aceste lipide naturale sau sintetice, cu roluri foarte importante in organism. Dar atunci cand spunem "steroizi" nu trebuie sa ne gandim automat la hormoni sexuali anabolizanti si la substante sintetice care se folosesc ca metode doping, ci la o clasa de compusi chimici care au un nucleu comun, insa formele sub care exista atat in regnul animal, cat si cel vegetal sunt foarte diverse. Trebuie sa ne gandim si la colesterol, cel care este incriminat pentru formarea aterosclerozei, la acizii biliari, la diversi hormoni cum ar fi aldosteronul, cortizolul, progesteronul, la vitamina D si lista poate continua. Evident, in aceasta lista se afla si testosteronul impreuna cu toti derivatii lui naturali si sintetici, parte din ei utilizati in terapie, dar si de catre cei care vor masa musculara in timp scurt.

Asadar, sterolii reprezinta doar o subcategorie ce face parte din clasa steroizilor. Diferenta de structura fata de sterozii anabolizanti atrage dupa sine si o importanta diferenta intre efectele in organism, atat pozitive, cat si negative.

Cel mai important sterol in organismul vertebratelor este colesterolul, abundent in glandele suprarenale, tesutul nervos si ficat. De o mare importanta in corp este si colecalciferolul sau vitamina D3, o substanta care contribuie la formarea unui tesut osos de calitate si in lipsa careia apare rahitismul la copii.

Fitosterolii, sunt lipide ce intra in structura plantelor si au o compozitie similara cu a colesterolului (diferenta consta in existenta unui grup suplimentar etil). Toate plantele, incluzand fructele, legumele, cerealele, semintele contin compusi sterol (numiti si steroline), dintre care cel mai frecvent intalniti sunt betasisterolul, stigmasterolul si campesterolul. Uleiurile obtinute din plante sunt in mod particular bogate in fitosteroli.

Interesul pentru fitosteroli a crescut atunci cand un cercetator din Africa de Sud, Roelof Wilke Liebenburg, dupa ce a observat cum anumite leacuri populare dau rezultate in tratamentul cancerului de prostata, a inceput sa studieze efectele fitosterolilor. De aici au rezultat medicamente pe baza de steroli, care se folosesc in tratamentul adenomului de prostata (acesta este o hipertrofie benigna, deci necanceroasa, a prostatei). Mai tarziu, medicamentele pe baza de steroli au inceput sa fie utilizate in afectiuni ale sistemului imun, astm, diabet, herpes, artrita reumatoida, alergii. Cercetari recente se concentreaza pe efectul sterolilor in fibromialgie, tuberculoza, hepatite si alte afectiuni in care amelioarea sistemului imun ar putea sa reduca gravitatea si durata bolii.

Cercetatorii au aratat ca betasisterolul poate ajuta la normalizarea functiei limfocitelor T helper si celulelor NK (natural killer), in momente cand corpul este supus unui stres (in special imbolnaviri). Utilizarea sterolilor vegetali in tratarea hipercolesterolemiei se pare ca are toate sansele sa reprezinte un raspuns la aceasta problema.

Si in cazul sportivilor sterolii si-au dovedit eficienta. In special dupa eforturi intense, cum ar fi participarea la o cursa de maraton, organismul are nevoie de sustinere. Secretia cortizolului, hormon de stress cu rol catabolizant, poate fi controlata, iar concentratia lui poate fi astfel redusa, ceea ce reprezinta un beneficiu in sensul protejarii masei musculare. Sterolii din plante au efecte anabolizante reduse, care nu se compara ca efectele hormonilor anabolizanti, cu alte cuvinte nu trebuie sa existe temerea ca la consumarea unor suplimente nutritive ce contin si steroli ar putea aparea efectele secundare ale steroizilor anabolizanti.

Pentru culturisti, suplimentele ce contin steroli sunt recomandate pe baza efectelor de reglare a functiilor mai putin evidente, dar extrem de importate si ma refer in special la sistemul imunitar si cel hormonal. Chiar daca efectele pro-dezvoltare musculara nu sunt atat de intense ca in cazul steroizilor anabolizanti, protejarea organismului impotriva stresului indus de antrenamentele puternice reprezinta un element pe care ar trebui sa il aiba in vedere fiecare sportiv si antrenor.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 65194 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA
Ridichea este de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta ...
POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
Daca ai cumparat recent o punga de popcorn, s-ar putea ...


FRUCTELE IN EXCES INGRASA FRUCTELE IN EXCES INGRASA
Trebuie sa mancam fructe zilnic pentru a ne mentine sanatosi ...
8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA 8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA
Cu ajutorul alimentatiei inteligente poti lupta impotriva stresului, a migrenelor, ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 3 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii