Sunteti aici :: Nutritie » ROSIILE SI BENEFICIILE LOR ASUPRA SANATATII
ROSIILE SI BENEFICIILE LOR ASUPRA SANATATII
Ca rosiile sunt sanatoase si au o gramada de proprietati antioxidante, nu mai reprezinta nicio noutate pentru nimeni, probabil. Dar ca sucul de rosii este foarte bun pentru a-ti mentine sanatatea oaselor si pentru a preveni osteoporoza, s-ar putea sa fie o surpriza pentru tine. Pentru a nu mai lungi vorba fara folos, iata o serie de avantaje si beneficii asupra sanatatii aduse de consumul regulat de rosii sau suc de rosii.
SUCUL ORGANIC DE ROSII CONTINE MULTI FENOLI
Sucul organic de rosii contine mai multi fenoli decat sucul de rosii care contine rosii provenind din recoltele traditionale, conform unui studiu recent realizat de cercetatori din mai multe tari, apartinand unor institute diferite. Cercetarea in sine a fost sustinuta cu fonduri de la Ministerul Spaniol de Stiinta si Inovatie si aduce informatii pretioase care pot ajuta la solutionarea acestei probleme iscate pe seama subiectului "recolte organice versus recolte conventionale". Datorita faptului ca rosiile sunt cele mai consumate legume proaspete de pe teritoriul spaniol, studiul polifenolilor continuti de sucul de rosii pare sa aiba un sens destul de evident. Cercetarea a dorit totodata sa evidentieze cantitatea de polifenoli continuta atat de sucul organic de rosii, cat si de cel "conventional"; in plus, s-au urmarit si beneficiile acestor sucuri asupra sanatatii. Destul de ciudat e faptul ca desi rosiile sunt consumate in cantitati impresionante pe toate continentele, pana in clipa de fata doar numite componente cu anumite valori nutritionale au fost studiate, enumerand aici licopenul.
Polifenolii sunt o grupare de componente naturale cu inportante proprietati nutrititive, care au abilitatea de a proteja corpul impotriva bolilor cardiovasculare si degenerative si impotriva anumitor forme de cancer. Aceste substante pot sa neutralizeze radicalii liberi si sunt capabile sa regleze activitatea enzimelor, producand in aceasta maniera nenumarate efecte benefice asupra sanatatii. Dupa o analiza atenta a cantitatii totale de flavonoli si acizi hidroxicinamici din sucul de rosii comercializat in magazine si cel organic s-a descoperit faptul ca exista diferente importante intre cele doua. Aceste substante benefice au fost regasite in cantitati mai mari in sucul organic de tomate, iar explicatia ar putea consta in existenta mecanismului de aparare al plantelor, aflat in relatie directa cu tipul de ingrasamant folosit in producerea rosiilor organice sau traditionale.
SUCUL DE ROSII INTARESTE OASELE
Sucul de rosii este "in stare" sa tina osteoporoza departe. Iti vine sa crezi sau nu, s-ar parea ca sucul de rosii, datorita continutului sau bogat in licopeni, contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, dar si la prevenirea anumitor forme de cancere, cum ar fi cel de prostata, de san, de pancreas, cervical, de piele, de ovare sau de stomac sau la prevenirea bolilor cardiovasculare. Oamenii de stiinta canadieni spun ca nu e nevoie de mai mult de 2 pahare de suc de rosii pe zi pentru a obtine toate aceste efecte minunate.
Studiul realizat de acestia a implicat 60 de femei aflate la menopauza, cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani, si s-a desfasurat pe durata a 5 luni. In prima luna, femeilor li s-a interzis consumul de rosii si suc de rosii, iar rezultatele au indicat cresterea nivelului de N-telopeptide din sange; aceasta substanta, eliberata in organism in cantitati excesive, este resposabila de fracturile osoase.
In urmatoarele 4 luni ale aceluiasi studiu, aceleasi femei au primit o anumita doza zilnica de suc de rosii, continand 15 mg de licopen; in plus, li s-au administrat capsule continand 35 mg de licopen. La finele celor 4 luni, cercetatorii au observat o scadere considerabila a nivelului de N-telopeptide din sange.
Nota: Pe langa rosii, ardeii rosii, caisele, strugurii rosii, piersicile, grapefruit-ul rosu, sfecla rosie sau vinul rosu contin de asemenea cantitati imrpesionante de licopen.
ROSIILE PREVIN REUMATISMUL
Pe langa cele mentionate mai sus, e bine sa stii ca rosiile nu ingrasa, nu au grasimi, sunt foarte bogate in potasiu, vitaminele A, C si K, fier si calciu si chiar fosfor. Toate acestea, in combinatie cu licopenul si cu o alta substanta care se regaseste in rosii si care are proprietati asemanatoare cortizonului au rolul de a transforma rosiile intr-un depurativ si antiinflamator puternic. Infectiile renale, urinare, guta sau chiar cosntipatia si reumatismul s-ar parea ca pot sa fie vindicate sau vizibil ameliorate prin consumul regulat de rosii sau suc de rosii. Ulcerul sau hiperacididatea gastrica pot de asemenea sa fie ameliorate daca se consuma timp de 21 de zile pana la 1 litru si jumatate de suc proaspat de rosii. Daca urmaresti sa faci o detoxifiere generala, sucul de rosii poate deveni aliatul tau numarul 1.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 73128 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Eu de exemplu sunt inebunit dupa rosii insa de mai bine de un an sufar de o esofagita de reflux si rosiile au fost primele la care a trebuit sa renunt.
Ce recomandati ca inlocuitor?
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii