Probabil ca ai facut un obicei din a introduce mustarul in aceeasi categorie cu sticlele de ketchup sau maioneza si mai mult ca sigur ca nu ii acorzi o importanta prea mare cand vine vorba de constituentii sai nutritivi. La urma urmei, cum ar putea sa te ajute un condiment, nu? Ei bine, sunt o multime de cai prin care mustarul si semnintele de mustar isi pot aduce contributia impresionanta asupra sanatatii, si tot ce iti ramane de facut este sa iti aloci putin timp liber si sa te documentezi cu privire la acest condiment. Un prim pas cu care poti sa te initiezi in tainele mustarului este reprezentat chiar de citirea acestui articol.
ISTORIA MUSTARULUI
Condimentul galbui si cremos pe care il folosesti in mod regulat provine din seminte ale plantei de mustar, membra a familiei cruciferelor si care poate fi gasita in zone cu o clima temperata. Europa si Asia sunt principalele continente pe care se dezvolta cel mai bine aceasta planta; exista o mare diversitate de plante de mustar care au fost descoperite pana in prezent (circa 40), dar doar 3 dintre acestea sunt larg raspandite. Semintele albe de mustar (care au de fapt un colorit galbui) sunt principalele surse ale "mustarului la borcan", si totodata unele dintre ingredientele principale pe care le folosesc majoritatea gosopdinelor toamna, la punerea muraturilor peste iarna. Un alt soi destul de raspandit de mustar este cel inchis la culoare, care are la origine niste seminte de mustar mai inchise la cloare (maronii). Acest mustar are o aroma mai puternica, iar mustarul propriu-zis se obtine in acest caz prin amestecarea acestor seminte cu otet, vin si alte ingrediente mai mult sau mai putin secrete. Semintele negre de mustar au una dintre cele mai picante arome si sunt folosite in special in cadrul bucatariei indiene.
Semintele de mustar sunt parte a civilizatiei noastre de sute de ani. Chiar si Biblia mentioneaza aceste seminte de mustar; grecii le foloseau la gatit, la fel si cei din Roma Antica, ce se pare ca ar fi responsabili pentru o forma timpurie a mustarului zilelor noastre. Medicina nu a fost exclusa din aria de actiune a acestor seminte speciale, Hipocrate folosindu-le pe post de tratament. Chiar si in prezent, in anumite parti ale Indiei aceste seminte de mustar se folosesc ca si o parte esentiala a sistemului traditional de vindecare. Pentru indieni, cu cat semintele pe care le folosesc au un gust mai iute, cu atat proprietatile lor de vindecare sunt mai accentuate.
NUTRIENTI CARE SE REGASESC IN MUSTAR
Din punct de vedere al valorii nutritive a mustarului, acesta este o sursa minunata de antioxidanti; contine de asemenea cantitati impresionante de seleniu si magneziu, datorita carora capata niste proprietati anti-inflamatorii spectaculoase. O singura lingurita de mustar iti poate oferi de asemenea un aport foarte bun de acizi grasi omega 3 si omega 6, dar si calciu, potasiu si chiar fosfor.
Acest cocktail de nutrienti care se regasesc in semintele de mustar si, implicit, in mustar constituie un minunat remediu impotriva tensiunii arteriale mari, precum si o sura buna de imbunatatire a metabolismului.
Raceli, gripe, dureri de cap, se pare ca toate acestea ar putea fi ameliorate cu ajutorul semintelor de mustar. In cantitati mai mari, mustarul a fost folosit ca si purgativ folosit in inducerea vomei in cazul otravirilor accidentale. Cataplasmele cu mustar s-ar parea sa aiba un effct de calmare a tusei, durerilor reumatice, musculare si in dureri ale incheieturilor, in gusa si in bronsita sau sciatica.
Mustarul contine uleiuri in proportie de 28% uleiuri, iar unele persoane folosesc masti de par sau ten pe baza de mustar. Semintele de mustar prajite in ulei de cosos sau in ulei de susan s-ar parea ca pot fi folosite pe baza de masti anti-acneice. Un alt leac ce are la baza semintele de mustar ar fi urmatorul: se fierbe o cantitate mica de apa, se adauga semintele de mustar in aceasta si se realizeaza comprese folsing acest amested. Aceste comprese s-ar parea ca au un rol benefic in tratarea eczemelor.
Semintele de mustar si mustarul in general au un rol de stimulare a poftei de mancare, dar pot fi de asemenea considerate si un antiseptic bun. Mustarul ajuta in cazul constipatiilor cronice si are un rol de favorizare a secretiilor gastrice.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 85099 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023
Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
am citit, ca de obicei,cu inares sporit, despre boabele de mustar. NU TI SCRIS NIMUC despre contraindicatii : eu am luat 3lingurite pe zi , care mi-au facut usturimi de groaza , am ulcer duodenal, si, pentru ca am vazut ca e bun pentru constipatia cronica, pe care o am si pe aceasta,dar am colon cu diverticuli, necancerosi, am patit -o si mai rau. ASTEPT UN RASPUNS DE LA CINEVA care are studii medicale in acest , pentru a posta si contraindicatiile. Multumesc mult , mai ales daca cineva le poate da unei babe de 64 ani cu multe probleme de sanatate.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii