Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Supraponderal sau obez?
CSID - Dietele disociate nu reprezinta o solutie buna
Exercitii pentru muschii deltoizi
URZICA
BOLNAVII CRONICI SI MISCAREA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole DIN NOU DESPRE FECTELE SECUNDARE ALE CREATINEI
Cum determinam consumul caloric
DIETA PERSONALIZATA
BENEFICIILE DIETEI MEDITERANEENE
OBICEIURI CARE INCETINESC METABOLISMUL
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
5 paşi OBLIGATORII pentru SLĂBIRE rapidă Fierbinte
Slăbirea rapida si eficientă înseamnă mai mult decât simpla pierdere de kilograme – este...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CAFEAUA TINE DEPARTE DEPRESIA

CAFEAUA TINE DEPARTE DEPRESIA


CAFEAUA_TINE_DEPARTE_29876.jpgLicoarea magica de care pari sa nu te saturi niciodata prea usor si care reuseste sa te mentina treaz si alert dimineata si chiar usor revigorat pe parcursul dupa-amiezii pare sa aiba efecte nebanuite asupra starii tale psihice, conform ultimului studiu realizat de profesorii de la Scoala Harvard de Sanatate Publica si care a fost publicat in "Arhivele Medicinei Interne" din Statele Unite ale Americii.

Ce anume poate cafeaua sa faca pentru noi, pe langa procurarea energiei de care avem atata nevoie in fiecare zi pentru a ne mentine cel putin pe linia de plutire? Licoarea veche de peste un mileniu continua sa ne uimeasca prin proprietatile sale antidepresive recent descoperite si dezbatute de oamenii de stiinta din America si nu numai. Cu alte cuvinte, studiile au aratat ca 4 cesti din aceasta bautura energizanta consumata in fiecare zi ar avea efectul de a tine depresiile departe. Pentru a-ti face o idee cat mai clara asupra diferitelor opinii referitoare la puterile "magice" ale cafelei care au fost exprimate de diferite popoare de-a lungul istoriei sale indelungate, iata un scurt istoric al acesteia:

CAFEAUA, INTRE MEDICAMENT SI ELEMENT MISTIC

Tamaduitorul Avicenna a fost primul care a inceput sa administreze cafeaua pe post de medicament inca din anul 1000 era noastra. Poporul etiopean a inceput sa foloseasca fructele arborelui de cafea pe post de vin, fermentandu-le in apa, dupa o uscare prealabila. Ceva mai tarziu, cafeaua a inceput sa fie preparata folosindu-se apa calda. Proprietatile stimulative ale cafelei au inceput sa fie asociate cu anumite stari de extaz religios, dar si cu anumite practice medicale, iar de aici la trimiterile catre caracterul mistic al acestei licori nu a fost decat un pas mic.

Pentru a arunca o lumina si mai clara asupra istoricului cafelei, iata doua legende extrem de interesante care au circulat de-a lungul vremii, cu scopul de a clarifica momentul exact in care a aparut cafeaua.

Cafeaua si caprele yemenite

Anul 1400 a dat nastere unei povesti in centrul careia se regaseau niste capre Yemenite ale lui Khaldi, un pazitor de capre care a observat faptul ca animalele de care avea grija au inceput sa devina deosebit de neastamparate si agitate dupa ce consumau niste fructe de culoare rosie care se gaseau in niste tufisuri necunoscute pana atunci. Khaldi a decis sa culeaga aceste fructe si sa le duca la o manastire care se gasea in apropiere; staretul acelei manastiri a fiert fructele respective in apa si astfel a rezultat un lichid foarte aromat cu un gust amarui, dar care s-a dovedit a fi excelent in a indeparta starile de oboseala sau de somnolenta ale calugarilor acelei manastiri.

CAFEAUA SI MIRAJUL DESERTULUI

Un dervis musulman fusese condamnat de dusmanii sai la moarte prin infometare, in desert. Acesta a inceput sa rataceasca fara speranta, in cautarea unei solutii; in curand, a inceput sa delireze si sa auda o voce care il indemna sa manance fructele unui arbore de cafea. Dervisul a facut intocmai, chinuindu-se initial sa inmoaie putin fructele respective in apa, pentru a fi mai usor de inghitit. Vazand ca nu reuseste mare lucru facand asta, a hotarat sa bea lichidul respectiv; in curand, a inceput sa se simta plin de energie si a vazut salvarea sa si faptul ca a supravietuit consumand fructele respective ca pe un semn divin. S-a intors in satul sau si le-a povestit celorlalti despre puterea miraculoasa a acelui arbore.

CAFEAUA SCADE RISCUL DE DEPRESIE CU 20%

Revenind in zilele noastre, o sa ne referim la un studiu realizat anul acesta de catre Alberto Ascherio, cercetator al Scolii Harvard de Sanatate Publica. Conform datelor obtinute in urma studiului, s-ar parea ca un consum regulat al catorva cesti de cafea ar reduce riscului depresiei la femei. Minim doua cesti de cafea consumate zilnic se pare ca au puterea sa aiba efecte minunate asupra starii de spirit a consumatoarelor; femeile care au consumat pana la 4 cesti de cafea pe zi au observat reducerea starilor depresive cu pana la 20%. Aceleasi rezultate nu au fost inregistrate in cazul cafelei decofeinizate.

Cu toate acestea, s-ar parea ca studiul respectiv nu a fost capabil sa gaseasca o legatura cauza-efect, ci doar o asociere de rezultate. Din acest motiv, nu toti cercetatorii recomanda un consum sporit de cafea pe baza acestui studiu care a evaluat peste 50,000 de femei cu o medie de varsta de 63 de ani. Studiul s-a desfasurat pe durata a 10 ani, din 1996 pana in 2006. La inceputul studiului, nici una dintre femei nu a raportat probleme referitoare la depresie; in plus, toate au raspuns unei serii de intrebari referitoare la obiceiurile lor cu privire la consumul de cofeina din 4 in 4 ani. Ele si-au notat consumul de cafea pe o perioada de 12 luni si eventualele probleme clinice legate de eventuale stari depresive. Din totalul celor 50,000 de femei care au participat la studiu, 2,607 dintre acestea au dezvoltat stari depresive. Cu toate acestea, restul femeilor care au consumat cantitati din ce in ce mai mari de cafea au reusit sa se mentina departe de depresii; astfel, cele care au consumat 2 sau 3 cesti de cafea pe zi si-au scazut riscul de depresie cu pana la 15%, in comparatie cu cele care consumau doar 1 ceasca pe saptamana. Femeile care au consumat 4 cesti de cafea pe zi si-au scazut riscul de depresie cu pana la 20%.

O explicatie anume nu a putut fi gasita inca; cafeina ajunge la creier si activeaza cativa neurotransmitatori legati de depresie. Printre acestia, regasim dopamina si serotonina. Cu toate ca efectele sunt pe termen scurt si o legatura pe termen lung intre riscul de depresie si consumul de cafea nu este cunoscut, studii ulterioare ar putea sa arunce o lumina mai clara asupra subiectului. Cercetari suplimentare au descoperit totusi o legatura intre reducerea riscului bolii Parkinson si a riscului de diabet si consumul de cafea. Studii mai vechi au descoperit de asemenea o legatura intre consumul de cafea si un numar mai scazut de cazuri de suicid sau depresie in cazul barbatilor.

Concluzia finala ar fi ca trebuie acordata o atentie suplimentara acestui subiect, deoarece consumul sporit de cafea este inca prematur a fi recomandat. Cercetari suplimentare sunt necesare, insa unii oameni de stiinta par a fi optimisti cu privire la viitor.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 51384 ori.



5 paşi OBLIGATORII pentru SLĂBIRE rapidă

27 Ianuarie 2025

Slăbirea rapida si eficientă înseamnă mai mult decât simpla pierdere de kilograme – este despre a adopta un stil de viață sănătos și sustenabil. Aceasta implică o combinație echilibrată de alimentație corectă, activitate fizică regulată și o atitudine pozitivă față de propriul corp.

Nu este vorba despre diete drastice sau soluții rapide, ci despre înțelegerea nevoilor organismului și crearea unor obiceiuri care să dureze pe termen lung. Un aspect esențial al slăbirii eficiente este concentrarea pe calitatea alimentelor, nu doar pe cantitate, alegând alimente nutritive care oferă energie și sprijină sănătatea generală. În același timp, mișcarea joacă un rol vital, fie că vorbim despre exerciții intense sau activități mai blânde, cum ar fi mersul pe jos sau yoga.

La fel de important este să ai răbdare și să-ți setezi obiective realiste. Slăbirea eficientă nu înseamnă să obții rezultate peste noapte, ci să construiești un echilibru care să îți permită să-ți menții greutatea dorită fără să te simți frustrată sau lipsită de energie. În final, contează să fii bună cu tine însăți și să accepți că drumul către o versiune mai sănătoasă a ta poate avea și obstacole. Fiecare pas mic contează, iar progresul real vine atunci când îți prioritizezi sănătatea, atât fizică, cât și emoțională.


Ce mănânci seara când vrei să slăbeşti

20 Ianuarie 2025

Masa de seară, într-un program de slăbire, este un moment care trebuie gestionat cu grijă. Este important să fie ușoară, dar totuși hrănitoare, pentru a susține corpul în procesul de regenerare din timpul nopții. Alegerea unor proteine slabe, cum ar fi peștele sau puiul, alături de legume bogate în fibre, te poate ajuta să te simți sătulă fără să îți încarci digestia. Evită alimentele bogate în zahăr sau grăsimi procesate, care pot afecta calitatea somnului și încetini metabolismul.

De asemenea, este ideal să iei masa cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. Astfel, îi dai timp corpului să proceseze mâncarea și eviți disconfortul gastric. Dacă simți nevoia de ceva dulce, un iaurt grecesc cu câteva fructe de pădure poate fi o opțiune excelentă. Amintește-ți că o cină echilibrată nu înseamnă să te înfometezi, ci să faci alegeri inteligente care îți susțin obiectivele de slăbire.


Dieta antiinflamatoare

13 Ianuarie 2025

Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează sănătatea pe termen lung. Se bazează pe consumul de alimente naturale, integrale, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, peștele gras, nucile, semințele și uleiul de măsline. Acestea sunt pline de antioxidanți și grăsimi sănătoase care combat efectele radicalilor liberi și susțin echilibrul intern.

Un aspect important al acestei diete este evitarea alimentelor procesate, a zahărului rafinat, a grăsimilor trans și a excesului de carne roșie. Acestea pot favoriza inflamația cronică, care este asociată cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și chiar anumite tipuri de cancer. Pe lângă alegerile alimentare, o hidratare adecvată și un aport constant de fibre contribuie la sănătatea microbiomului intestinal, un factor-cheie în gestionarea inflamației.

Astfel, această dietă nu doar că sprijină sănătatea fizică, dar poate avea un efect pozitiv și asupra nivelului de energie și stării generale de bine. Adoptarea unei diete antiinflamatoare nu înseamnă restricții drastice, ci mai degrabă o abordare echilibrată și conștientă a ceea ce punem în farfurie. Este un pas simplu, dar puternic, pentru a avea grijă de corpul nostru în fiecare zi.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii