Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam POFTITI LA SLABIT! ADRIANA
9 MITURI IN CURELE DE SLABIRE
DIETA HCG ESTE O MODA RISCANTA
ATKINS, DIETA CARE EVOLUEAZA
Gandurile morbide stimuleaza apetitul


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole ANTRENAMENTELE SI ACNEEA - MIT SAU REALITATE?
IDEI PRACTICE PENTRU ABORDAREA OBEZITATII INFANTILE
CSID - Dietele disociate nu reprezinta o solutie buna
Oferta sarbatori 2011
PLEDOARIE PENTRU EXERCITII IN AER LIBER
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » PREGATIREA ALIMENTELOR IN OBEZITATE

PREGATIREA ALIMENTELOR IN OBEZITATE


PREGATIREA_ALIMENTEL_98155.jpgIn obezitate ratia calorica trebuie limitata cantitativ si riguros respectata. Sucurile din fructele permise (fructe crude, rar prune, struguri, pere) se prepara numai inainte de servire pentru a le pastra tot continutul de vitamine. Sucurile se beau fara a le indulci. Daca fructele sunt prea acre, se poate adauga zaharina iar cand sunt prea fade, se poate adauga lamaie. Fructele nu au un mod special de preparare pentru aceasta dieta. Este bine ca persoanele obeze sa consume cel putin 500 g fructe crude pe zi. Avand in vedere ca sunt obligate sa ingereze si o cantitate apreciabila de legume crude si ca regimul va trebui tinut pe o perioada lunga de timp, este preferabil ca fructele cu celuloza tare sa fie rase. Aceasta precautie este obligatorie pentru cei cu balonari abdominale sau pentru oamenii in varsta.


Supele de legume se prepara din legume taiate, de preferinta, ca bors de legume. Supele se dreg cu lapte smantanit, iaurt, zeama de lamaie, suc de rosii si se vitaminizeaza cu diverse sucuri de legume rase si stoarse. Nu se ingroasa cu smantana, cu sos alb, cu galbenusuri.


Ouale se prepara, in unele zile, fierte tari, servite cu diverse salate, sau ca ochiuri romanesti cu felurite soteuri de legume. Este important ca pregatirea felurilor cu oua sa nu se faca cu grasime, care creste valoarea calorica a ratiei. De altfel, grasimile in cantitatea prescrisa care vor fi de origine vegetala (ulei de floarea soarelui, ulei de germen de porumb etc) se vor pastra pentru prepararea salatelor de cruditati, precum si pentru prepararea soteurilor de legume, sosurile putandu-se pregati si fara grasime. Se intelege ca sosul de smantana, sosul de maioneza, sosul de unt, sosul de friptura de porc etc. sunt interzise in alimentatia persoanelor obeze. In schimb uneori sunt permise sosurile de rosii, castraveti, tarhon, marar, sosul marinat (de legume si otet) si cele de fructe (maces, visine si mere), fara adaos de grasime.


Legumele se prepara sub forma de "salata de cruditati". Aceasta este bine sa se prepare de preferinta dintr-o radacina (telina), o frunza (varza sau salata), un fruct (rosie, castravete). Salatele se asezoneaza cu putin ulei (15g) si cu lamaie, otet de fructe sau vin. Pentru suplimentare cu vitamine li se adauga marar si patrunjel tocat. Se poate consuma varza alba cruda, conopida, morcov, sfecla, ridichi negre, salata verde, rosii si castraveti sau legume congelate. In ceea ce priveste prepararea legumelor prin metode culinare termice, acestea se vor servi mai ales preparate ca soteuri a la grec adica inabusite in apa fierbinte amestecata cu ulei. Metoda aceasta este ideala pentru pregatirea legumelor in dieta obezitatii, deoarece ea inlocuieste folosirea grasimilor animale (unt) din prepararea obisnuita a pireurilor de legume, cu uleiuri vegetale care au un rol important in prevenirea gravelor accidente vasculare obisnuite la persoanele obeze. Condimentele au o larga intrebuintare, mai ales pentru dieta cu restrictie de sare. Condimentarea nu se face in acest regim pentru a excita pofta de mancare. De aceea piperul, boiaua iute si mustarul care accentueaza apetitul nu se vor permite decat rar. Cand sarea se limiteaza sau se exclude din alimentatie, lipsa ei se mascheaza cu adaos de cimbru, chimen, tarhon, marar, patrunjel, leustean, hasmatuchi, foi de telina.


Desertul ideal al persoanelor obeze il constituie fructele crude. Uneori insa, pentru varietate, fructele se pot servi sub forma de compot cu doua lingurite de zahar, renuntandu-se in ziua respectiva la zaharul adaugat in ceai sau cafea. Pentru varietate in regim, ele pot fi date si ca spuma de fructe cu albus sau gelatine din pireuri de fructe, indulcite cu zaharina.


Persoanele obeze trebuie sa cantareasca cantitatile de alimente prescrise. Ratia trebuie sa aduca 1,5 g albumine pe 1 kg de greutate corporala. Grasimile sunt permise in cantitate de 40-50 g pe zi, preferand pe cele de origine vegetala. Aceasta precautie este luata si pentru a preintampina tulburarile cardiovasculare si accidentele ei foarte frecvente in aceasta boala. Glucidele, provenind din fainoase, paine si dulciuri trebuie strict limitate. Ratia de glucide nu trebuie sa depaseasca 150 g pe zi si sa fie formata predominant din fructe si legume. Vitaminele se recomanda din abundenta. Necesarul zilnic va fi acoperit din fructe si legume crude, precum si din carne slaba, ou, lapte. Apa si lichidele nu trebuie reduse in cura de slabire (exceptie facand bauturile dulci si alcoolice). Nu se bea insa la masa, intre feluri, deoarece o alimentatie uscata satura mai repede. Se restrange consumul de sare atat pentru riscul retinerii de apa in organism, cat si pentru efectul stimulent asupra poftei de mancare.


Un exemplu de meniu este urmatorul:


Dimineata: 50 g branza de vaci, cafea, paine, mar sau

Ou fiert, ceai, paine, mar sau

50 g branza vaci, cafea, 2 rosii, 1 ardei gras, paine intermediara


Pranzul: Salata vinegreta (fara smantana), morcov, varza, sfecla, 1 cartof, o lingura

ulei, chimen, gratar de vaca, 200 g mere, 5 nuci sau

Bors de legume, mancare de spanac cu carne, 1 lingura ulei, salata de

fructe: mar, portocala, 2 nuci


Seara: Cartofi fierti, chimen, iaurt, fructe sau

3 felii sunca slaba de Praga, salata verde, fructe sau

Rosii umplute cu branza de vaci, salata de ardei copti, fructe



Dr. Roxana Popescu

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50402 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CALCIUL - O NECESITATE ZILNICA
In ultima vreme tot mai multi oameni devin foarte interesati ...
ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA
Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, ...


MITUL APEI DISTILATE
In jurul subiectului "apa distilata - utilizare in culturism" au ...
MASA DUPA ANTRENAMENT
Fiecare sportiv stie cat de importanta este masa dinainte de ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 11 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii