Home  |  Sitemap  |  Contact


Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Lucru în România
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole PRIMAVARA SI TENUL
DONEAZA 50 DE CUVINTE ONLINE CA SA POTI ALEGE UN MEDIC BUN PENTRU TINE
Valori nutritionale bauturi alcoolice
IN FORMA DUPA SARBATORI
Cafeina
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Programul de slabire Superfit START2020 Fierbinte
Vrem să ai un început de an memorabil şi să treci printr-o transformare care să îţi aducă sănătate...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam NEVOIA DE REFACERE FIZICA
CSID - O alimentatie bazata pe carne si lapte poate imbolnavi arterele!
CSID - Consumati vinete
SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN
Suplimentele nutritive - intre publicitate si adevar stiintific
Sunteti aici :: Noutati
Noutati
Afisare 10 din 254.
Pagina 7 din 26

Despre banane

15 Iunie 2012

Bananele reprezinta de multa vreme una dintre sursele favorite de energie ale sportivilor de pretutindeni. Sunt bogate in diversi nutrienti, in special potasiu si sunt usor de transportat, ceea ce le face dezirabile pentru ciclisti, alergatori sau simpli excursionisti.

Cercetarile recente de la Appalachian State University's Human Performance Lab (HPL) al North Carolina Research Campus (NCRC) au adus la lumina si alte beneficii ale popularelor fructe.

"Am vrut sa vedem ce este mai avantajos in timpul unei sedinte de ciclism intens - sa consumi banane sau bauturi pentru sportivi pe baza de carbohidrati," spune Dr.David C. Nieman, directorul HPL.

"Performanta a fost asemanatoare in ambele cazuri, insa bananele au adus cateva avantaje in plus."

Bananele le-au furnizat ciclistilor antioxidanti, care nu se gasesc in bauturile pentru sportivi, si care reprezinta un ajutor nutritional grozav. Impreuna cu fibrele, potasiul, vitamina B6, si cu amestecul de zaharuri care este mult mai sanatos decat cel gasit in bauturile destinate sportivilor, bananele castiga.

"Exista destui atleti care nu agreeaza ideea de a consuma bauturi pe baza de carbohidrati," a mai adaugat Nieman.

"Acest studiu a aratat ca putem avea surse sanatoase de carbohidrati, atat inainte cat si dupa antrenament, care sa ajute la fel de bine ca si bauturile pentru sportivi."


Varsta, Pestele si Vazul

8 Iunie 2012

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Alberta, Canada, au descoperit o legatura puternica intre acizii grasi din carnea de peste si problemele legate de pierderea acuitatii vizuale odata cu avansarea in varsta.

Studiile au dus la concluzia ca acizii grasi omega-3, cunoscuti sub denumirea de DHA inhiba acumularea unei molecule acide care provoaca tulburarile de vedere. Aceste toxine actioneaza in special la nivelul retinei, careia ii scad capacitatile de functionare.

"Aceasta descoperire va avea o aplicatie terapeutica foarte larga," spune Yves Sauve, cercetator in cadrul Facultatii de Medicina si Stomatologie a facultatii mai sus amintite.

"In cazul unui ritm normal de imbatranire, aceasta toxina incepe sa se acumuleze din ce in ce mai mult, pana cand ajunge sa-si dubleze cantitatea. Acest lucru nu s-a intamplat la testele facute de noi in laborator - nivelul toxinei nu a crescut deloc. Acest lucru nu a mai fost demonstrat niciodata inainte - faptul ca suplimentarea dietei cu DHA poate duce la o asa diferenta."

Echipa Dr.Dauve a continuat studiile pe subiecti umani cu probleme de degenerare maculara - o degenerare a retinei care duce la pierderea acuitatii centrale, si care este principala cauza de orbire la persoanele de peste 50 de ani.

Rezultatele au fost asemanatoare - subiectii care aveau cele mai ridicate nivele de DHA prezentau cele mai putine probleme la nivelul ochilor.

Problemele apar, spune Dr.Sauve deoarece nu exista un echilibru intre consumul de Omega-3 si Omega-6(care se gaseste in cantitate mai mare in produsele procesate din soia ori porumb)

Sfatul Dr.Sauve este sa consumam cat mai mult peste, ori sa luam capsule cu ulei de peste. Si deoarece pestele nu produce el insusi DHA, ci il preia de la microalgele pe care le consuma la randul lui, exista si alternativa vegetariana. Capsule cu extrase din microalge se gasesc la toate magazinele de profil.


Va place curry ?

29 Mai 2012

Daca raspunsul este "da", tocmai ati facut o afirmatie importanta pentru sanatatea dumneavoastra, deoarece un studiu finalizat recent la Universitatea din Oregon a pus in evidenta capacitatea acestuia de a influenta sistemul imunitar.

Mai precis, curcumina, un compus al turmericului, poate cauza o crestere modesta dar masurabila a nivelului unei proteine cunoscuta pentru rolul sau important in prevenirea infectiilor.

Numele sau este Peptida Antimicrobiana Catelicidina (CAMP) si este o componenta esentiala sistemului nostru imunitar. Ea ofera un ajutor pretios in lupta cu diverse bacterii, virusi or fungi, chiar si atunci cand organismul intalneste pentru prima data agentul patogen respectiv.

Inainte de acest studiu se stia ca nivelul de CAMP este influentat de catre vitamina D. Descoperirea Universitatii din Oregon deschide o cale alternativa capabila sa genereze noi cercetari in domeniul nutritiei si al farmacologiei.

Turmericul este un condiment orange-galbui care se foloseste in special in bucataria indiana, dar si in cea din Asia de Sud sau Orientul Mijlociu. A fost de asemenea folosit inca de acum 2500 de ani ca si componenta medicala in diverse retete ale sistemului indian de medicina ayurvedica.

"Aceasta directie de cercetare deschide un drum nou in ceea ce priveste reglarea CAMP", spune Adrian Gombart, Profesor de biochimie si biofizica la Institutul Linus Pauli. "Este interesant si cumva surprinzator acest efect al curcuminei, care se arata a fi un instrument pretios in dezvoltarea terapiilor medicale."


Un peste pe zi de doctor te va feri

14 Mai 2012

Intre 3 si 11 Mai a avut loc la Dublin intrunirea EuroPRevent 2012, organizata de Asociatia pentru prevenire si reabilitare vasculara (EACPR), o bransa a Societatii europene de cardiologie (ESC).

Aceasta s-a desfasurat sub sloganul din titlu si timp de opt zile reputati savanti din toata Europa au prezentat diverse studii din care reiese ajutorul dat de acizii grasi Omega-3 in lupta impotriva bolilor cardiovasculare.

Desi cu catva timp in urma se considera ca atat pestele ca atare cat si suplimentele pe baza de Omega-3 conduc la aceleasi rezultate, studiile din ultimul timp arata un procent mai scazut de protectie in cazul ingerarii suplimentelor.

Ultimele sfaturi din partea ESC ne spun sa mancam peste cel putin de doua ori pe saptamana si cel putin odata pestele sa fie ceva mai gras.

"Acizii Omega-3 sunt deosebit de importanti pentru sanatate," spune Philip Calder, biochimist al metabolismului si nutritionist de la Universitateadin Southampton, UK, "iar profesionistii joaca un rol cheie in educarea publicului larg cu privire la beneficiile acestora."

"Este important," mai adauga acesta, "ca toti profesionistii din domeniul sanatatii sa dea sfaturi clare in ceea ce priveste nevoile pacientilor, mai ales atuni cand vorbim de suplimentele nutritive. Si aceasta deoarece diferite firme ofera suplimentele in dozaje diferite."

"Sa nu uitam totusi," spune Daan Kromhout, de la Universitatea din Wageningen, Olanda, "ca pestele nu este un panaceu total pentru bolile cardiovasculare. Pe langa consumul de peste, omul trebuie sa aiba o dieta echilibrata, sa nu fumeze si sa fie activ din punct de vedere fizic."


Faceti eforturi mari? Nasturelul va ajuta

3 Mai 2012

Un studiu realizat de Edinburgh Napier University in colaborare cu Universitatea din Ulster a pus in evidenta faptul ca nasturelul (Nasturtium Officinale) este un aliat de nadejde in cazul in care avem de facut eforturi mari.

Mai precis, studiul a aratat cum consumul de nasturel cu doar doua ore inainte de efort a fost suficient pentru protectia corpului impotriva radicalilor liberi care se acumuleaza in cantitati mari in timpul eforturilor maximale.

Dr. Mark Fogarty, conducatorul studiului spune : "Chiar daca stim cu totii ce efecte pozitive are exercitiul fizic asupra organismului, atunci cand acesta depaseste o anumita intensitate exista un revers neplacut. Cererea crescuta pentru energie a corpului poate crea destul de multi radicali liberi incat sa vatame ADN-ul."

"Descoperirea noastra consta in faptul ca un consum zilnic al unei cantitati mici de nasturel furnizeaza nivelul de vitamine si antioxidanti necesari pentru protectia corpului."

Studiul a fost realizat pe un grup de zece persoane cu varsta medie de 23 de ani, care pentru opt saptamani au consumat zilnic 85g de nasturel si au realizat un program solicitant de exercitii fizice, iar pentru urmatoarele opt saptamani au realizat acelasi program de exercitii, insa fara aportul de nasturel.

S-a observat ca in prima parte a studiului nasturelul a furnizat o protectie suplimentara a organismului. De asemenea, simpla ingerare cu doua ore inainte de programul fizic a fost suficienta pentru protectie.

Acest studiu vine sa intareasca alte observatii mai vechi si ne indeamna la o dieta echilibrata si bogata in vegetale.


Lemn-dulce contra diabet

22 Aprilie 2012

Un grup de cercetatori de la Institutul de Genetica Moleculara Max Planck din Berlin condus de Dr.Sascha Sauer a facut o descoperire surprinzatoare : radacina de lemn-dulce - folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale diuretice, antispasmodice si antiinflamatorii - contine o serie de substante cu efect antidiabetic. Deoarece lemnul-dulce este foarte bine tolerat de catre organism el poate fi folosit cu succes in tratamentul afectiunilor metabolice complexe.

Substantele responsabile cu actiunea antidiabetica au o structura chimica simpla si se gasesc de asemenea in fructul salcamului rosu (amorpha fruticosa). De aici le vine si numele - amorfrutine.

"Beneficiile pentru sanatate ale amorfrutinelor se bazeaza pe proprietatea acestora de a se lega direct de un receptor din nucleul celular care joaca un rol important in metabolismul lipidelor si al glucozei", explica Dr.Sauer.

"Legaturile realizate de amorfrutine activeaza diferite gene ce reduc concentratia plasmatica a diversilor acizi grasi precum si a glucozei."

"Amorfrutinele", mai spune Dr.Sauer, "pot fi folosite ca suplimente nutritive ori in tratamente usoare, care pot fi tolerate cu usurinta de catre bolnav. Datorita raspandirii rapide a bolilor metabolice in lumea moderna, se are in vedere dezvoltarea pe viitor de suplimente nutritive care sa aiba la baza acest tip de substante."


Cafea si exercitii contra cancer

10 Aprilie 2012

Efectele combinate ale exercitiului fizic si ale cafeinei ar putea tine la distanta cancerul de piele si de asemenea inflamatiile aparute ca urmare a altor tipuri de cancere.

Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa de cercetatori condusa de profesorul Yao-Ping Lu, directorul scolii de farmacie Rutgers Ernest Mario din Piscataway, N.J.

"Am observat ca un tratament cu aceasta combinatie poate preveni cancerele de piele aparute ca urmare a radiatiei solare," spune prof.Yao.

"Am realizat acest lucru lucrand cu animale de laborator insa cred ca putem extrapola rezuiltatele si la oameni," mai adauga acesta.

Rezultatele de care vorbeste prof.Yao au fost spectaculoase - animalele de laborator care au primit tratamentul de mai sus au prezentat o incidenta a cancerului scazuta cu 62%!

Au fost observate efecte pozitive si la administrarea singulara de cofeina sau exercitii insa nu atat de pronuntate. Cafeina singura a scazut activitatea tumorala cu doar 30% iar exercitiile cu 35%.

Faza urmatoare, a testelor umane este in pregatire si echipa prof.Yao este increzatoare inca de pe acum in rezultatele excelente pe care le vor obtine.


Efectele cafelei neprajite asupra siluetei

1 Aprilie 2012

Intr-un studiu prezentat la National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS), Joe Vinson, Ph.D. si colegii sai au prezentat cazul unui grup de supraponderali care in urma introducerii in dieta zilnica a unei mici cantitati de extract de cafea verde au reusit sa piarda aproape 10% din greutatea corporala.

"Conform rezultatelor obtinute de noi, administrarea de capsule de cafea verde de cateva ori pe zi, combinata cu o dieta saraca in grasimi si cu miscare zilnica, pare sa fie o cale sigura, functionala si ieftina de a reduce greutatea corporala," a spus Vinson la intalnirea ACS care a avut loc anul acesta pe 26 Martie la San Diego.

La studiu au participat 16 persoane supraponderale cu varste cuprinse intre 22 si 26 de ani si s-a desfasurat pe o perioada de 22 de saptamani. In tot acest timp dozele de cafea verde au fost variate astfel incat sa se poata stabili cu precizie efectul acesteia.

La sfarsitul celor 22 de saptamani de studiu participantii au pierdut in medie 8 kilograme (10% din greutatea corporala).

Desi au mai existat studii care au pus in evidenta efectul cafelui verzi asupra greutatii corporale, acesta este primul studiu care foloseste concentratii mari de cafea verde si care stabileste raspunsul organismului la diverse concentratii.

Efectele benefice par a se datora acidului clorogenic, un puternic antioxidant prezent in boabele de cafea neprajite.


Hipertensiune ? Incercati magneziu

18 Martie 2012

Cercetatorii de la Universitatea din Hertfordshire au descoperit de curand ca suplimentele cu magneziu pot fi o solutie pentru reducerea tensiunii arteriale moderat crescute (dar semnificativ din punct de vedere clinic).

Acest studiu are o importanta deosebita tinand cont de faptul ca in Europa 50% dintre decese au la baza bolile cardiovasculare, iar hipertensiunea articulara este un factor de risc major.

Cauzele hipertensiunii includ (dar nu sunt limitate la) fumatul, stilul de viata sedentar, o dieta bogata in sodiu precum si alte obiceiuri alimentare nesanatoase, cum ar fi un aport inadecvat de potasiu, calciu si magneziu.

In cadrul studiul au participat 1173 de subiecti, care timp de 24 de saptamani au primit suplimente alimentare care contineau diverse concentratii de magneziu - intre 120 si 973 de miligrame.

Desi nu toate rezultatele individuale au aratat o scadere a tensiunii arteriale, dupa coroborarea rezultatelor s-a ajuns la concluzia ca suplimentele cu magneziu reduc atat presiunea sistolica precum si pe cea diastolica. Cele mai bune rezultate s-au observat la dozajele mai mari.

"Semnificatia clinica a rezultatelor derivate din aceasta analiza poate fi importanta pentru prevenirea hipertensiunii si a riscurilor asociate bolilor cardiovasculare", spune Lindsy Kass, unul dintre cercetatorii implicati in studiu.


Citricele si factorii de risc

9 Martie 2012

Citricele au in componenta substante care ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral [AVC], ne spune un grup de cercetatori care isi publica studiul in revista "Stroke: Journal of the American Heart Association".

Cercetatorii condusi de Aedin Cassidy, Ph.D., profesor in stiintele nutritiei la Norwich Medical School din cadrul Universitatii East Anglia din Norwich, United Kingdom, au inclus in acest studiu 62.622 de femei, care timp de 14 ani au trimis rapoarte detaliate cu privire la regimul lor alimentar.

Substantele care ne ajuta sa mentinem creierul ferit de riscurile atacului cerebral se numesc flavonone si reprezinta una dintre principalele subclase ale bioflavonoizilor, despre care se stia ca au proprietati antioxidante si antiinflamatorii.

Studiul la care ne referim a descoperit ca dintre toti flavonoizii, doar flavononele sunt responsabile de scaderea substantiala a riscului de AVC. Si vorbim despre o scadere importanta - aproximativ 19%.

Flavononele se gasesc in special in citrice. Cercetatorii recomanda consumul de fructe proaspete si nu sucurile existente in comert, care au fost deja prelucrate si care este posibil sa contina aditivi chimici.


Afisare 10 din 254.
Pagina 7 din 26






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii