Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CELE 6 REGULI DE AUR ALE SCADERII IN GREUTATE
Abductia picioarelor la aparat (din pozitia sezand)
SAREA, PRIETEN SI DUSMAN
SUCURILE DE PRIMAVARA
DEFINIREA, ULTIMA FRONTIERA...


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Vitaminele
FEBRA MUSCULARA - CATEVA IDEI PRACTICE
PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
STIL DE VIATA SANATOS, SISTEM IMUNITAR EFICIENT
CSID - Combate osteoporoza prin dieta
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » LA CE E BUN UN INSTRUCTOR PERSONAL?

LA CE E BUN UN INSTRUCTOR PERSONAL?


Se spune ca toata lumea se pricepe la fotbal, medicina si politica. Eu as mai aduga la acestea culturismul si fitnessul. La orice sala ai merge, in mod sigur o sa gasesti o multime de "cunoscatori" care iti vor da sfaturi care mai de care mai "valoroase", izvorate din marea lor experienta de antrenament (de 1-2 luni... cu intreruperi) sau din lecturile extensive in domeniu (3 articole culese de aiurea).

Mai grav este cand unul din aceasta categorie se joaca si de-a instructorul, inseland sperantele si increderea celor ce vin la sala, fiindca in lipsa unor rezultate, nu psudo-instructorul este blamat, ci sportul in sine.

De fapt ce este un instructor? Un instructor de culturism si fitness este o persoana cu minim 12 clase care a absolvit cursuri de formare rapida organizate de Federatia Romana de Culturism si Fitness. Nimic rau pana aici. Pentru o sala de amatori s-ar putea spune ca e suficient atat. Trebuie facuta distinctia intre instructor si antrenor, acesta din urma fiind absolvent de ANFS sau de Scoala de Antrenori, forme de invatamant de durata.Cursurile de instructor reprezinta o initiere in culturism si fitness sau mai bine-zis o baza de plecare. In general, la aceste cursuri vin cei care au deja tangenta cu aceste sporturi si deja cunosc multe aspecte, insa vor sa primeasca o diploma oficiala.Nu sustin ca diploma de instructor te face brusc mai destept, fiindca sunt convins ca exista multi iubitori ai culturismului care au in spate ani de practica si multe cunostinte in domeniu, dar care nu au simtit nevoia unui carnet de instructor. A deveni instructor este o recunoastere oficiala a calificarii in aceasta meserie.LA_CE_E_BUN_UN_INSTR_34207.jpg

Cea mai grava situatie mi se pare acea a salilor in care exista cate un pseudo-instructor, care "profeseaza" de capul lui, bazandu-se pe pareri personale, formate numai Dumnezeu stie cum... Cred ca e o situatie chiar mai grava decat a salilor in care nu exista deloc instructor. De aceea sfatuiesc pe toti cei ce merg la sala si asculta de sfaturile cuiva, sa faca minimul efort de a se interesa ce pregatire are acea persoana, ce experienta in domeniu si nu in ultimul rand ce rezultate personale.

Revenind la instructorul personal: cine ar putea fi asa ceva? Teoretic, oricine. Cine ar trebui sa faca aceasta "meserie" In strainatate exista scoli speciale, unde se fac cursuri si de unde omul iese cu o pregatire speciala in domeniu. Pe langa acestia, instructor personal mai sunt sportivii cu ani buni de antrenament in spate (care in timp si-au format si o baza teoretica bine pusa la punct) si "teoreticienii" sportului, adica oameni cu studii superioare, care au practicat sport fara rezultate deosebite (dar atentie, l-au practicat!) insa au studiat intensiv si au un cuvant de spus in teoria sportului respectiv. Ideal ar fi sa existe o combinatie intre cele doua categorii, insa acest lucru e mai rar intalnit.

La ce ar fi bun un instructor personal? Nu trebuie sa fii vedeta ca sa te adresezi unui instructor personal. Unii or sa gandeasca "ok, dar ma pricep si eu"... Foarte bine, atunci mergi la sala si obtine rezultate! Insa de cele mai multe ori, rezultatele sunt cam aceleasi pe care le-ai avea daca ai incerca sa iti faci acasa o coafura complicata in loc sa mergi la hair-stylist. Asta ca sa nu fac o comparatie mai acida de genul "cei ce se auto-trateaza, in loc sa mearga la doctor..." :)

Un instructor bine pregatit va stii sa te ghideze spre rezultate, pe drumul cel mai scurt si mai putin anevoios. Fara sa promita minuni ("deveniti Arnold in 3 sedinte si jumatate...") va conduce antrenamentele astfel incat sa se obtina eficienta maxima (adaptata la posibilitatile clientului). Ca sa nu mai vorbim ca multi nu stiu sa execute corect exercitiile si atunci oricat de bine impartit (pe zile, grupe, serii, repetari...) ar fi programul de antrenament, rezultatele vor intarzia sa apara sau vor fi nesemnificative.

Cel mai grava situatie mi se pare cea a "instructorului" fara nici un fel de pregatire, care isi invata prost clientii.

Diferenta intre instructorul salii si cel personal este una simpla (in aparenta) - cel personal este doar al clientului pentru o ora (sau mai mult) si este obligat sa acorde intreaga atentie celui pe care il pregateste. Instructorul salii, daca este unul constiincios se va ocupa in mod egat de toti cei din sala, iar daca este doar un "paznic" al aparatelor, se va uita tot timpul la televizor sau va flirta cu domnisoarele care vin la sala doar ca sa schimbe decorul.

In concluzie, instructorul personal ar trebui sa aiba capacitatea de a analiza realist obiectivele clientului, de a-l face pe acesta sa constientizeze ce poate si ce nu poate realiza, trebuie sa fie capabil sa alcatuiasca un program de antrenament cu bataie lunga (nu niste exercitii aruncate aiurea, intr-o ordine perfect intamplatoare), sa urmareasca si corecteze modul de executie, sa asiste clientul la exercitiile mai dificile si sa monitorizeze evolutia lui. Ideal ar fi sa aiba cunostintele nesesare pentru a-i oferi clientului explicatii corecte stiintific, sa poata sa ofere recomandari privind regimul alimentar, folosirea suplimentelor nutritive, prevenirea accidentarilor si alte sfaturi privind stilul de viata.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 61668 ori.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii