Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR
CEAIUL VERDE
SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT
Impins de la piept cu gantere, pe plan inclinat
O METODA "ANTI-FOAME"?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole MERSUL PE JOS, UN EXERCITIU FIZIC EFICIENT
IMPINS CU BARA DE LA CEAFA
FASCITERAPIA
DIETE CLASICE - O COMPARATIE
DE CE DOAR UNII OAMENI AJUNG OBEZI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » GIMNASTICA SENZORIALA PERINATALA

GIMNASTICA SENZORIALA PERINATALA


GIMNASTICA_SENZORIAL_50417.jpgCe inseamna gimnastica senzoriala perinatala? O apropiere normala, gestuala si verbala a nasterii.


De ce am apela la acest tip de gimnastica? Pentru ca faciliteaza relatia mama-bebe-tata, favorizeaza un travaliu si o nastere fiziologice si permite un post-partum armonios.


Astazi este binecunoscut faptul ca fatul este o fiinta sensibila care are o viata senzorial-motorie cu mult inaintea nasterii. El are astfel capacitatea de a percepe lumea inconjuratoare, cel mai apropiat fiind mediul matern.


Ne putem intreba care este influenta vietii materne asupra fatului? Putem largi aceasta practica a comunicarii empatice, non-verbale, a fatului cu mama sa, si asupra tatalui in cazul in care acesta a decis sa fie prezent. Aceasta relatie concreta si subtila necesita o trezire senzoriala adaptata de catre parinti pentru a fi in concordanta cu limbajul bebelusului.Se instaleaza astfel o interrelatie care ghideaza mama pe parcursul sarcinii, travaliului/nasterii si post-partum.


Oare aceasta viata relationala traita din plin, dincolo de partajarea prezentei, nu aduce un plus de autonomie de fiecare parte? Spre exemplu, daca bebelusul este actorul nasterii sale, travaliul devine un acompaniament dinamic, un ghid care vine din interior (prin intermediul perceptiei copilului si perceptiilor proprii mamei)


Gimnastica senzoriala, pornind de la aceasta trezire relationala, propune un acompaniament al intregii nasteri, o pregatire specifica a ‘efortului senzorial’ pentru travaliu(adica cum se pot respecta legile naturale ale corpului in miscare, fara a forta) si o reeducare senzoriala a perioadei post-partum, odata cu aparitia bebelusului.


Aceasta metoda este o pedagogie perceptiva a miscarii, atat preventiva cat si terapeutica, creata de Danis Bois- director al departamentului de Pedagogie perceptiva a miscarii si Somato-Psihopedagogie la Universitatea Moderna din Lisabona.

Gimnastica senzoriala comporta mai multe abordari:


- manuala (ascultare subtila a cerintelor corpului)

- gestuala (perceptie interiorizata si dinamica a sinelui si a bebelusului)

- verbala (discutii asupra diferitelor tulburari si temeri inerente ale perinatalitatii)


Aceste abordari diferite sunt actualizate de ultimele descoperiri stiintifice asupra perceptiei, maturitatii si relatiei umane, dintre fat si adult.


Cum o practicam?


Gimnastica senzoriala se exploreaza lent si ritmic, pe jos, in sezut, in picioare, singura, in doi, cu un balon, cu muzica (scheme, miscari de baza, perceptie empatica). Ea este in acelasi timp dulce si tonica, interiorizata si expresiva, privilegiind resimtirea de sine si a altuia, in tacere sau prin verbalizare.


Metoda Danis Bois, o apropiere perceptiva a nasterii


Corpul traieste in ritmul unei miscari interne, imperceptibile, ceea ce metoda Danis Bois propune sa reveleze fiecaruia, prin intermediul unei gimnastici senzoriale.


Adaptata in mod particular la femeia insarcinata, aceasta metoda, veritabila stiinta a miscarii, este astazi integrata in stiintele de pregatire a nasterii in institutiile de instruire ale moaselor.Este o pedagogie in curs de descoperire.


"Primul lucru de facut este acela de a se aseza. Nimic nu se poate face in conditii de agitatie. Acelasi lucru trebuie sa se intample si in timpul nasterii". Este vorba de ghidarea femeilor insarcinate catre o miscare lenta, ascultand propriile senzatii corporale si pe cele ale bebelusului." Gustati acest dans impreuna cu bebelusul, acest contact intim cu el".


Gimnastica mamei incepe cu miscari de incolacire in jurul ei si in jurul bebelusului, cu bazinul in recul, apoi desfasurandu-se intr-o extensie, cu bazinul in fata. Insa, inainte de a incepe gimnastica propriu-zisa, este nevoie de un moment de repaus, de acomodare. Chiar daca viitoarea mama nu cunoaste bine metodele de acomodare, este important sa se elibereze spiritul, sa se plaseze in afara grijilor cotidiene si sa savureze un moment care nu apartine decat ei, copilului si tatalui, daca acesta este prezent.In acest moment privilegiat, se doreste deschiderea unui spatiu interior, un confort pentru mama si pentru copil.


Pe parcursul acestor cursuri, mamele incep sa-si simta mai bine copilul, in profunzimea corpului lor, animat de o identitate si miscare proprii.Acest lucu permite ca, in timpul nasterii, mama sa simta disociat miscarea bazinului de cea a copilului, reusind astfel mutarea atentiei centrate , in mod normal, numai pe durere.


Exista o anumita muzica a corpului nostru, in tesuturi, orchestrata de catre hormoni, un fel de flux si reflux al lichidului amniotic, al secretiilor, al contractiilor uterine. Intelegerea acestei muzici interne ofera incredere si stabilitate si intareste convingerea ca totul este absolut miraculous organizat in corpul nostru.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 47057 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

CORECTAREA LORDOZEI CORECTAREA LORDOZEI
Coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice: 2 lordoze-in regiunea cervicala ...
DE CE CHELESC? DE CE CHELESC?
Pierzi pana la 100 de fire de par zilnic. Atat ...


HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI
Un pasaj din Evanghelie povesteste cum Iisus, aflandu-se in Samaria, ...
MICOZELE CUTANATE MICOZELE CUTANATE
Ai aflat ca ai o micoza cutanata sau mai simplu ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 9 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii