Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Abductia picioarelor la aparat (din pozitia sezand)
FASCIITA PLANTARA - PROBLEME CU CALCAIUL
CAUTI SCUZE CA SA NU ALERGI?
Stretching - coapse - exercitii set 3
RELATIA OBEZITATE - FERTILITATE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Valori nutritionale produse zaharoase
Flexii inverse
DERETICAM SI NE ANTRENAM
CSID - Consumati vinete
TOTUL DESPRE CUM SA ITI MENTII ECHILIBRUL PE GHEATA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI

HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI


HIDROKINETOTERAPIA___92148.jpgUn pasaj din Evanghelie povesteste cum Iisus, aflandu-se in Samaria, a poposit la fantana lui Iacov, unde a intalnit o femeie care venise sa scoata apa. Iisus i-a cerut femeii apa de baut, iar aceasta a fost foarte surprinsa ca un barbat iudeu i se adreseaza, ba mai mult, ca ii cere apa. Si mai mare a fost mirarea femeii cand L-a auzit pe Iisus spunandu-i cine este El si rostind aceste cuvinte: "Oricine va bea din apa aceasta va inseta iarasi; dar cel care va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai inseta in veac, caci apa pe care i-o voi da Eu se va face in el izvor de apa curgatoare spre viata vesnica." Intr-un verset din Apocalipsa citim urmatorul text "...Eu sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul. Celui ce ii este sete, ii voi da sa bea fara plata din izvorul apei vietii.’

Setea despre care ne vorbeste Biblia este evident una spirituala, mult mai puternica decat setea fizica, o sete pe care stiinta nu o poate potoli sau explica. Poate nu toata lumea a experimentat o astfel de ‘sete’, dar cu siguranta fiecare dintre noi am resimtit cel putin o data in viata setea fizica: buze crapate, foc in cerul gurii, gat uscat. Explicatia acestui fenomen fiziologic poate fi rezumata astfel: atunci cand scade procentul de apa din organism, acest fapt este sesizat de senzorii sistemului nervos central care declanseaza senzatia de sete. Solutia cea mai la indemana este clara: un pahar cu apa. Fara apa si hrana nu putem supravietui. Asadar, rolul esential al apei in viata noastra este unanim acceptat, iar pe langa celelalte numeroase intrebuintari ale acestui lichid (prepararea mancarii, igiena corporala, realizarea digestiei, hidroenergie, utilizarea in diferite industrii etc) terapia prin apa este o modalitate foarte veche de vindecare si mentinere a sanatatii.

Hidroterapia - leac de secole

Vindecarea cu apa este practicata din cele mai vechi timpuri. In secolul al IV-lea i.Ch. medicul grec Hipocrate prescria imbaierea si consumul de ape minerale pentru efectele terapeutice. Romanii au construit acele bai comune tocmai pentru ca ei credeau in puterea izvoarelor termale. Si in zilele noastre exista suficiente centre de tratament prin intermediul hidroterapiei. Dar in ce consta aceasta? Iata cateva exemple specifice, procedeele de aplicare si utilitatea lor:

BAIA FIERBINTE LA PICIOARE: folosita in raceli, in decongestionarea nazala si a sinusurilor, migrene, picioare reci, tensiune nervoasa sau crampe abdominale. Aplicare: se umple un lighean cu apa incalzita in prealabil la o temperatura de circa 38 grade C; din cand in cand se adauga apa fierbinte pentru a creste gradat temperatura pana la 42 grade C. Urmatorul pas este sa te invelesti in prealabil cu o patura si sa te asiguri ca in camera nu este curent, apoi sa iti introduci picioarele in lighean si sa le mentii acolo intre 10-30 minute. Cand expira timpul, poti sa torni putina apa rece si sa mai tii picioarele in lighean cateva secunde. O atentionare speciala trebuie facuta celor care sufera de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, bolile de inima, varicele etc acestia trebuind sa evite temperaturile extreme.


COMPRESA UMEDA: folosita la raceli, laringite, raguseli, dureri in gat, amigdalite sau gat intepenit. Aplicare: se impatura o batista sau o bucata de panza din bumbac astfel incat sa fie adusa la dimensiuni de 7-8 cm latime si 30 cm lungime, se inmoaie in apa rece si se stoarce bine. Se leaga in jurul gatului si se acopera cu o folie sau cu o punga de plastic de aceeasi marime, dupa care se infasoara gatul cu un fular. Este recomandat ca aceasta compresa sa fie schimbata la fiecare 8 ore. Dupa cateva minute aceasta se va incalzi si va avea ca efect calmarea durerii.


APLICATII CU GHEATA
: folosite in probleme articulare cum sunt inflamatiile. Aplicare: se ia un prosop subtire si se aseaza in zona care urmeaza a fi tratata. Se iau cateva cuburi de gheata, se faramiteaza si se pun intr-o punga de plastic, apoi se aseaza pe prosop; peste gheata se pune alt prosop, apoi se mentine aceasta compresa timp de 5-7 minute. Se inlatura compresa timp de 1 minut dupa care se repeta aplicarea de 3-4 ori.


Compresa Priessnitz (prisnit): folosita pentru obinerea unui efect stimulant, tonifiant, de rebsorbtie, pentru inflamatii cornice si subacute. Aplicare: se acopera zona afectata cu o compresa rece, acoperita de una uscata, avand loc procese successive de vasoconstrictie (la primul contact cu tegumentul) si vasodilatatie (la incalzire, cand se evapora apa din compresa si se raceste tegumentul).


FRICTIUNILE: folosite in reumatism, fracturi; actioneaza atat prin factorul termic, cat si prin cel mecanic. Aplicare: se folosesc bucati de panza umede peste care se executa frictiuni, prin miscari lungi, de alunecare cu palmele, pana cand acestea se incalzesc. Apoi, regiunea frictionata se sterge si se acopera cu o patura. Frictiunile pot fi partiale (maini, membre inferioare, torace etc.) sau totale.


IMPACHETARILE
: folosite pentru efectul lor antiinflamator, resorbitiv, relaxant, in toate procesele inflamatorii cronice: artrite, artroze, nevralgii etc. Aplicare: sunt proceduri umede si uscate, dupa cum se folosesc cearsafuri umezite sau o patura, dupa o anumita tehnica; exista si impachetari cu diferite substante (parafina, namol). Dupa aceste proceduri calde, obligatoriu, trebuie sa urmeze spalarea.


SPALARILE
: folosite dupa procedurile calde, pentru a realiza redresarea vasculara si a impiedica pierderea de caldura, evitandu-se racelile. Se fac cu apa rece la 2 - 22°.

AFUZIUNILE (turnari de apa fara presiune): folosite pentru efectul lor tonifiant, in tulburarile circulatorii periferice, insuficienta venoasa, sechelele dupa flebite, edemele cronice etc Aplicare: se realizeaza printr-un furtun sau o stropire fara rozeta, turnandu-se apa pe membrele inferioare; se incepe cu apa calda si se termina cu apa rece (turnarea apei reci trebuie sa dureze jumatate din timpul alocat apei calde). Procedeul se repeta pana se obtine reactia dermovasculara. (de regula intre 3 si 5 turnari).


DUSURILE
: folosite pentru efectele tonifiante, stimulente, in afectiunile cronice reumatice, sciatice cronice, nevroze, obezitate, hipotiroidism etc. Aplicare: nu este important ce fel de dus ai, fie ca e sub forma de rozeta sau ‘in sul’, important e sa-ti dezmierzi zonele cu probleme cu apa calda, apoi rece, alternativ. Un exemplu este dusul scotian, un dus ‘in sul’, alternant, apa avand o presiune de 1-2 atmosfere. Jetul de apa trebuie tinut la circa 5-6 metri fata de persoana careia i se aplica dusul.


Incearca gimnastica acvatica!


Aquaym sau gimnastica acvatica este o alta modalitate de fructificare a efectelor benefice ale apei asupra organismului. Daca ceva mai devreme am vorbit despre folosirea apei in tratarea anumitor afectiuni, acum e timpul sa cunosti cum anume poate sa contribuie apa la procesul de ardere de calorii si mentinere in forma.


Primul lucru pe care trebuie sa il stii daca nu ai mai auzit pana acum de gimnastica in apa este ca la anumite bazine de inot exista clase de aquagym unde se fac exercitii asemanatoare celor dintr-o sala normala de fitness, cu antrenor si tot tacamul. Rezultatele consta in scaderea in greutate, mentinerea siluetei, centimetri in minus in talie si solduri, reducerea celulitei. Daca nu stii sa inoti, nici o problema! Gimnastica acvatica presupune exercitii intr-un bazin unde apa iti ajunge la nivelul pieptului, iar majoritatea exercitiilor se fac cu colac sau bureti in forma de haltera, fiind aproape aceleasi pe care le faci la aerobic sau la gimnastica. Un alt avantaj este faptul ca apa te fereste de accidentari si face efortul sa para practic inexistent (desi, din contra, in apa te intalnesti cu forta de rezistenta a acesteia, de circa 10 ori mai mare decat cea a aerului), iar efectele mai mult decat evidente si multumitoare.


Nu uita, ca la orice alt antrenament, sa iti faci incalzirea inainte de a te avanta efectiv in apa. Cateva minute ar trebui sa fie suficiente, dar poti continua exercitiile de incalzire si dupa ce ai intrat in apa. Apoi, timp de aproximativ o ora vei face o serie de exercitii indicate de instructor, de la abdomene cu mainile pe marginea bazinului si genunchii indoiti adusi la nivelul pieptului, la exercitii pentru picioare, pentru maini folosind o serie de bureti speciali.


Pentru cei care doresc ceva mai dinamic, exista o forma de aquagym numita aquapower. Principiul pe care se bazeaza este intarirea musculaturii si a sistemului cardio-vascular folosind rezistenta apei, prin intermediul unor accesorii create special pentru exercitii acvatice: haltere, bari sau ghete. De exemplu, iti pui in picioare o pereche de ghete din plastic care au suprafata fisurata pentru ca apa sa se infiltreze in ele. Astfel ele devin mai grele si cand incepi sa faci miscari ale gambelor te vei lovi de rezistenta apei, solicitand si mai mult muschii. Totusi persoanelor cu probleme cardiace nu le este recomandat sa faca acest gen de exercitii.


O alta forma de gimnastica acvatica recomandata in special celor care doresc sa ‘iuteasca pasul’ in apa este aquabike, pedalare pe o bicicleta amplasata in apa, ajutand la lucrarea mai intensa a pulpelor si a soldurilor.

In principal, gimnastica acvatica este recomandata pentru ca pune si mai bine in miscare sangele, sustinand inima, dar si pentru faptul ca intareste articulatiile si le protejeaza fara a le forta. (recomandata in cazurile de artrita) Specialistii spun ca de regula intr-o ora de inot se ard circa 300 de calorii, e clar ca o ora de aquagym te scapa de si mai multe. Iti poti face un abonament ca la orice sala, care poate sa includa intre 4-12 sedinte pe luna.


Te relaxezi, socializezi, scapi de kilograme si centimetri in plus, iti intaresti muschii si sistemul cardiovascular in apa calduta si cu efort minim. Pe scurt: aquagym.
Merita sa incerci!

 



Alexandra Igna

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii