Sunteti aici :: Slabire » FOLOSIREA SUPLIMENTELOR PENTRU SLABIRE IN OBEZITATEA INFANTILA
FOLOSIREA SUPLIMENTELOR PENTRU SLABIRE IN OBEZITATEA INFANTILA
Obezitatea la copii este una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica. Optiunile valabile pentru tratamentul obezitatii la copii includ modificari de comportament si ale dietei, farmacoterapie si suplimente de slabire. Modificarile de comportament si dietetice includ promovarea activitatii fizice, limitarea timpului de stat in fata ecranului de televizor sau computer la nu mai mult de 2 ore pe zi si limitarea consumului de alimente intre mese dense in energie cu mult zahar si multe grasimi. Aceste metode, totusi, ramin aproape ineficiente pentru ca programele comportamentale si dietetice orientate catre familie necesita mult timp si efort din partea parintilor, ceea ce nu este totdeauna posibil pentru familiile in care ambii parinti lucreaza.
Suplimentele pentru scadere in greutate
Nu s-au facut studii la copii si adolescenti care sa examineze folosirea suplimentelor de slabire altele decit suplimentele de fibre. In SUA, totusi, 11% din adolescenti de virste intre 14 si 19 ani au folosit suplimente, comparabil cu situatia la adulti. Vinzarea suplimentelor de slabire, segmentul din industria suplimentelor dietetice cu cea mai rapida crestere, creste cu o rata de 10-20% pe an. Suplimentele sint percepute de catre pacienti ca fiind naturale si se presupune ca sint mai sigure decit medicamentele prescrise. In plus, reprezinta alternative la incercarile esuate de scadere in greutate folosind metode mai conventionale.
Cele mai multe suplimente de scadere a greutatii includ componente multiple, deseori mai mult de 10. Ingredientele comune ale suplimentelor de scadere in greutate sint categorisite prin mecanismul de actiune: stimulente, agenti termogenici sau elevatori de energie (efedrina sau pseudoefedrina, cafeina, teofilina, teobromina, 7-keto-dehidroepiandrosteron, etc), modulatori ai metabolismului grasimii sau carbohidratilor (picolinat de crom, acid linoleic conjugat - ALC, carnitina, ceai verde, beta-hidroximetilbutirat, piruvat, acid hidroxicitric, etc), supresori ai apetitului (capsaicina), agenti care descresc mincatul legat de stress sau depresie (Ginkgo biloba, St. John's wort, yohimbe), stimulatori ai satietatii (fibre solubile ca glucomanan, Psyllium, metilceluloza, pectin), blocanti ai absorbtiei grasimii (chitosan), blocanti ai absorbtiei carbohidratilor (inosin, extract din bob de fasole, extract din griu, etc), laxative (scoarta si fructul de "cascara" s. a., seminte de in, radacina de rubarb, etc).
Majoritatea suplimentelor pentru scadere in greutate nu au fost demonstrate clar a fi nici eficiente nici sigure, chiar la adulti, si multe au fost asociate cu efecte adverse serioase. In plus, componentele multiple din suplimente creeaza posibilitatea de interactiune, fie intre ingrediente, fie cu medicatia luata pentru alte afectiuni, cu care concureaza. Mai mult, multe componente, cum ar fi extractele din ierburi, contin multe ingrediente potential active. Chiar daca componentele individuale ale unui produs de scadere in greutate au fost demonstrate a fi sigure, combinatia lor poate sa nu fie. Multe suplimente au fost gasite a fi contaminate cu ingrediente periculoase sau etichetate gresit in privinta ingredientelor reale ale suplimentului.
Suplimentele pentru scadere in greutate beneficiaza de publicitate pe scara larga si sint raspindite pe Internet, desi multe dintre ele au putine date sau nu au deloc date care sa sustina efectele din reclame, si unele, cum este dinitrofenolul, sint periculoase. Foarte putine suplimente demonstreaza eficienta clinica, cu nici o dovada in plus fata de faptul ca orice supliment dietetic specific este eficient pentru scaderea in greutate pe termen lung. Eficienta pe termen scurt pentru adulti s-a demonstrat pentru efedra si produse continind efedrina; totusi, din aprilie 2004, vinzarea lor a fost interzisa in SUA datorita grijii pentru efecte adverse si risc crescut de simptome psihiatrice sau gastrointestinale si palpitatii. Citrus aurantium - o planta care contine sinefrin, un agonist simpatic alfa-adrenergic similar efedrinei - este acum folosit frecvent ca substitut pentru efedra in suplimentele de scadere in greutate. Portocala amara, totusi, nu a demonstrat nici un beneficiu statistic pentru pierderea in greutate (p<0.05) si, in plus fata de efectele adverse raportate cu efedrina, poate de asemenea cauza fotosensibilitate si poate interactiona cu anumite medicamente, crescindu-le concentratia.
Exista oarecare dovezi pentru beneficiul picolinatului de crom, chitosanului, ALC, acidului hidroxicitric, piruvatului si suplimentelor fibroase la adulti. Desi picolinatul de crom pare sa aiba un efect mic asupra scaderii in greutate, s-au raportat mai multe cazuri severe de rabdomioliza sau blocaj renal la pacientii care luau crom, crescind indoielile asupra sigurantei sale. Exista ceva dovezi despra eficientei chitosanului in comparatie cu placebo in tratamentul de scurta durata al obezitatii, dar rezultatele obtinute din incercari de buna calitate indica faptul ca efectul chitosanului asupra greutatii corporale este minim si improbabil sa fie de semnificatie clinica. ALC pare sa atenueze cresterea in greutate corporala si grasime corporala; totusi, rezultatele experimentelor clinice au gasit putine dovezi de scadere in greutate si au sugerat ca poate avea efecte adverse prin redistributia depozitelor de grasime. Studii cu Garcinia cambogia la subiectii adulti supraponderali si obezi sint inconsistente si dau rezultate contradictorii. Desi piruvatul s-a raportat a reduce grasimea corporala si procentul de grasime, dovezile sint slabe.
Nici un studiu despre suplimente pentru scaderea in greutate, in afara de suplimentele de fibre, nu a fost efectuat la copii. Ingestia de fibre dietetice este invers asociata cu greutatea corporala, grasimea corporala si indicele masei corporale. Mecanismele sale de reducere a greutatii includ stimularea senzatiei de satietate, descresterea absorbtiei de macronutrienti, si modificarea secretiei de hormoni digestivi. Ingestia de fibre medie in America de Nord este mai putin de jumatate decit nivelurile recomandate. Desi cresterea consumului de fibre (fructe, vegetale, cereale integrale, legume) cu dieta este un pas important pentru a opri epidemia de obezitate, adaugarea de fibre suplimentare trebuie luata inconsiderare. Glucomananul, o fibra dietetica solubila si foarte viscoasa derivata din radacina unei plante ("konjac") poate stimla scaderea in greutate la indivizii supraponderali si obezi si imbunatati parametri lipidici si lipoproteici si statusul glicemic cu efecte gastrointestinale minime. Desi exista putine date pentru Psyllium privind reducerea greutatii, s-a dovedit ca imbunatateste homeostaza glucozei si profilul lipidic si lipoproteic la copiii obezi. Inulina (din radacina de "chicory") este vinduta in multe magazine de larga afluenta ca supliment fibros, inclusiv pentru folosul copiilor; totusi, nu a fost studiat efectul sau de scadere a greutatii.
Farmacoterapia
Farmacoterapia ar trebui luata in consideratie pentru copiii cu obezitate extrema, mai mari de 12 ani, care sint rezistenti la modificarile dietetice si de stil de viata de 12 luni; cei cu adipozitate abdominala marcata, rezistenta la insulina sau toleranta alterata la glucoza, steatohepatita si hiperandroginism ovarian; si cei cu istorie familiala de diabet, infarct miocardic, sau accidente vasculare cerebrale. Orlistat, un inhibitor al absorbtiei grasimii, este singurul medicament prescris indicat de administratia SUA pentru tratamentul adolescentilor supraponderali. Poate determina efecte adverse gastrointestinale, cum ar fi disconfortul abdominal, flatulenta, diarea, datorita grasimii neabsorbite excretate. Totusi, efectele secundare ale orlistatului pot fi prevenite prin prescrierea concomitenta de fibre dietetice.
Acest articol a fost vizualizat de 51688 ori.
Metabolism activ la +40 de ani
10 Decembrie 2024După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.
Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.
Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.
Beneficiile sucului de Noni
10 Decembrie 2024Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.
Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...