Sunteti aici :: Nutritie » CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE
CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE
Unele alimente, desi sunt naturale, pot avea un efect negativ asupra organismului, in special asupra celui bolnav. Asadar, trebuie sa acorzi atentie contraindicatiilor alimentelor pe care le consumi in mod regulat pentru a avea un stil de viata cat mai sanatos. In cele ce urmeaza iti voi spune cateva dintre alimentele care pot dauna organismului.
Bostanul si dovleceii provoaca inflamarea amigdalelor
Bostanul si dovleceii contin substante organice de origine vegetala, toxice, cunoscute sub numele de alcaloizi, care favorizeaza procesele inflamatorii. De asemenea, consumul indelungat de seminte de dovleac sau bostan pot favoriza aparitia furunculozei. Mai mult de atat, consumul de bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta, in ulcerul stomacal si in formele grave de diabet zaharat.
Ceapa, consumata regulat, provoaca tahicardie
Ceapa consumata pe o perioada lunga de timp poate provoca tahicardie la cei cu probleme cardiovasculare. De asemenea, ea este contraindicata persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului sau stomacului.
Ceaiul verde poate provoaca dureri abdominale
Desi este recunoscut pentru numeroasele sale efecte pozitive asupra organismului, ceaiul verde nu face bine oricarei persoane. Este contraindicat persoanelor care au gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita deoarece provoca dureri abdominale. De asemenea, si persoanele care nu prezinta afectiunile de mai sus trebuie sa consume cu moderatie ceai verde. Altfel, pot acuza palpitatii sau alte simptome nedorite.
Fasolea inrautateste vederea
Ceaiul din pastai de fasole, recomandat mai ales persoanelor care sufera de diabet zaharat, are atat un efect pozitiv, cat si negativ. Ceaiul reduce nivelul zaharului din sange cu 35%, insa tot cu atat se inrautateste si vederea bolnavului.
Hreanul contraindicat persoanelor care au suferit un infarct
Hreanul este contraindicat in caz de gastrita, ulcer gastric, enterita acuta, hemoragii interne, hemoroizi. De asemenea, se recomanda evitarea consumului de hrean, in timpul fluxului menstrual. Substantele din hrean pot interactiona negativ cu antiinflamatoarele de sinteza, precum si cu corticoizii sintetici. Totodata, hreanul este contraindicat femeilor care alapteaza si persoanelor care au suferit un infarct.
Nucile maresc cantitatea de protrombina din sange
Nucile consumate in cantitati mari provoaca constipatii, dureri de cap si spasme ale vaselor sanguine din creier. Este indicat sa nu se consume mai mult de 10 nuci pe zi. Consumarea regulata a preparatelor din nuci mareste cantitatea de protrombina din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care trebuie folosite concomitent ceaiuri sau preparate din plante care provoaca hemodilatatie. Nucile se mananca de preferat dupa masa, fiind recomandate in special persoanelor care au aciditatea sucului gastric ridicata.
Pepenele galben provoca indigestie
Persoanele care sufera de afectiuni ale stomacului si cei cu colite nu trebuie sa manance pepene galben. In cazul in care nu e copt bine, pepenele galben poate provoca diaree si indigestii. Aceste indigestii insotite, uneori si de febra, sunt asa-numitele "la stomac" de care sufera copiii cand mananca multe fructe si beau apa. De asemenea, pepenele galben este contraindicat si femeilor care alapteaza. Persoanele care vor sa tina o cura cu pepene galben nu trebuie sa sufere de diabet, enterite sau dispepsie.
Rosiile nu se consuma in caz de astm bronsic
Rosiile sunt contraindicate atunci cand se administreaza medicamente sulfanilamidice. De asemenea, si in cazurile de astm bronsic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiaza renala este recomandat sa se reduca la minimum consumarea rosiilor.
Scortisoara toxica pentru ficat
Scortisoara, desi are numeroase beneficii, nu este recomandata gravidelor, persoanelor care sunt afectate de epuizare nervoasa sau au pielea sensibila. Totodata, scortisoara poate afecta si ficatul. Substanta care se regaseste in compozitia ei, denumita cumarina, devine toxica dupa un consum mare de scortisoara.
Sfecla rosie contraindicata diabeticilor
Persoanele care sufera de diabet trebuie sa nu includa in alimentatia lor sfecla rosie deoarece aceasta pastreaza un continut mare de zahar. Mai mult de atat, sucul de sfecla rosie proaspat ridicat tensiunea arteriala si poate provoca spasmul vaselor sanguine. De aceea, se recomanda a se consuma la doua ore dupa ce a fost preparat sau poate fi preparat in combinatie cu alte legume sau fructe.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 137748 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Atentie la sucul de sfecla rosie proaspat! Am baut odata in jur de 400 de ml de suc proaspat si am avut doua reactii violente care nu puteau fi provocate de altceva.
Intr-o prima faza am avut o senzatie acuta de greata, bila, ficat date peste cap, iar dupa o ora am avut puternice dureri in piept timp de alte doua ore (inima, hipertensiune).
Cred ca trebuie baut cu precautie si acrit cu suc de lamaie.
Are cineva alte explicatii?

Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul ...

Consumul exagerat de alimente grase, precum produsele lactate sau cele ...

Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii