Sunteti aici :: Nutritie » CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE
CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE
Unele alimente, desi sunt naturale, pot avea un efect negativ asupra organismului, in special asupra celui bolnav. Asadar, trebuie sa acorzi atentie contraindicatiilor alimentelor pe care le consumi in mod regulat pentru a avea un stil de viata cat mai sanatos. In cele ce urmeaza iti voi spune cateva dintre alimentele care pot dauna organismului.
Bostanul si dovleceii provoaca inflamarea amigdalelor
Bostanul si dovleceii contin substante organice de origine vegetala, toxice, cunoscute sub numele de alcaloizi, care favorizeaza procesele inflamatorii. De asemenea, consumul indelungat de seminte de dovleac sau bostan pot favoriza aparitia furunculozei. Mai mult de atat, consumul de bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta, in ulcerul stomacal si in formele grave de diabet zaharat.
Ceapa, consumata regulat, provoaca tahicardie
Ceapa consumata pe o perioada lunga de timp poate provoca tahicardie la cei cu probleme cardiovasculare. De asemenea, ea este contraindicata persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului sau stomacului.
Ceaiul verde poate provoaca dureri abdominale
Desi este recunoscut pentru numeroasele sale efecte pozitive asupra organismului, ceaiul verde nu face bine oricarei persoane. Este contraindicat persoanelor care au gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita deoarece provoca dureri abdominale. De asemenea, si persoanele care nu prezinta afectiunile de mai sus trebuie sa consume cu moderatie ceai verde. Altfel, pot acuza palpitatii sau alte simptome nedorite.
Fasolea inrautateste vederea
Ceaiul din pastai de fasole, recomandat mai ales persoanelor care sufera de diabet zaharat, are atat un efect pozitiv, cat si negativ. Ceaiul reduce nivelul zaharului din sange cu 35%, insa tot cu atat se inrautateste si vederea bolnavului.
Hreanul contraindicat persoanelor care au suferit un infarct
Hreanul este contraindicat in caz de gastrita, ulcer gastric, enterita acuta, hemoragii interne, hemoroizi. De asemenea, se recomanda evitarea consumului de hrean, in timpul fluxului menstrual. Substantele din hrean pot interactiona negativ cu antiinflamatoarele de sinteza, precum si cu corticoizii sintetici. Totodata, hreanul este contraindicat femeilor care alapteaza si persoanelor care au suferit un infarct.
Nucile maresc cantitatea de protrombina din sange
Nucile consumate in cantitati mari provoaca constipatii, dureri de cap si spasme ale vaselor sanguine din creier. Este indicat sa nu se consume mai mult de 10 nuci pe zi. Consumarea regulata a preparatelor din nuci mareste cantitatea de protrombina din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care trebuie folosite concomitent ceaiuri sau preparate din plante care provoaca hemodilatatie. Nucile se mananca de preferat dupa masa, fiind recomandate in special persoanelor care au aciditatea sucului gastric ridicata.
Pepenele galben provoca indigestie
Persoanele care sufera de afectiuni ale stomacului si cei cu colite nu trebuie sa manance pepene galben. In cazul in care nu e copt bine, pepenele galben poate provoca diaree si indigestii. Aceste indigestii insotite, uneori si de febra, sunt asa-numitele "la stomac" de care sufera copiii cand mananca multe fructe si beau apa. De asemenea, pepenele galben este contraindicat si femeilor care alapteaza. Persoanele care vor sa tina o cura cu pepene galben nu trebuie sa sufere de diabet, enterite sau dispepsie.
Rosiile nu se consuma in caz de astm bronsic
Rosiile sunt contraindicate atunci cand se administreaza medicamente sulfanilamidice. De asemenea, si in cazurile de astm bronsic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiaza renala este recomandat sa se reduca la minimum consumarea rosiilor.
Scortisoara toxica pentru ficat
Scortisoara, desi are numeroase beneficii, nu este recomandata gravidelor, persoanelor care sunt afectate de epuizare nervoasa sau au pielea sensibila. Totodata, scortisoara poate afecta si ficatul. Substanta care se regaseste in compozitia ei, denumita cumarina, devine toxica dupa un consum mare de scortisoara.
Sfecla rosie contraindicata diabeticilor
Persoanele care sufera de diabet trebuie sa nu includa in alimentatia lor sfecla rosie deoarece aceasta pastreaza un continut mare de zahar. Mai mult de atat, sucul de sfecla rosie proaspat ridicat tensiunea arteriala si poate provoca spasmul vaselor sanguine. De aceea, se recomanda a se consuma la doua ore dupa ce a fost preparat sau poate fi preparat in combinatie cu alte legume sau fructe.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 137023 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Atentie la sucul de sfecla rosie proaspat! Am baut odata in jur de 400 de ml de suc proaspat si am avut doua reactii violente care nu puteau fi provocate de altceva.
Intr-o prima faza am avut o senzatie acuta de greata, bila, ficat date peste cap, iar dupa o ora am avut puternice dureri in piept timp de alte doua ore (inima, hipertensiune).
Cred ca trebuie baut cu precautie si acrit cu suc de lamaie.
Are cineva alte explicatii?
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii