Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam INFECTIILE URINARE
Fandari
CURS DE NUTRITIE SPORTIVA PENTRU ANTRENORI DE BOX (2008)
CONCEPTUL DE ANTIAGING SAU TINERETE VESNICA
Concurs Powerbreathe


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole TOP 10 ALIMENTE CAPCANA
Dr. Serban Damian, sports nutritonist
Abductia piciorului la cablu
REGIMURILE DE SLABIRE CLASIFICATE DE CATRE CEI CE TIN REGIM
Ciocolata - inger sau demon?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » PSORIAZISUL

PSORIAZISUL


PSORIAZISUL_17229.jpgPsoriazisul este o afectiune caracterizata de innoirea mult prea rapida a celulelor tegumentului. In mod normal ciclul de viata al acestor celule este de 28 de zile, dar in acest caz el se reduce la 3-4 zile. Sistemul imunitar transmite, alaturi de alti factori, semnale gresite celulelor din epiderm si acestea evolueaza spre forma de keratinocit (celula moarta, care se detaseaza de la suprafata tegumentului) mult mai rapid, acumulandu-se sub forma scuamelor groase, argintii, detasabile, caracteristice psoriazisului. Se descriu variate forme ale bolii, cea mai frecventa fiind cea a psoriazisului vulgar.

Cele mai vinovate de transmiterea acestor semnale gresite sunt limfocitele T, care in mod normal fac parte din detasamentul de lupta impotriva unor agresiuni externe ca bacteriile sau virusurile. In psoriazis ele pierd abilitatea de a decela ceea ce le e strain si se pun in functie. Genetica isi are rolul ei in declansarea bolii. S-a identificat cu precizie o secventa de gene -PSORS1- capabile sa induca boala. Desi multi dintre noi detinem astfel de gene, nu toti suferim de psoriazis, pentru ca e necesara o anumita « combinatie » fixa de gene ca sa reuseasca si anumiti triggeri care sa o declanseze. Multe persoane declara ca au capatat boala dupa un eveniment stresant, o agresiune la nivelul pielii sau o banala infectie in gat. Un acelasi trigger nu poate declansa boala la orice persoana.

Psoriazisul nu este o boala contagioasa, nu o dam nimanui. Se poate mosteni genetic insa. Poate apare la orice varsta, desi clasic se descriu doua forme, una cu debut precoce, frecvent mostenita, mai severa, care apare pe la 15-20 ani si forma tardiva, mai usoara, peste 40 de ani. Femeile si barbatii sunt afectati in egala masura.

Pentru multe persoane psoriazisul este parte din viata. Cu sau fara el, e cam tot asa. Putini la numar din pacate il accepta astfel. Cei mai multi vad in acesta boala blestemul lor de fiecare zi. Nu pot trai in societate, nu pot avea o viata de familie normala, un job normal sau o noapta normala de amor. Mai ales ca se lupta cu o afectiune cronica, care are perioadele ei de exacerbare sau remisiune, care trebuie constant tratata.

Exista mai multe forme de boala, fiecare cu stigmatele ei fizice si cu simptomatologia ei.

Placa psoriatica este intalnita cam la 80% dintre bolnavi. Face parte din arsenalul de manifestari al psoriazisului vulgar. Apare ca o zona rosie de dimensiuni variate, cu scuame groase, detasabile in suprafata, care atunci cand se desprind lasa zone de epiderm descoperit, cu picuri de sange in suprafata, ca picaturile de roua. Se localizeaza la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, pe zona lombara, palmo-plantara, periombilicala. Pielea este uscata si poate asocia senzatie de durere, arsura, caldura locala.

Psriazisul gutat apare la aproximativ 10% dintre cei afectati. Poate fi precedat de o infectie streptocica in gat. Se descriu mici zone rotunde de maxim 2 cm, eritematoase, cu scuame mai fine in suprafata, dispuse cam pe tot trunchiul. Uneori poate evolua spre forma clasica de psoriazis vulgar sau se poate remite spontan.

Psoriazisul pustulos afecteaza palmele si talpile. Apare la 5% din cazuri. Poate fi si el o prima manifestare a psoriazisului vulgar. Se descriu pustule inconjurate de o zone eritematosa, dureroase, care se rup usor. Fumatul joaca un rol major in acest caz, renuntarea la el avand sanse veritabile de vindecare. Exista si o forma generalizata, cu pustule dispuse pe tot corpul, mai grava in manifestari si care necesita frecvent spitalizare. Poate fi declansat de un stres major, de sarcina, medicatia cu litiu sau oprirea brusca a tratamentului cu corticoizi sistemici. Asociaza febra, frisoane, stare generala alterata. Cel cu localizare palmo-plantara, desi mult mai putin sever decat alte forme de psoriazis, are un impact mult prea puternic pentru cel care sufera de boala. Legatura cu comunitatea, simplu dat al mainii in societate este un examen greu.

Psoriazisul inversat afecteaza zonele de pliu. Apare ca placi eritemoase, lucioase, cu foarte putine scuame in suprafata, datorita procesului de maceratie, dispuse axilar, inghinal, perianal, submamar, etc. Este mai sever la persoanele obeze, din cauza umezelii excesive a zonei de pliu. Poate fi confundat cu micozele cutanate, desi de multe ori asociaza si leziuni de psoriazis clasic, vulgar.

Psoriazisul eritrodermic, cel mai rar intalnit, este caracterizat de inrosirea generalizata a pielii, care se exfoliaza, lasand arii de tegument denudat. Apare mai ales la varstnicii care asociaza boli severe, dar si dupa tratamentele cu litiu, antimalarice, cortizonice agresive. Este grav pentru ca zonele de tegument expuse sunt susceptibile la infectii, iar pierderile de apa, electroliti, caldura prin piele sunt masive. Necesita interventie rapida pentru reechilibrare hidroelectrolitica, profilaxia infectiilor.

Cum am spus putem sa detinem secventa genetica setata pentru a face boala, dar sunt necesari si cativa triggeri care sa o declanseze. Infectiile, mai ales cele streptococice, dar si cele stafilococice, virusii sau micozele se inscriu printre acestia. Medicamente ca betablocantele (folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale), antimalaricele, litiu, indometacinul ar trebui evitate la persoanele cu psorizis. Pe un tegument deja afectat de boala, orice agresiune (zgaraietura, injectie, lovitura, intepatura, peeling, dermabraziune, tatuaje, arsuri) poate determina noi leziuni. Fenomenul se numeste koebnerizare, dupa medicul care l-a descoperit, remarcand noi leziuni la un pacient deja afectat, pe zona unde il lovise calul. Psoriazisului ii merge mai prost iarna, pentru ca razale ultraviolete, care sunt in exces vara, ii fac mult mai bine. Hormonii il influenteaza pozitiv. Psoriazisul devine mai sever dupa pubertate, cand scade nivelul de hormoni si mai putin sever in sarcina, cand acesta creste. Cat despre stres, e clar ca declanseaza si intretine boala. Mecanismele exacte nu se cunosc insa.

Cum il tratam ? Functie de severitate si localizare se aleg tratamente locale sau sistemice. Cremele merg in formele usoare si medii de boala. Pe zonele cu tegument foarte ingrosat se prefera curatarea intai a stratului de celule moarte cu preparate cu uree, apoi aplicarea tratamentului propriu-zis. Uneori este necesar obtinerea unui efect de sera, ocluziv, prin aplicarea peste tegumentul acoperit cu crema a unei folii din plastic. Se creste astfel penetrabilitatea medicamentului prin tegumentele ingrosate. Unele creme au efect iritativ puternic (cignolin, derivatii de vitamina D), necesitand atenta supraveghere a tratamentului. Expunerea la radiatii UVA, UVB se recomanda formelor medii si severe de psoriazis, celui cu localizare plamo-planta. Pentru formele severe de boala exista numeroase scheme de terapie sistemica, cele mai noi fiind biologicele care blocheza mecanismele imunitare de declansare ale bolii.

Psoriazisul se trateaza numai sub atenta supraveghere a medicului care va alege schema potrivita de tratament. Nu urmati reclamele de ziar care promit cu alge aduse de peste mari si tari sau nisipuri sfinte completa vindecare. Pentru ca stiintific nu au cum sa o faca. Si oricat de eficienta este terapia, recaderi pot aparea oricand. Evitati stresul, fumatul, mancarurile condimentate, alcoolul si alti triggeri caracteristici voua, folositi creme emoliente si fotoprotectie pentru a controla cat mai bine boala. Un tratament urmat corect si complet, un regim de viata adaptat bolii este cheia traiului normal pentru orice persoana care sufera de psoriazis.



Dr. Ioana Simian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)



Adauga un comentariu Acest articol are 11 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii
1 2 »
Pagina 1 din 2


(15 Ianuarie 2016 06:19) oana a spus

Va pot confirma, am folosit crema naturale pentru psoriazis de la Derma E si e buna, e eficienta si o recomand si eu. Sanatate

(12 August 2015 20:36) denisa a spus

Am varsta de 45 de ani. Psoriazisul mi-a aparut la varsta de 19 ani si in timp a avut forme de manifestare diferite, uneori mai explozive. Am tot incercat un stil de viata cat mai sanatos si echilibrat, cat mai putin stres, dar din experienta mea va zic ca daca nu aveti si un produs care sa fie cu adevarat eficient boala isi face de cap.
De cand am inceput sa am un stil de viata mai sanatos am descoperit si crema naturala pentru psoriazis si eczeme de la Derma E de la un medic.
Pentru mine aceasta crema a facut minuni la propriu, imi place foarte mult si o recomand mereu la prieteni.

(21 Martie 2015 21:09) ANA a spus

Lotiunea de protectie de la Gloves o poti gasi in orice farmacie?

(19 Februarie 2015 18:59) anca a spus

Buna, Eu am avut psoriazis cu ceva timp in urma iar mama s-a adresat unui foarte bun doctor dermatolog. Aceasta mi-a recomandat sa incep sa folosesc lotiunea de protectie de la Gloves In A Bottle. Am fost foarte multumita de rezultatele produsului si acuma il folosesc pentru pielea uscata mai ales in perioada rece.

(23 Aprilie 2013 10:41) george a spus

am incercat diverse tratatamente pana acum si nici unul macar nu a reusit sa-mi tina psoriazisul sub control si pana la urma am dat de un site al cuiva care a avut aceasta boala si am incercat tratamentul lui.Si ca sa vezi a functionat spre marea mea surprindere.Sint deja 4 luni decand il folosesc si sint foaaaarte multumit dupa atatia ani de cautarim.Multumesc acestui om pentru ce a facut pentru mine. www.tratament-psoriazis.cabanova.com.

(7 Martie 2012 23:33) derea a spus

pentru eliza ! te rog daca poti sa-mi recomanzi un medic homeopat ! m-as bucura tare mult sa-l poata trata pe baietelul meu de aceeasi boala si care acum o are mai agresiva ca oricand ! multumesc mult ! ***

(4 Februarie 2012 22:17) Alsima Romania a spus

Buna ziua, va recomandam sa incercati pt psoriazis si boli de piele SAPUN natural din lapte de capra 100% sa fie produs fara chimicale sau parfumuri sintetice. Doamne ajuta.
Un site recomandat este www.sapundinlaptedecapra.com

(10 Ianuarie 2012 12:51) Axinte Eliza a spus

Buna tuturor.Si eu sunt una dintre persoanele care se confrunta cu aceasta boala,mai bine zis cu aceasta ciuperca inestetica.Am inceput sa folosesc o crema pe baza de ingrediente homeopatice,si vad ca isi face efectul.Ciuperca a inceput sa se micsoreze,si pielea isi revine.Sper sa o pot tine sub control. Daca va pot ajuta cu informatii imi puteti trimite un mail la ***

(7 Februarie 2010 22:50) Ioana Simian a spus

@ramona Formele severe, cu acutizari frecvente, cele generalizate cu afectare articulara precum si cele grave, psoriazisul pustulos sunt incadrate in clasele de handicap mediu, accentuat, grav.
@nicoleta descrierea leziunilor se suprapune fie pe o dermatita periorala, perioculara pentru care sunt indicate aplicarile locale de crema cu eritromicina sau mult mai sigur de dermatita seboreica (zone rosii, usor pruriginoase, cu scuame fine in suprafata), care necesita tratament antimicotic, tip ketoconazol. Un examen clinic facut de un dermatolog poate lamuri diagnosticul. Obezitatea este unul dintre cofactorii incriminati in aparitia dermatitei seboreice, insa motivele cresterii in greutate trebuie investigate. Evita totusi cremele prea grase, frecvent apliacate care realizeaza o pelicula ocluziva, care nu lasa pielea sa respire si stimuleaza aparitia de noi leziuni.

(7 Februarie 2010 21:05) ramona a spus

din cate stiu persoanele care sufera de psoriazis beneficiaza de ajutor de handicap. e adevarat?







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii