Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Impins cu haltera de la piept pe plan declinat
CSID - Masa la restaurant, o capcana pentru silueta
SUCCES DAY, FLP 2007
Emisiuni la Antena 1
RISCURILE ASOCIATE CU UN PROCENT PREA MARE DE TESUT ADIPOS


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole DIANA DUPA 7 LUNI (104,6 - 73,5 kg)
EXERCITII PENTRU UN GAT PUTERNIC
Aplecari laterale
ABDOMEN MAI PLAT CU EXERCITII EFICIENTE
CSID - Alimentele imbogatite cu fier, calciu si iod pot fi daunatoare!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cine are nevoie de suplimente alimentare? Fierbinte
Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.rnSunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE ALE PROTEINELOR

PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE ALE PROTEINELOR


Daca va aduceti aminte am discutat in numarul trecut al revistei despre criteriile pe care le utilizeaza oamenii de stiinta pentru clasificarea diverselor tipuri de proteine. In acest articol intentionez sa subliniez punctele forte si punctele slabe ale principalelor patru tipuri de proteine, cele din zer, cazeina, proteinele oului si cele din soia.

Proteinele din ZER

Zerul este un subprodus al laptelui, care se obtine atunci cand se face branza. Aproximativ 20% din proteinele laptelui sunt reprezentate de cele din zer si 80% de cazeina. Suplimentele nutritive se obtin prin filtrarea acestor fractiuni. Astfel se obtin concentratele proteice, care au aproximativ 80% proteina sau izolatele proteice cu peste 90% proteina (diferenta intre ele este data de procesul tehnologic utilizat, care elimina mai mult sau mai putin din carbohidrati si lipide).

Puncte forte

1. O proteina de calitate, cu valoare biologica 104, mai mare decat orice alta proteina animala.

2. Digerare rapida; nu lasa senzatia falsa de plenitudine (gastrica, intestinala).

3. Importanta pentru sistemul imunitar.

4. Bogata in BCAA (aminoacizi cu catena ramificata) - leucina, izoleucina, valina. Acesti aminoacizi sunt foarte importanti pentru culturisti, deoarece "salveaza" proteinele tesutului muscular de la utilizarea ca sursa energetica.

5. Stimuleaza actiunea IGF-1 (insulin-like growth factor)

Puncte slabe

1. Deoarece se digera rapid, nu mentine mult timp senzatia de satietate.

2. Continut destul de sarac in glutamina (unele produse au adaos de glutamina tocmai pentru a corecta acest punct slab).

Cazeina (proteina laptelui)

Cazeina este proteina predominanta in laptele de vaca ( ca fapt divers, laptele speciei umane este mai bogat in albumine, similare cu proteinele din zer, decat in cazeina). Proteinele din branza sunt reprezentate in principal de cazeina.

Puncte forte

1. Este o proteina ce se digera mai lent; tranzitul mai lent prin tubul digestiv o expune mai mult strcturilor intestinale, ceea ce creste procentul absorbit.

2. Are un continut crescut de glutamina (mai mare decat zerul, oul sau soia).

Puncte slabe

1. Unii oameni au alergie la aceste proteine. Daca este vorba de o intoleranta la lactoza din lapte, atunci concentratele proteice din cazeina nu pun probleme, fiindca au un continut redus de lactoza.

Proteinele oului (din albus)

Aceste proteine au fost considerate mult timp "standardul de aur" la care se raportau toate celelalte proteine. Au fost detronate de catre proteinele zerului.

Puncte tari

1. Continut bogat in aminoacizi cu molecula de sulf, foarte importanti intr-o multime de procese metabolice.

Puncte slabe

1. Un usor gust amar.

2. Conceptia gresita a multor oameni care continua sa creada ca suplimentele proteice obtinute din ou au continut crescut de colesterol. La fabricarea acestora se foloseste doar albusul, nu si galbenusul, cel care contine de fapr colesterol.

Proteinele din soia

Puncte forte

1. Reduc riscul aparitiei bolilor de inima. FDA (Food and Drug Administration - institutia americana ce avizeaza utilizarea alimentelor, suplimentelor, medicamentelor etc.) afirma faptul ca "25 de grame de proteine din soia consumate zilnic in cadrul unui regim alimentar sarac in grasimi saturate si colesterol poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima". Se considera ca izoflavonele sunt responsabile pentru acest efect benefic.

2. Ajuta la reglarea functiei tiroidiene.

3. Este bogata in glutamina (ceva mai putin totusi decat cazeina).

Puncte slabe

1. Nu este o proteina de caliatate superioara, deoarece nu contine toti aminoacizii esentiali.

2. Nu are aceeasi valoare ca proteinele din lapte pentru dezvoltarea masei musculare.

In concluzie, fiecare tip de proteina are avantaje si dezavantaje. Este de preferat sa nu va limitati la un singur tip de proteina, ci sa combinati, pentru a beneficia de toate avantajele lor.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 81623 ori.



Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.



Cele mai bune alimente pentru un somn de calitate

26 Februarie 2024

Afla ce alegeri alimentare trebuie sa faci ca sa te odihnesti mai bine!

Daca gandul la somn iti da cosmaruri, pentru ca nu poti sa dormi sau adormi foarte greu, este bine sa acorzi mai multa atentie mesei de seara.

Exista cateva alimente recomandate la cina pentru a avea un somn bun, odihnitor, despre care vom vorbi in acest clip.



Cum eviti platoul in dieta

19 Februarie 2024

Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti felicitari de la toata lumea.

Insa dupa o perioada, numarul de pe cantar a intepenit si nu vrea si pace sa coboare. Inainte sa arunci cantarul sau sa renunti definitiv la dieta, sunt cateva lucruri pe care sa le iei in calcul. Stagnarea sau perioada de platou este o etapa foarte des intalnita in procesul de slabire.

Dar de ce apare? Afla raspunsul in acest clip si mai ales ce trebuie sa faci ca sa eviti acest nesuferit PLATOU!



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

L-CARNITINA
L-Carnitina este astazi unul dintre cele mai populare suplimente nutritive, ...
CALCIUL - O NECESITATE ZILNICA
In ultima vreme tot mai multi oameni devin foarte interesati ...


ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA
Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, ...
MITUL APEI DISTILATE
In jurul subiectului "apa distilata - utilizare in culturism" au ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 11 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii