Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
GIMNASTICA FACIALA
EXERCITII CU GREUTATI PENTRU BRATE
PUI PICANT CU MERE
VARA ASTA SE POARTA ABDOMENUL TONIFIAT


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Mancatul pe fond emotional
CSID - Curele de slabire in functie de forma corpului
SEMINAR DE NUTRTIE LA COLEGIUL ELENA CUZA
SARCINA SI EXERCITIILE FIZICE
VARA ACEASTA ALEGE SNORKELING
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Câte dulciuri pot sa consume copiii? Fierbinte
Consumul de dulciuri la copii este un subiect de interes atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE ALE PROTEINELOR

PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE ALE PROTEINELOR


Daca va aduceti aminte am discutat in numarul trecut al revistei despre criteriile pe care le utilizeaza oamenii de stiinta pentru clasificarea diverselor tipuri de proteine. In acest articol intentionez sa subliniez punctele forte si punctele slabe ale principalelor patru tipuri de proteine, cele din zer, cazeina, proteinele oului si cele din soia.

Proteinele din ZER

Zerul este un subprodus al laptelui, care se obtine atunci cand se face branza. Aproximativ 20% din proteinele laptelui sunt reprezentate de cele din zer si 80% de cazeina. Suplimentele nutritive se obtin prin filtrarea acestor fractiuni. Astfel se obtin concentratele proteice, care au aproximativ 80% proteina sau izolatele proteice cu peste 90% proteina (diferenta intre ele este data de procesul tehnologic utilizat, care elimina mai mult sau mai putin din carbohidrati si lipide).

Puncte forte

1. O proteina de calitate, cu valoare biologica 104, mai mare decat orice alta proteina animala.

2. Digerare rapida; nu lasa senzatia falsa de plenitudine (gastrica, intestinala).

3. Importanta pentru sistemul imunitar.

4. Bogata in BCAA (aminoacizi cu catena ramificata) - leucina, izoleucina, valina. Acesti aminoacizi sunt foarte importanti pentru culturisti, deoarece "salveaza" proteinele tesutului muscular de la utilizarea ca sursa energetica.

5. Stimuleaza actiunea IGF-1 (insulin-like growth factor)

Puncte slabe

1. Deoarece se digera rapid, nu mentine mult timp senzatia de satietate.

2. Continut destul de sarac in glutamina (unele produse au adaos de glutamina tocmai pentru a corecta acest punct slab).

Cazeina (proteina laptelui)

Cazeina este proteina predominanta in laptele de vaca ( ca fapt divers, laptele speciei umane este mai bogat in albumine, similare cu proteinele din zer, decat in cazeina). Proteinele din branza sunt reprezentate in principal de cazeina.

Puncte forte

1. Este o proteina ce se digera mai lent; tranzitul mai lent prin tubul digestiv o expune mai mult strcturilor intestinale, ceea ce creste procentul absorbit.

2. Are un continut crescut de glutamina (mai mare decat zerul, oul sau soia).

Puncte slabe

1. Unii oameni au alergie la aceste proteine. Daca este vorba de o intoleranta la lactoza din lapte, atunci concentratele proteice din cazeina nu pun probleme, fiindca au un continut redus de lactoza.

Proteinele oului (din albus)

Aceste proteine au fost considerate mult timp "standardul de aur" la care se raportau toate celelalte proteine. Au fost detronate de catre proteinele zerului.

Puncte tari

1. Continut bogat in aminoacizi cu molecula de sulf, foarte importanti intr-o multime de procese metabolice.

Puncte slabe

1. Un usor gust amar.

2. Conceptia gresita a multor oameni care continua sa creada ca suplimentele proteice obtinute din ou au continut crescut de colesterol. La fabricarea acestora se foloseste doar albusul, nu si galbenusul, cel care contine de fapr colesterol.

Proteinele din soia

Puncte forte

1. Reduc riscul aparitiei bolilor de inima. FDA (Food and Drug Administration - institutia americana ce avizeaza utilizarea alimentelor, suplimentelor, medicamentelor etc.) afirma faptul ca "25 de grame de proteine din soia consumate zilnic in cadrul unui regim alimentar sarac in grasimi saturate si colesterol poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima". Se considera ca izoflavonele sunt responsabile pentru acest efect benefic.

2. Ajuta la reglarea functiei tiroidiene.

3. Este bogata in glutamina (ceva mai putin totusi decat cazeina).

Puncte slabe

1. Nu este o proteina de caliatate superioara, deoarece nu contine toti aminoacizii esentiali.

2. Nu are aceeasi valoare ca proteinele din lapte pentru dezvoltarea masei musculare.

In concluzie, fiecare tip de proteina are avantaje si dezavantaje. Este de preferat sa nu va limitati la un singur tip de proteina, ci sa combinati, pentru a beneficia de toate avantajele lor.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 83202 ori.



Câte dulciuri pot sa consume copiii?

24 Iunie 2024

Consumul de dulciuri la copii este un subiect de interes atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii în sănătate. Dulciurile, deși sunt atrăgătoare datorită gustului lor plăcut și culorilor vii, pot avea efecte negative asupra sănătății celor mici atunci când sunt consumate în exces. Acestea contribuie la dezvoltarea cariilor dentare, pot duce la creșterea în greutate și la apariția obezității, precum și la probleme de comportament cauzate de fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

In acest clip iti voi oferi o serie de sfaturi care sa te ajute sa controlezi cantitatea de dulciuri consumata de copiii tai!


Ce trebuie sa faci ca sa ai plamani sanatosi

17 Iunie 2024

Plămânii sunt esențiali pentru viața noastră, iar menținerea lor sănătoasă este crucială pentru un stil de viață activ și fără probleme respiratorii. În acest videoclip, vom explora tot ce trebuie să știi despre sănătatea plămânilor și cum să îi menții în formă maximă

Iata ce vei învăța din acest video:

  • Importanța plămânilor pentru sănătatea generală.
  • Factori care pot afecta sănătatea plămânilor.
  • Metode și exerciții simple pentru a îmbunătăți capacitatea pulmonară.
  • Sfaturi pentru evitarea factorilor de risc precum fumatul și poluarea.
  • Ce plante te ajuta sa previi si sa combati afectiunile plamanilor.
  • Beneficiile unei alimentații sănătoase pentru plămâni. R
  • ăspunsuri la întrebări frecvente despre bolile pulmonare și prevenția acestora.


Secretul tineretii cu coenzima Q10

3 Iunie 2024

Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora ce este coenzima Q10, cum funcționează în organism și de ce este esențială pentru energia celulară. Află cum coenzima Q10 poate îmbunătăți sănătatea inimii, pielii și poate încetini procesul de îmbătrânire.

Coenzima Q10 este o molecula asemanatoare vitaminelor, liposolubila, prezenta in membranele celulare din corpul uman, mai ales in inima, ficat, rinichi si pancreas. Este disponibila sub doua forme: ubichinolul, forma activa, care poate fi utilizata imediat de organism si ubichinona - forma oxidata.

Coenzima Q10 contribuie la generarea de energie in celule, producand antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, responsabil pentru multe probleme de sanatate.


Articole din aceeasi categorie

TARATELE DE GRAU TARATELE DE GRAU
Taratele de grau sunt folosite de sute de ani, sunt ...
BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA
Un procent din ce in ce mai mare din populatie ...


NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR
Fiindca se apropie sezonul lor, cu totii stim ca nucile ...
PEPENELE ROSU PEPENELE ROSU
Pepenii rosii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 9 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii