Sunteti aici :: Nutritie » CUM POTI COEXISTA PASNIC CU DIABETUL
CUM POTI COEXISTA PASNIC CU DIABETUL
La nivel mondial, in prezent circa 240 de milioane de persoane sufera din cauza diabetului, iar in urmatorii 20 de ani se estimeaza ca numarul acestora va ajunge la 380 de milioane, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In Romania, 9,4 % din populatia adulta (aproximativ 1,1-1,2 milioane) are diabet; exista statistici ingrijoraroare si in cazul copiilor, cresterea numarului cazurilor de obezitate ducând la aparicia precoce a diabetului, potrivit Federatiei Internationale de Diabet.
Diabetul insulino-dependent (diabetul de tip I)
Acesta necesita un tratament cu insulina (injectii), deoarece pancreasul bolnav nu o mai fabrica. Este, de fapt, o maladie autoimuna, ceea ce inseamna ca pancreasul incepe, la un moment dat, sa produca anticorpi care distrug celulele ce secreta insulina.
In general, boala apare in tinerete, si de-a lungul anilor, daca diabetul nu este bine echilibrat, pot aparea multiple complicatii (dintre care, din pacate, unele ajung sa scurteze viata bolnavului):
-leziuni pe vasele de sange mici si mari (ateroame), cu risc de orbire, angina pectorala, infarct de miocard, impotenta, arterita si hipertensiune arteriala;
-leziuni ale nervilor (polinevrite, tulburari erectile etc)
-hipoglicemie cu eventuala coma.
Diabetul non-insulinodependent (tipul II)
Este cel mai frecvent tip de diabet, de regula descoperit intamplator cu ocazia unor analize efectuate pentru o infectie urinara, pulmonara sau cutanata. La inceput, diabetul de tip II poate fi echilibrat prin:
-pierderea unui numar de kilograme, atunci cand bolnavul este supraponderal (cazul cel mai frecvent);
-o dieta adaptata;
-o medicatie adecvata.
Acest diabet se caracterizeaza prin hiperinsulinism si insulinorezistenta, ceea ce inseamna ca, in ciuda faptului ca pancreasul secreta insulina, glicemia intarzie sa scada, pentru ca celulele nu recunosc hormonul.
Cauzele insulinorezistentei care sta la originea diabetului sunt urmatoarele:
-o predispozitie ereditara (in peste 80% din cazuri);
-o alimentatie excesiva, compusa din glucide cu indice glicemic ridicat. Dupa un numar de ani, aceasta declanseaza hiperinsulinismul care va favoriza aparitia insulinorezistentei si va constitui, mai apoi, o trasatura ereditara transmisibila (afectiunea dobandita poate deveni innascuta);
-anomaliile hormonale;
-sedentarismul.
Dieta diabeticilor
Diabetul de tip II - regulile alimentare care trebuie respectate sunt urmatoarele:
-se vor lua mese structurate (3-4 pe zi) fara a sari niciuna;
-se vor alege glucidele cu indice glicemic scazut, pentru a limita hiperglicemia si hiperinsulinismul;
-se vor alege lipidele bune: se va consuma cu precadere uleiul de masline, limitand la minimum acizii grasi saturati;
-se va mari consumul de proteine vegetale (soia, legume uscate);
-se vor consuma cu precadere antioxodanti;
-se va consuma drojdia de bere, pentru vitamina B1 si crom;
-se vor consuma cu precadere alimente bogate in magneziu;
-se va bea o cantitate suficienta de lichide, evitand combinatia alcool-zahar (bere, kir, porto, muscat, gin tonic).
Dieta este, cu siguranta, capitala, dar igiena de viata are o importanta la fel de mare. De aceea, trebuie evitat tabagismul, stresul si sedentarismul excesiv.
Diabetul de tip I - problema dietetica practic nu mai exista, in masura in care subiectul este educat de multa vreme sa urmeze un regim.
Recomandarile sunt, in general, identice cu cele pentru diabetul de tip II, cu cateva exceptii:
-se va manca intotdeauna dupa injectia cu insulina (la 15-20 de minute);
-se va fractiona cantitatea de alimente in patru mese;
-se va lua masa la ore fixe;
-se va asigura un regim de glucide la fiecare masa (a lua o masa fara glucide este echivalent cu a sari o masa).
A lua in consideratie numai problema dietetica, in cazul diabeticilor, nu este de ajuns. Trebuie asadar sa se tina seama si de alti parametric eventuali: denutritia, izolarea, starea depresiva, resursele insuficiente, starea dentitiei etc.
Alimente de consumat cu precadere: legume verzi, cruditati, salate, ciuperci, fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune), soia si derivatele sale, fructe proaspete si coaja lor, suc de fructe proaspat stors, ciocolata neagra (cu 70% cacao), gem de fructe, fara zahar, legume uscate (fasole alba, linte, mazare), lactate cu 0% materii grase, alimente complete (paste, orez, gris), fulgi de ovaz, drojdie de bere, germeni de grau, cereale fara zahar, mazare, peste, crustacee, scoici, iepure, oua, ulei de masline, vin.
Descoperiri recente
Cercetatorii de la College of Medicine din Houston (SUA) s-ar putea afla cu un pas mai aproape de vindecarea diabetului, odata cu descoperirea unei cai de reglare a glicemiei cu ajutorul ficatului. Acestia au injectat in soareci o gena ce a transformat celulele stem din ficat astfel incat sa le inlocuiasca pe cele afectate din pancreas. In cateva saptamani, nivelul de zahar din sangele animalelor a ajuns la parametri normali si nu s-a mai modificat cat timp au trait.
Celulele din ficat au mai fost transformate in producatori de insulina si anterior, insã este pentru prima data cand oamenii de stiinta au inteles procesul si sunt increzatori ca poate fi aplicat si la oameni.
Totusi, deocamdata exista un obstacol: pentru ca gena respectiva sa interactioneze cu o celula, ea trebuie sa fie transportata in corp de un virus ce poate fi letal pentru oameni.
"Pancreas artificial"
Tot cercetatorii americani au descoperit o maniera revolutionara de control al insulinei prin intermediul unui pancreas artificial, un dispozitiv electronic atasat de corp si cuplat la un computer. Doctorul W. Clarke, specialist in diabetologie spune: "Cred ca pancreasul artificial va reprezenta un progres revolutionar in tratarea diabetului de tip 1".
Intregul sistem, aflat in prezent in faza de testare, poate masura doza si necesarul de insulina din corp pe baza nivelului de glucoza si al altor cateva substante din organism. Dispozitivul functioneazã pe baza unei ecuatii complexe, care difera de la pacient la pacient, dar care se face pe baza aceluiasi algoritm si care este introdusa intr-un calculator, cuplat la asa-numitul "pancreas artificial". Din 15 in 15 minute (inclusiv in timpul somnului), dispozitivul trimite date in computer, acesta calculeazã doza de insulina, iar miniseringa atasata dispozitivului o administreaza.
FlexPen
In aceasta primavara s-a lansat in Romania un dispozitiv nou de administrare a insulinei, care imbunatateste tratamentul bolnavilor de diabet datorita usurintei cu care poate fi utilizat.
Dispozitivul, denumit Flex Pen, ofera un beneficiu major pacientilor, care, de cele mai multe ori, folosesc diferite tipuri de insulina, in functie de momentul zilei. Dispozitivul permite diferentierea cu usurinta a tipului de insulina, scazand riscul aparitiei unor erori in administrarea tratamentului. In plus, noul dispozitiv permite dozarea exacta a insulinei si necesita o forta de injectare cu 30% mai mica decat alte produse similare.
Prietenul cel mai bun al omului - detector al scaderii nivelului de zahar din sange
Rolul cainilor in domeniul ingrijirii pacientilor cu diabet urmeaza recentelor descoperiri potrivit carora nasul hiper-sensibil al unui caine poate detecta micile schimbari care au loc atunci cand o persoana este pe cale de a suferi un atac hipoglicemic. Un sondaj efectuat in luna decembrie de cercetatorii de la Universitatea Queen's din Belfast a aratat ca animalele de companie, în cazul a 65% dintre persoanele cu diabet insulino-dependent care au suferit un episod hipoglicemic, au reactionat prin scancit, latrat, lins sau alte metode de avertizare.
Desi unii cercetatori sunt de parere ca ar fi bine sa existe in cabinetul fiecarui medic cate un caine pentru a "mirosi" bolile, ei recunosc faptul ca in final acest lucru nu este practic si spera, in schimb, ca cercetarile vor duce la inventarea unui nas electronic care va "mima" nasul unui caine.
Alexandra Igna
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
In cazul adolescentilor recomandati o doza de300-500 de ml pe zi. Apar efecte negative la un consum de lapte de 1 litru pe zi?
Multumesc
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii