Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PERICOLELE EXCESULUI PONDERAL
Glutamina
Concurs Slim & Fit
Valori nutritionale legume proaspete
CAPOIERA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Stretching - brate - teorie
DA JOS BURTA! editia 2007
Extensia soldului la sol
DE CE NE INGRASAM?
CUM ITI ALEGI ECHIPAMENTUL POTRIVIT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » SALATA VERDE, O SURSA DE SANATATE

SALATA VERDE, O SURSA DE SANATATE


La italieni sunt pastele, la francezi e branza, la chinezi e orezul. La noi? "Suntem un popor devorator de carne" sau "cea mai buna leguma este carnea" sunt zicale pe care, daca esti roman, le cunosti prea bine si care iti starnesc un eventual zambet aprobator in momentul in care le auzi. Si daca alimentul pus in discutie ar fi asa sanatos si benefic pentru alimentatia si silueta ta, nu ar fi nicio problema. Totusi lucrurile nu sunt asa roz in legatura cu "pacatoasa" carne la care majoritatea dintre noi ravnim zi de zi, asa ca trebuie gasite solutii. Una din ele ar putea sa fie transformarea noastra intr-un popor de vegetarieni. Pariez ca acum chiar ti-am smuls un zambet. Bine, acum sa trecem la solutiile realiste.

SALATA_VERDE_O_SURSA_93300.jpgDaca tot nu ai cum sa renunti la "viciul" acesta alimentar, ar fi util sa afli cum poti sa compensezi neajunsurile provocate de caloriile carnii cu beneficiile consumarii unei salate verzi. Da, banala salata verde ar putea sa fie salvarea ta de la ceva kilograme in plus sau, mai mult, te-ar putea ajuta chiar sa dai jos cateva kilograme. Cu toate ca avem cu totii o idee vaga despre cat de sanatoasa este salata in general, la fel de multi dintre noi nu cunoastem toate "detaliile". E sezonul cel mai potrivit asadar sa simti aceste beneficiile pe pielea ta, testand teoria salatei verzi.


Beneficiile "partii crude" ale dietei tale


In primul rand, desi nu toata lumea tolereaza foarte bine legumele in stare cruda (ci mai degraba gatite), acestea, printre care si salata verde, sunt foarte benefice asupra sanatatii tale. Salata in stare cruda este buna pentru mentinerea continutului intestinal umed, totusi cei cu intestine inflamate trebuie sa o consume cu grija, este de parere nutritionistul american Henry Bieler in cartea sa "Mancarea este cel mai bun medicament". Cu alte cuvinte, iti mentine o stare de echilibru. Multi sunt de asemenea de parere ca enzimele naturale care se gasesc in salata te ajuta sa ai o digestie buna si previn stresarea organismului.


Salata verde - izvor de vitamine si nutrienti


Un studiu desfasurat de catre Scoala Publica de Sanatate UCLA si Centrul Stiintific de Sanatate al Universitatii din Louisiana a concluzionat ca cei care consuma salata verde au un nivel considerabil mai mare de vitamina C, E, B6 si acid folic, nutrienti-cheie care mentin un sistem imunitar sanatos si reduc riscul de obezitate, boli cardiace si alte boli cronice. Mai mult, jumatate dintre noi nu avem cantitatile necesare din acesti nutrienti, asa ca beneficiile consumului de salata verde sunt cu atat mai evidente.


Unele specii de salata verde (cum este salata Romaine cu frunza crocanta si lunga) sunt surse excelente de vitamina A, vitamina C, mangan si crom, continand de asemenea fibre, vitamina B1, B2 si anumite minerale: potasiu, fier, molibden si fosfor.


Carotenul da culoarea galbena si portocalie a legumelor, de exemplu a morcovilor. La legumele verzi, deci si la salata verde, aceste culori sunt mascate de culoarea verde a clorofilei. Organismul nostru transforma carotenul in vitamina A, dar carotenul in sine are multe functii. Beta-carotenul, cel mai activ compus care contine caroten intareste foarte mult sistemul imunitar si lupta impotriva cancerului. Este foarte important sa extragem beta carotenul direct din mancare si nu din pastile sub forma de pastile pentru ca acestea din urma pot avea efecte adverse.


Interesant este ca unele teste clinice gasesc de bun augur imbunatatirea salatei prin adaugarea unui dressing sau sos care nu numai ca adauga un plus de aroma, dar creste si gradul de absorbtie al anumitor nutrienti consumati, cum ar fi alfa- si beta-carotenul.


Unii nutritionisti au o teorie conform careia persoanele sanatoase (in special) ar trebui sa manance 60% mancare alcalina si 40% acida, conceptul de baza fiind acela ca trebuie sa iti mentii corpul alcalin deoarece atunci cand acesta devine acid in interior se manifesta la exterior prin diverse probleme de sanatate. Salata verde este intotdeauna in categoria mancarurilor alcaline, asa ca iata un motiv suplimentar sa consumi cat mai multa salata la fiecare masa.


Slabeste mancand salata verde


Totusi, daca doresti nu numai un organism sanatos si plin de substante nutritive, dar si o silueta potrivita, renunta la acel dressing sau sos din salata, sustin cercetatorii americani, cunoscuti pentru stradaniile lor de a descoperi formule eficiente de slabit. Studiile lor efectuate pe un lot de 42 de femei au aratat ca o salata verde la fiecare masa te ajuta sa slabesti. Sigur, acest fapt presupune adaugarea a 50-100 de calorii suplimentare la o masa, dar, in acelasi timp, consumul de calorii va scadea cu 7% pana la 12%. Cum se explica acest lucru? Explicatia e cat se poate de simpla, ba ti s-ar putea parea chiar puerila: daca servesti o salata verde inainte de felul principal, starea de satietate se va instala mult mai repede si, drept urmare, iti va scadea pofta pentru felul principal sau desert, de departe mult mai calorice decat o simpla salata. Simplu si eficient.


Sfaturi in alegerea salatei verzi

Iata in final cateva sfaturi pentru alegerea salatei: ca si o regula generala, cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat este mai bogata in nutrienti. Cauta asadar salata inchisa la culoare. Salata foarte creata si mica este de regula mai veche si mai putin aromata decat una mare. In plus, poate fi si ceva mai scumpa. Pamantul si apa ofilesc salata asa ca spal-o bine, frunza cu frunza, si foloseste un prosop curat ca sa o stergi. Daca vrei sa o conservi pentru cateva zile, o poti pastra intr-o punga de plastic care se inchide etans, iar pentru a evita umezeala poti sa acoperi punga cu un servetel de hartie.



Alexandra Igna

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(17 Martie 2012 17:46) olaru mihaela a spus

wow...ce text...! "da 'i tare cu muschiulet poate intre timp iti vine si mintea la cap...

(6 August 2009 18:08) c0c0 a spus

no fain articol...despre verdeata...numa ca linga o cioarf DE SALATA MERE SI UN MUSCHIULET DE VITA...ce ziceti ronanii..







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii