Sunteti aici :: Antrenament » PRACTICA QIGONG - ALTE BENEFICII, EXPERIMENTE SI RISCURI
PRACTICA QIGONG - ALTE BENEFICII, EXPERIMENTE SI RISCURI
Considerente generale
Cultivarea Sinelui, modelarea caracterului, acumularea de merite, uitarea Eului, relaxarea, linistea si naturaletea. Toate aceste deziderate si atribute sunt chintesenta terapiei prin Qigong. Or, prin cultivarea Sinelui si modelarea caracterului s-ar putea intelege modificarea gandurilor si obiceiurilor personale, respectiv negative. Iar, prin acumularea de merite, in linii mari, mentinerea unei coerente autoimpuse si constante atat in gand si vorbire, cat si in atitudine. Si, ceea ce poate rezulta este chiar iubirea neconditionata a tuturor fiintelor vii si trairea intr-un prezent continuu, fara a mai tine cont de Eu; acesta poate fi "uitat", realizandu-se astfel Sinele. Dar, desigur, este absolut necesara o interactiune totala intre cursant si maestru; intre pacient si terapeut; pacientul trebuie sa-si doreasca vindecarea, dar sa nu adreseze intrebari ca unui specialist de medicina alopata.
Beneficiile pentru copii si adolescenti
Beneficiile Qigong-ului sunt pentru toate categoriile de varsta. Astfel, pentru puberti si adolescenti, care se afla, desigur, la varste critice din punct de vedere hormonal si emotional, acest concept de practici inseamna conferirea unei stari de liniste si echilibru real. Iar, din punct de vedere fiziologic, spre exemplu, adolescentele intra intr-o stare de autoreglaj, mai cu seama ca este vorba despre perioada menstruatiei; o perioada de profunda transformare hormonal - emotionala. Si, din punct de vedere al efortului intelectual, si al introspectiei la aceste varste, Qigong este recomandat fiindca ar permite atat utilizarea unui volum ridicat de materie cenusie, cat si o recuperare rapida dupa un efort mental prelungit.
Beneficiile pentru adulti
Pentru adulti, aceasta practica diminueaza oboseala si stresul, respectiv prin intrarea in starea de repaus absolut al creierului astfel incat acesta sa aiba posibilitatea de a se recupera corespunzator. Or, sportul aerobic si somnul, in mod obisnuit, nu ar ajuta la fel de eficient persoana adulta sa se revigoreze mental. Nu atat de mult pe cat ar ajuta-o Qigong-ul. De asemeni, proaspetele mamici ar trebui sa practice aceasta disciplina pentru ca si copiii lor nenascuti sa poata beneficia nu doar de o energie iesita din comun, ci si de o inteligenta pe masura. De altfel, legendele chinezesti "vorbesc" despre cum fostii monarhi imperiali ar fi fost "educati" inca din faza lor prenatala in aceasta arta, respectiv prin faptul ca mamele lor practicau meditatia - exercitiu fizic Qigong. In plan profesional, insa, in zilele noastre, eficienta la birou poate fi augmentata tot prin Qigong, sporindu-se in egala masura: concentrarea, capacitatea mnemonica, intelegerea situatiilor imediate si a perspectivelor, dar si conferindu-i angajatului o stare de optimism. Soarta profesionala, si nu destinul, i s-ar putea schimba in bine angajatului practicant de Qigong. Si, strict din punct de vedere hormonalo - emotional - fiziologic, cand ne aflam fie la andropauza, fie la menopauza, antica arta sublima a autodisciplinei poate interveni in favoarea noastra, conferindu-ne echilibru.
Beneficiile pentru seniori
Si, nu in ultimul rand, pentru seniori, Qigong poate insemna prelungirea starii de sanatate, si de vitalitate, respectiv longevitate. "Ceasul biologic" uman poate fi reglat prin aceasta practica transdisciplinara chinezeasca, iar forma fizica mai buna ii poate ajuta pe cei in varsta sa nu devina o povara pentru ceilalti membri ai familiei, precum sa si ofere o mana de ajutor la treburile gospodaresti. Din perspectiva conceptual - filozofica, pe de alta parte, pe langa experienta de-o viata a unui senior, Qigong il/o poate ajuta sa mai ofere si sfaturi sau sugestii celor tineri, din mediul familial; sfaturi sau sugestii care sa ii atinga profund.
Tratare constientala, reusita subconstientala
De principiu, ambii implicati trebuie sa se afle intr-o stare totala de repaus mental atunci cand practica Qigong, altfel rolul autoreglator al tehnicilor folosite nu mai poate fi indeplinit; nu ar iesi nimic bun. Dar, printr-o rezonanta completa, spre exemplu, cursantul ar putea fi "vindecat" la nivel energetico - spiritual. De altfel, deviza unui maestru de Qigong ar trebui sa fie peste tot: "Tratezi constient, reusesti subconstient!" Cat priveste transformarile ca atare, acestea nu ar fi neaparat la nivel senzorial, ci la cel psihologic si empatic. Mai mult, din perspectiva pur spirituala, este necesara aparitia unui "vid" inauntrul persoanei care isi doreste sa fie vindecata astfel, adica aceasta trebuie sa-si uite complet Eul pentru ca noua energie launtrica - cea rezultanta din interactiunea subconstientala cursant-maestru - sa-si poata face aparitia si sa vindece. Numai ca, daca acel cursant/pacient va veni la maestrul - terapeut pentru a se plange excesiv de afectiunile sale emotionale si/sau fiziologice chiar, si daca va considera ca isi poate cumpara tratarea sau ca va fi tratat preferential pentru simplul fapt ca este ruda sau prieten/prietena cu acel maestru, indiferent de gradul de rudenie si/sau de intensitatea relatiei de prietenie, ar trebui sa inteleaga faptul ca asteptarile si metodele acestea NU pot da roadele scontate.
De la Yin, catre Yang!
Cursantii - pacienti trebuie sa mai inteleaga faptul ca maestrul - terapeut poate apela si la bioenergie pentru a incerca sa lucreze cu campurile celui dintai, si anume cu: cel constiental, cel informational, cel luminos, cel energetic, cel magnetico - electric etc. Dar, daca acel cursant se opune procesului, atunci nici efectul benefic nu poate sa se intrevada pe undeva. Iar, opunerea aceasta poate consta in: scepticism exacerbat, urmarirea beneficiului energetico - emotional imediat, transformarea sa intr-o entitate umana mai norocoasa si altele. De aceea, este foarte recomandat ca d-voastra, cursantul, sa fiti precum un pahar gol in asteptarea umplerii sale cu informatie energetico - spirituala; trebuie sa fiti un Cautator sincer. Or, ceea ce trebuie retinut este faptul ca se va lucra dinspre Yin, inspre Yang, si niciodata invers fiindca:
"In mijlocul Yin-ului, apare Yang-ul." - Cartea transformarilor
De altfel, si simbolul Tao/Dao exprima acest adevar, insa intr-o lumina usor paradoxala, sensurile de circulatie ale aspectelor Yin si Yang (qi-ul) fiind prezentate bidirectional si ca "izvorand" una din cealalta, in egala masura.
Cateva experimente controversate...
Comunitatea stiintifica internationala este in continuare (oarecum) fascinata de posibilitatile oferite cursantului prin practicarea de Qigong, insa unele rezultate stiintifice si/sau pseudostiintifice pun pe tapet aspectul controversat al pretentiilor acestor maestri. De exemplu, in trecutul nu prea indepartat, atat China, cat si Statele Unite ar fi efectuat studii ample in domeniul manipularii materiei prin interactionarea qi-ului din partea unor maestri ai Qigong-ului. Si s-ar fi constatat ca: ARN-ul, ADN-ul si unii izotopi ar fi putut fi manipulati in aceasta maniera. Raza de actiune a maestrilor ar fi fost intre 100 de metri si... 1.900 de kilometri(!), iar un exemplu concludent l-ar putea intrupa chiar maestrul Yan Xin, care, la solicitarea cercetatorilor chinezi din cadrul Centrului de Analiza Instrumentala a universitatii "Qinghua", ar fi reusit modificarea timpului necesar injumatatirii izotopului de americiu 241. Mai departe, un alt experiment, incluzandu-l pe acelasi maestru Yan Xin, ar fi tratat problematica "apei sfintite" sau "apei informationale" prin spectroscopie Raman. Astfel, maestrul emitand un "puls energetic - informational" prin meditatie Qigong, ar fi atribuit mostrei de apa proprietati curative; apa ar fi fost modificata cumva.
Alt experiment ar fi fost intreprins cu succes asupra a doua gaze intr-un vas cu peretii captusiti cu cuart. Este vorba despre monoxidul de carbon si hidrogen. Ar fi avut loc o reactie de fuziune, respectiv prin emiterea unui puls energetic cu valoare de catalizator. Pentru a se reconfirma rezultatele, maestrul ar fi actionat atat asupra lichidului, cat si asupra celor doua gaze de la o distanta de 7 kilometri. Rezultatele ar fi fost aceleasi.
Intre Kundalini si deviatia Qigong
Trecand de exoticul experimentelor (aparent reusite) din domeniul utilizarii de qi prin Qigong, precum si de beneficiile nete si clare pe care le poate conferi aceasta disciplina atat de vasta si de veche, trebuie sa ne intrebam si ce este kundalini. Or, in mitologia hindusa, in termeni generali, Kundalini este Sarpele-incolacit-de-trei-ori, sau "putere incolacita", la baza spinarii fiecaruia dintre noi. Mai departe, in zona cvazistiintifica insa, aceasta metafora ar denota exact potentialul energetic creator al individului; un potential care trebuie sa urce toate cele 6 chakre pentru a ajunge la "coroana", pentru a conferi limpezime totala. Iar, daca acest potential glandular - nervos este "activat" in mod incoerent meditational, repercursiunile pot fi dintre cele mai drastice pentru practicantul meditatiei, aceasta putand fi: Yoga, Zen sau, nu in ultimul rand, Qigong. De altfel, kundalini-ul yoghinilor si "deviatia Qigong" pot fi analogate pana la confundarea lor completa; s-ar putea spune ca sunt unul si acelasi sindrom! Un sindrom de tip cultural - spiritual.
"Trezirea" Sarpelui...
Acum, Kundalini ar fi responsabil, prin "trezirea" sa ineficienta, fara studiu prelungit in prealabil, pentru urmatoarele simptome: halucinatii, psihoze, tremure, lesinuri si, in cazurile foarte grave, decesul. Mai ales daca nu exista vreun maestru capabil sa estompeze aceste manifestari. Iar, in acest context, ashram-urile, mai ales pentru neinitiatii labili psihic, pot constitui adevarate capcane psihologice fara voie. Se poate muri fara ghidare atestata si cu adevarat responsabila. Si, tocmai din acest motiv ar trebui ca toti calugarii din astfel de ashram-uri sa isi supuna cursantii - adepti la o investigare psihologica, in prealabil, cu conditia ca acei calugari sa si aiba pregatirea necesara.
Clasificari, clasificari...
Din punct de vedere strict medical, cf Societatii Chineze de Psihiatrie, Sindromul Deviatiei Qigong, cum a fost intitulata aceasta afectiune mintala, se poate manifesta dupa cum urmeaza:
- reactiile psihologice si/sau fiziologice pot aparea in timpul sau dupa practicarea exercitiilor de Qigong, iar sugestia si/sau autosugestia ar juca un rol important,
- cursantii se pot plange de senzatii anormale (orbire, amortire, paralizie - o forma de isterie), sau pot manifesta schimbari atitudinale (resemnare) si/sau de comportament (histrionice, de cele mai multe ori) fara a se plange, in timpul sau dupa efectuarea exercitiilor,
- diagnosticarea cu acest sindrom nu intruneste si criteriile unor afectiuni mintale clasice precum: schizofrenie, paranoia, bipolaritate, stres post-traumatic, blocaje emotionale si/sau alte nevroze.
Occidentalii insa, eticheteaza acest sindrom - redenumit Reactie Psihotica Qigong - drept nimic altceva decat o manifestare a unor predispozitii ale individului, acestea fiind "activate" de catre catalizatorul numit Qigong. Practic, nu ar fi vorba decat despre o asa-numita "psihoza reactiva". Dar, terminologic, si occidentalii intampina dificultati in incercarea lor de a clasifica cat mai corect aceasta afectiune si de a o pune pe seama altora, latente. Or, spre deosebire de acestia, chinezii au o literatura de specialitate ceva mai vasta, incluzand acolo numeroase manifestari ale deviatiei atat psihotice, cat si non-psihotice. Iar, cat priveste tratarea lor, si aici, chinezii se diferentiaza prin faptul ca nu le acorda o atentie medicala sporita, in vreme ce un psihiatru occidental ar prescrie imediat o reteta pentru antipsihotice.
Silviu Marin
Acest articol a fost vizualizat de 56011 ori.
Dieta antiinflamatoare
13 Ianuarie 2025Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează sănătatea pe termen lung. Se bazează pe consumul de alimente naturale, integrale, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, peștele gras, nucile, semințele și uleiul de măsline. Acestea sunt pline de antioxidanți și grăsimi sănătoase care combat efectele radicalilor liberi și susțin echilibrul intern.
Un aspect important al acestei diete este evitarea alimentelor procesate, a zahărului rafinat, a grăsimilor trans și a excesului de carne roșie. Acestea pot favoriza inflamația cronică, care este asociată cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și chiar anumite tipuri de cancer. Pe lângă alegerile alimentare, o hidratare adecvată și un aport constant de fibre contribuie la sănătatea microbiomului intestinal, un factor-cheie în gestionarea inflamației.
Astfel, această dietă nu doar că sprijină sănătatea fizică, dar poate avea un efect pozitiv și asupra nivelului de energie și stării generale de bine. Adoptarea unei diete antiinflamatoare nu înseamnă restricții drastice, ci mai degrabă o abordare echilibrată și conștientă a ceea ce punem în farfurie. Este un pas simplu, dar puternic, pentru a avea grijă de corpul nostru în fiecare zi.
7 Strategii Puternice pentru Combaterea Stresului
6 Ianuarie 2025Te-ai simțit vreodată copleșit de stres, fără să știi cum să-l gestionezi? Stresul poate să ne afecteze pe toți, dar vestea bună este că există soluții simple și eficiente pentru a-l controla. În acest videoclip, îți prezint 8 metode pe care le folosesc eu personal pentru a reduce stresul și pentru a avea o stare de bine mai bună în fiecare zi.
Vei afla: ✨ De ce mișcarea este un instrument magic în combaterea stresului și cum poți să o integrezi ușor în rutina ta zilnică. Chiar și 10-15 minute de exerciții fizice pot face o diferență uriașă pentru mintea ta. ✨ Importanța alimentației echilibrate în gestionarea stresului: ce alimente pot contribui la starea ta de calm și de ce este bine să eviți excesele de zahăr și cafeină. ✨ Tehnici de respirație profundă și meditație pentru a te relaxa rapid și pentru a-ți calma sistemul nervos. Acestea sunt metode pe care le poți folosi oricând, chiar și atunci când ai doar câteva minute la dispoziție. ✨ Cum timpul petrecut în natură poate să-ți reducă nivelul de stres. O plimbare prin parc sau o escapadă în natură pot face minuni pentru starea ta mentală. ✨ Beneficiile suplimentelor precum Ashwagandha KSM-66 în reducerea stresului și a anxietății. Voi explica cum funcționează acest adaptogen, ce efecte are asupra corpului și cum poate contribui la un somn mai bun. ✨ De ce relațiile sociale sunt esențiale în lupta cu stresul. Petrecerea timpului cu prietenii sau familia nu doar că te ajută să te relaxezi, dar contribuie și la o stare de bine generală. ✨ Rolul somnului de calitate în reducerea stresului și cum să-ți creezi un mediu ideal pentru odihnă. Somnul insuficient poate amplifica nivelul de stres, dar există soluții pentru a îmbunătăți acest aspect. ✨ Impactul activităților creative și a hobby-urilor asupra reducerii stresului. Descoperă cum pasiunea pentru un hobby poate deveni un instrument puternic pentru relaxare.
Dieta cu dulciuri? Cum e posibil?
30 Decembrie 2024Când vrei să slăbești, consumul de dulciuri poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă ai obiceiul să le incluzi în rutina zilnică. Totuși, nu este nevoie să le elimini complet, ci să găsești un echilibru care să-ți permită să te bucuri de ele fără să-ți afecteze progresul. Este important să înțelegi că moderația este cheia – porții mai mici și alegerea unor alternative mai sănătoase, precum ciocolata neagră sau deserturile fără zahăr adăugat, pot face diferența.
Un alt aspect important este să fii atent la momentul în care mănânci dulciurile. De exemplu, este mai bine să le consumi după o masă principală decât pe stomacul gol, deoarece asta poate preveni fluctuațiile bruște ale glicemiei. În plus, satisfacerea poftelor prin înlocuitori naturali, cum ar fi fructele proaspete sau iaurturile cu puțină miere, poate fi la fel de plăcută, dar mult mai benefică pentru sănătatea ta. De multe ori, pofta de dulce poate ascunde alte nevoi ale organismului, precum lipsa unui aport suficient de nutrienți sau chiar deshidratarea.
Așadar, asigură-te că dieta ta include proteine, fibre și grăsimi sănătoase, care îți pot menține nivelul de sațietate mai ridicat și îți reduc dorința de a ronțăi ceva dulce. Nu uita să bei suficientă apă pe parcursul zilei, pentru că uneori setea poate fi confundată cu foamea. În final, nu te învinovăți dacă cedezi ocazional unei prăjituri sau unui baton de ciocolată. Slăbitul nu este despre perfecțiune, ci despre un stil de viață echilibrat și sustenabil. Bucură-te de momentele de răsfăț, dar fii conștient de alegerile tale și amintește-ți că fiecare pas mic contează în călătoria spre obiectivul tău.
Vine un moment in viata fiecarui alergator pe distante lungi ...
"Nu am timp sa ma antrenez..." Daca cineva ne-ar putea ...