Sunteti aici :: Slabire » MENTINEREA SCADERII IN GREUTATE
MENTINEREA SCADERII IN GREUTATE
Cursul obisnuit de terapie a scaderii in greutate arata ca greutatea este pierduta repede la inceput, si punctul de cea mai mare scadere se petrece la 6 luni dupa inceperea tratamentului; apoi greutatea este incet recistigata pina cind ajunge aproape de nivelul original.
Deseori, 30-35% din greutatea pierduta de o persoana este recistigata in timpul primului an dupa tratament, si cresterea in greutate persista frecvent cu o pierdere medie de aproximativ 1,8 kg la 4 ani dupa tratament. Aproximativ 20% din indivizi pot fi considerati ca au reusit atunci cind se obtine pierderea intentionata a cel putin 10% din greutate si mentinerea acelei greutati pentru un minimum de 1 an.
In timp ce programele de scadere a greutatii s-au dovedit a avea succes, mentinerea scaderii a ramas o problema in ciuda utilizarii a numeroase strategii de schimbare a comportamentului. Au fost examinate diferite strategii precum contactul continuu cu terapeutul, antrenamentul de prevenire a recaderii, oferirea de alimente preambalate, implementarea suportului celor in aceeasi situatie si includerea programelor cu multe fatete dupa tratamentul de pierdere a greutatii.
Sint implicate instruirea in recunoasterea circumstantelor de risc mare pentru recadere, cum ar fi mincatul la petreceri sau la restaurant, si restructurarea gindurilor negative pentru a coopera cu sentimentul de vina legat de nereusita. De asemenea, este implicat un proces in 5 pasi care include identificarea problemei de catre individ, formularea solutiei alternative, luarea deciziilor, si testarea si evaluarea acelor decizii pina la rezolvarea problemei. Totusi, problema mentinerii dificile a pierderii greutatii persista, facindu-i pe unii sa se intrebe daca programele de mentinere sint folositoare doar pentru a amina recistigarea greutatii la "un pret adaugat".
Scaderea in greutate si mentinerea sa pot imbunatati sau chiar preveni factorii de risc pentru BCV si dezvoltarea co-morbiditatilor legate de greutate. Scaderea in greutate modesta (5-10% din greutatea initiala) este asociata cu imbunatatirea a citorva factori de risc stabiliti pentru BCV, de exemplu hipertensiunea, dislipidemia, incidenta redusa a tipului 2 de diabet, ca si o imbunatatire in controlul diabetului.
Un studiu examinind presiunea sanguina a gasit ca o scadere in greutate de 5,1 kg a rezultat in reducerea presiunii sanguine sistolice de 4,44 mm Hg, si a celei diastolice de 3,57 mm Hg; reducerile au fost semnificativ mai mari la slabiri mai substantiale. Totusi, efectele pozitive ale pierderii greutatii nu ramin decit daca pierderea in greutate este mentinuta. In timp ce nivelurile trigliceridelor din ser si LDL colesterolului descresc tipic in timpul primelor 2 luni de scadere in greutate, o recrestere a greutatii determina lipidele sa se intoarca la nivelurile anterioare, facind astfel imperativa prevenirea cresterii in greutate.
Studiul indivizilor ce au avut succes in strategiile comportamentale de mentinere a scaderii in greutate au relevat activitate fizica crescuta, consumarea unei diete reduse in grasimi, monitorizarea regulata a alimentelor consumate si greutatii corporale, restringerea varietatii de alimente consumate, consumarea unei diete saptaminale consistente, mincarea micului dejun, si limitarea timpului petrecut privind programele de televiziune.
Grupul studiat a fost compus din 77% femei, 95% albi, 82% cu studii superioare. Alte studii importante apartin la 6 categorii dupa tipul de interventie folosita pentru mentinerea scaderii in greutate: internetul (grupuri in sesiuni de discutii de terapie comportamentala); strategii de mentinere dupa o dieta cu foarte putine calorii (tipic 800 de calorii zilnic, in forma lichida, incluzind vitamine si suplimente minerale, fibre din carbohidrati, ceai verde, cafeina, proteine); farmacoterapia (orlistat, un inhibitor de lipaza care descreste absorbtia de grasime din dieta in tractul gastrointestinal, sibutramina, care suprima apetitul prin inhibarea reluarii norepinefrinei si serotoninei, acarboza, folosit pentru diabetul de tip 2, si sertralin, un inhibitor al repreluarii serotoninei); terapia comportamentala (terapeut, grupuri de suport); activitatea fizica (antrenament de rezistenta si mersul pe jos); terapii alternative (qigong, cuprinzind respiratie, meditatie si anumite exercitii; acupresiune, cu focalizare mentala).
In concluzie, tratamentele de mentinere a scaderii in greutate cu medicatie (cel mult 2 ani, dupa care din pacate efectul inceteaza), modificarile dietetice, suplimentarea cu cafeina sau proteine, urmind o dieta scazuta in grasimi, activitatea fizica, contactul cu alti participanti, terapia de rezolvare a problemelor aparute pe parcurs, si tratamentul de acupresiune au fost cele mai eficiente in reducerea recistigarii in greutate dupa tratamentul de scadere a greutatii. Acestea merita studiate in continuare pentru marirea eficientei. De asemenea, studiul trebuie continuat si pentru gasirea unor cai noi, neexplorate pina in prezent.

Acest articol a fost vizualizat de 43026 ori.
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Multa teorie pentru nimic. E simplu, scaderea in greutate trebuie sa se faca treptate. Prin infometarea imediata nu reusesti decat pe termen scurt. Pentru ca nu vad cum ai rezista cativa ani cu 1.200-1.500 calorii pe zi. Asadar, totul se face schimband cu totul regimul alimentar, si completand cu mult sport. Cei care revin la greutatea initiala nu au indeajuns de multa vointa, fiind numai si numai vina lor. Trebuie sa faci sport si mancare si dupa ce ajungi la greutate ideala, pentru a te mentine. Si cel mai greu este atunci, pentru ca nu mai ai ambitia pe care o aveai cand erai cu 20-30 de kilograme peste ceea ce era normal. Si-o spun din propria experienta. Am scazut de la 120kg la ~89, si inca scad. Asta in decurs de 1 an jumate. Dar am facut asta schimbandu-mi total alimentatia si facand sport de cel putin 4 ori pe saptamana, lucru pe care probabil am sa-l fac toata viata. Sunt constient ca fiecare zi fara miscare sunt cateva grame in plus. Acelasi lucru ar trebui sa-l constientizeze toti cei care incearca sa slabeasca.

Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...

Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...

Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii