Sunteti aici :: Sanatate » GASTRITA, IN CATEVA IDEI
GASTRITA, IN CATEVA IDEI
Ce este gastrita?
Gastrita in forma ei acuta sau cronica, este o inflamatie a mucoasei stomacului. Tot o inflamatie a mucoasei, de aceasta data a celei a esofagului, este esofagita de reflux.
Care sunt simptomele gastritei?
Daca in cazul gastritei, in afara de arsuri in stomac, ti-e greata, prezinti varsaturi acide si inapetenta, cand intervine esofagita de reflux, este vorba despre o senzatie care duce pana la insuportabilitatea de a te alimenta.
Bolul alimentar parca merge pe o rana vie, iar actiunea de a inghiti ceva devine un calvar.
Cum se diagnosticheaza gastrita?
Pentru inlaturarea oricarui dubiu in ceea ce priveste diagnosticul, se recomanda endosopie gastric si/sau tranzit barital.
Se poate intampla ca unele persoane sa acuze dureri abdominale de tip ulceros, iar de vina sa fi fost un infarct care mima foarte bine durerea de stomac.
De aceea nu trebuie sa te tratezi de unul singur.
Alte cazuri nefericite sunt complicatiile, cand survin mai ales cand pacientul neglijeaza boala si merge la doctor destul de tarziu.
Tratamentul gastritei trebuie sa inceapa cu reeducarea modului de alimentatie si cu schimbarea regimului de viata.
Odihna este de baza iar stresul trebuie evitat pe cat posibil.
Abia apoi urmeaza, obligatoriu, un tratament medicamentos de pana la trei luni, care, consta in pansamente gastrice, antisecretorii, antiacide si antiseptice.
Se poate interveni si cu tratamente alternative, precum acupunctura, fitoterapia, ceaiuri din diverse plante.
In ultimii ani s-au inmultit simtitor cazurile de gastrita, in special pe segmental de varsta 16-30 de ani.
Cu precadere, femeile sunt predispuse la aceasta boala, cauzata de alimentatie deficitara, dezordonata, fara un orar stabil.
Ce alimente trebuie sa eviti?
Dusmanii stomacului nostru sunt conservele cu aditivi, sucurile cu coloranti, tutunul, cafeaua, alcoolul, stresul, oboseala.
Odata instalata boala, trebuie evitate cele de mai sus, plus alimentele care cresc aciditatea, cum sunt afumaturile, muraturile, prajelile, produsele tip fast-food.
Savantii au descoperit ca pentru anumiti bolnavi, ardeiul iute, este cel mai "fierbinte" condiment, este un adevarat elixir, intrucat capsicina continuta de el este un protector al peretilor gastrici si regleaza productia de secretie acida.
Trebuie sa elimini din alimentatie zaharul si alimentele cu aditivi sintetici deoarece explozia de cazuri de gastrita este cauzata si de alimentele imbogatite cu E-uri. Ele "deruteaza" digestia, favorizeaza dezvoltarea helicobacteriilor in stomac si sensibilizeaza sistemul digestiv.
Cu un pic de atentie, gastrita poate fi prevenita.
_
_

Acest articol a fost vizualizat de 37721 ori.

Cand am o suferinta eu ma astept ca doctorul sa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii