Sunteti aici :: Slabire » DESPRE TENTATII SI SABOTAJ IN CURA DE SLABIRE
DESPRE TENTATII SI SABOTAJ IN CURA DE SLABIRE
Atunci cand incerci sa slabesti este inevitabil sa nu simti ca duci o lupta intre tentatiile din jurul tau, care par a fi la orice colt, si propria minte, straduindu-te constant sa te convingi ca trebuie sa mergi mai departe cu ceea ce ti-ai propus: sa scapi de kilogramele in plus. Si intr-adevar, este greu sa-ti mentii mintea pe o linie dreapta, echilibrata, cand vine vorba despre slabit, pentru ca asta presupune schimbarea stilului de viata defectuos dus pana atunci - de la a face mai multa miscare, la tinerea unei diete fara excese alimentare, avand la baza calitatea si nu cantitatea. Acest fapt implica renuntarea la obiceiuri proaste precum ca ti-e prea lene sa mergi pe jos (si alegi masina), sa alergi dimineata (si preferi sa mai dormi o jumatate de ora in plus), sa gatesti (si recurgi la metode simple si rapide de a manca precum fast-food-ul).
Scuzele pe care le gasesti de obicei pentru propria constiinta sau chiar fata de cei din jur sunt ca fie esti prea obosit, fie esti stresat sau grabit. In final, ajungi sa te simti vinovat pentru ca ai cedat, arunci intreaga vina asupra ta si te deprimi pentru ca nu reusesti nici de data aceasta sa te tii de o dieta sanatoasa si sa urmezi planul de slabire mai departe. Si intr-adevar, o parte din vina iti apartine pentru ca ar trebui sa ai mai multa vointa in ceea ce ti-ai propus, insa un aspect pe care mai mult sau mai putin il constientizezi este sabotajul subtil al celor din jur in planul tau de a slabi.
Mai exact, este foarte greu sa incerci sa-ti schimbi dieta si stilul de viata dus pana atunci, cand la capitolul vointa nu stai tocmai bine, tentatiile nesanatoase cu care erai obisnuit sunt peste tot, iar cei apropiati cu care obisnuiai sa imparti acest stil de viata, de la familie si prieteni la colegi de serviciu, te tenteaza si mai mult. Activitatile familiale, iesitul in oras cu prietenii (mersul la restaurant, film, plimbare etc), majoritatea dintre aceste activitati sociale presupun a manca. In momentul in care tu vrei sa faci o schimbare pe care nu trebuie s-o faca si ceilalti, vei observa o modificare in atitudinea lor fata de tine.
De dorit este sa simti o atitudine pozitiva la intentia si dorinta ta, prin care sa fii incurajat; ba chiar sa existe o sustinere prin a incerca sa nu te tenteze mancand de fata cu tine alimente care nu-ti sunt recomandate, prin a-ti propune sa faceti activitati care sa nu presupuna a si manca, ci dimpotriva a face miscare - precum plimbari cu bicicleta sau jogging. Daca simti aceasta atitudine din partea unui prieten sau membru al familiei, atunci ai parte de toata sustinerea morala de care ai nevoie si vei face fata mult mai usor tentatiilor alimentare care oricum exista peste tot.
Insa, de cele mai multe ori, nu avem parte de aceasta atitudine benefica de la toti cei din jurul nostru. Schimbarea pe care tu incerci s-o faci pentru tine afecteaza si pe cei apropiati: dieta ta este alta, deci nu mai participi in aceeasi masura la mesele de familie, nu mai imparti o pizza cu un coleg de serviciu la masa de pranz, eventual ai anumite ore de masa pe care vrei sa le respecti; vrei sa faci mai multa miscare si asta implica o reorganizare a timpului tau liber, care poate inainte presupunea activitati de familie sau cu prietenii. De aici reactii subtil negative la incercarea ta, precum observatii usor critice, incercari „nevinovate" de a te tenta cu alimente care nu sunt in dieta ta sau de a te face sa renunti la activitatile de miscare fizica pe care ti le-ai propus. Aceste reactii apar, de cele mai multe ori, nu dintr-o rautate voita, ci dintr-un sentiment de teama, nesiguranta (a felului in care ei arata sau a relatiei dintre voi) sau din neintelegerea scopului si nevoii tale de a slabi. Insa, moralul tau este pus la incercare intr-o astfel de perioada si orice observatie mai mult sau mai putin critica cu privire la incercarea ta de a slabi poate avea efect negativ dublu asupra motivatiei tale.
Aspectul psihologic implicat in procesul de slabire, mai exact felul in care simti ca incercarea ta este perceputa de ceilalti si reactia lor fata de tine, este decisiv in reusita ta. A face fata unor tentatii si a avea o vointa puternica in a te tine de un plan anume presupun un efort semnificativ din punct de vedere mental, mai ales cand este implicata o schimbare majora a stilului de viata. De aceea, trebuie sa constientizezi ca suportul moral al celor din jur este foarte important in reusita ta si ca efortul de a slabi, implicit de a-ti schimba stilul de viata, nu-l poti depune de unul singur, cu pretentia ca cei din jur sa nu reactioneze.
Insa, pentru a avea parte de acest suport moral, trebuie sa stii sa-l si ceri. Sau mai bine zis, nu trebuie sa te astepti ca cei apropiati sa inteleaga din start seriozitatea cu care tu vrei sa schimbi aspectul greutatii tale. De aceea, cheia este o comunicare foarte buna a ceea ce ti-ai propus si a ceea ce ai nevoie din partea lor pentru a te simti motivat si sustinut moral. Initiaza o discutie deschisa, prin care sa spui clar care este scopul tau, ce te deranjeaza, ce ai avea nevoie din partea lor (sa nu te tenteze cu alimente nesanatoase cu care poate erai obisnuit, sa faceti activitati care sa nu presupuna si a manca, precum mersul cu bicicleta, plimbari, alergat, tenis etc), si mai ales recunoaste, fata de tine si fata de ei, ca ai nevoie de ajutorul lor. Comunicarea este cel mai bun pas pe care poti sa-l faci pentru a rezolva micile incercari de sabotaj (de cele mai multe facute inconstient) ale planului tau de a slabi si de a obtine suportul moral al celor dragi de care ai foarte mare nevoie pentru a reusi.
Ana Plesca
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii