Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam INFECTIILE URINARE
ASPECTE PARACLINICE
TARATELE DE GRAU
DIETA HIPERPROTEICA
PLEDOARIE PENTRU EXERCITII IN AER LIBER


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SPORTUL - ARGUMENTE FIZIOLOGICE
MAESTRII BUCATARI ITI DEZVALUIE SECRETELE UNEI SILUETE DE VIS
BENEFICIILE EXERCITIILOR ZUMBA
CITRICELE, UN PLUS PENTRU SANATATEA TA
Extensia picioarelor la aparat
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » FACTORI CARE INFLUENTEAZA COMPORTAMENTUL ALIMENTAR

FACTORI CARE INFLUENTEAZA COMPORTAMENTUL ALIMENTAR


FACTORI_CARE_INFLUEN_88543.jpgTi-e foame. Cum iti dai seama? Simti, pur si simplu. Simti o senzatie de gol in stomac, de regula, auzi ceva "actiune" interna, salivezi mai mult decat de obicei. In plus, au trecut cateva ore bune de cand ai mancat ultima data. E ora mesei, e ora unei gustari intre mese. Sunt multe astfel de indicii dupa care te poti ghida pentru a-ti da seama ca ti-e foame. Dar ai observat cu siguranta ca uneori e suficient sa vezi o reclama mai "interesanta" din punct de vedere al produselor alimentare la care se refera si sa incepi sa salivezi instant. Ce alti factori iti afecteaza apetitul si comportamentul alimentar? Afla in randurile ce urmeaza.

STUDII NOI, IDEI NOI

Cu toate ca s-ar putea sa te fi obisnuit deja cu gandul ca factorii externi nu au o influenta prea mare asupra comportamentului tau alimentar (ce si cand mananci), trebuie sa stii ca exista dovezi substantiale care vin sa ne arate faptul ca factorii externi tind sa aiba un efect considerabil asupra comportamentelor alimentare. Gandeste-te doar in termeni de etichete si varietatea mancarii pe care o consumi, marimea portiilor pe care le mananci in mod regulat sau atentia pe care tinzi sa o acorzi mancarii atunci cand mananci sau chiar si marimea farfuriei din care alegi sa mananci sau in care iti este servita mancarea. Elementul nou care vine sa defineasca aceste studii se refera la faptul ca toti acesti factori externi s-ar putea sa joace un rol si mai mare in cadrul comportamentelor alimentare in comparatie cu factorii considerati interni (foamea, senzatia de satietate, arome si mirosuri, continut nutritiv etc).

FACTORII EXTERNI SI INFLUENTA LOR ASUPRA COMPORTAMENTULUI ALIMENTAR

La un anumit moment in timp s-a sugerat faptul ca indivizii mananca atunci cand le este foame si ca se opresc atunci cand sunt satuli. Explicatia simpla zacea in ideea conform careia comportamentele alimentare erau de fapt un raspuns al semnalelor psihologice. Mai nou, s-ar parea ca o serie de factori au fost descoperiti ca avand o influenta semnificativa asupra ingestiei de mancare, cum ar fi factorii culturali, influenta industriei alimentare si chiar si factorii de mediu. Exista dovezi numeroase care vin sa indice faptul ca factorii externi au o influenta deosebit de mare asupra comportamentelor alimentare ale individului, iar cativa dintre cei mai importanti astfel de factori se refera la marimea portiilor, gradul de socializare in timpul meselor, varietatea si etichetarea mancarii si chiar si forma farfuriilor din care se mananca. Toti acesti factori conlucreaza si dau "aspectul final" al comportamentului alimentar. Cum anume? Toti acesti factori au fie tendinta de a se pune in fata normelor obisnuite de consum cu care indivizii sunt obisnuiti, fie sa intrerupa capacitatea indivizilor de a monitoriza ce si cat au mancat. Multi oameni intampina dificultati majore cand vine vorba sa stabileasca ce si cat anume sa manance si sa bea, asa ca in loc sa aleaga sa petreasca ceva timp anaizand aceste detalii, acestia prefera sa se bazeze pe normele standard de consum pentru a decide cat anume sa manance. Consumul poate sa fie influentat de cantitatile de mancare pe care le cumpara indivizii, dar si de alte "norme" care sunt impuse de societate, cum ar fi marimea portiilor sau marimea tacamurilor. Aceste norme ajuta indivizii sa determine cantitatile optime a ce si cat ar trebui sa manance si sa bea.

Un exemplu elocvent al influentei majore pe care o au factorii externi asupra consumului il reprezinta un studiu recent; subiectilor li s-a oferit informatia conform careia marimile mai mari ale ambalajelor alimentare cauzeaza subestimarea consumului cu 20%. Cu toate acestea, subiectii au afirmat ca marimea ambalajului alimentar nu le-a afectat obiceiurile alimentare. Un factor esential care determina cat anume mananca un indivd intr-un mediu in care exista diferite modalitati de distragere a atentiei il constituie monitorizarea sau lipsa monitorizarii consumului. Indivizii se pot astfel concentra mai mult pe alegerea mancarii mai degraba decat pe volumul mancarii propriu-zise. De exemplu, oamenii care alegeau sa manance in restaurante cu specific italian credeau ca daca aleg sa manance unt cu fiecare din bucatile de paine consumate vor consuma mai putine calorii/felie in comparatie cu numarul de calorii pe care l-ar fi ingerat daca si-ar fi inmuiat painea in ulei de masline. Cu toate ca acesti indivizi aveau drepate, s-ar parea ca problemele au aparut atunci cand s-a observat faptul ca acestia compensau reducerea grasimilor mancand cu 23% mai multa paine in timpul unei mese.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 27344 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Articole din aceeasi categorie

MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL? MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL?
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
Conform Scalei de Stress a lui Holmes si Rahe, divortul ...


AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara ...
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...


Alte articole despre Psihologie






1 2 3 4 »
Pagina 1 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii