Sunteti aici :: Nutritie » CREATINA + CAFEINA - O COMBINATIE DE EVITAT?
CREATINA + CAFEINA - O COMBINATIE DE EVITAT?
In 1996 cercetatorii de la Katholieke Universiteit Leuven, Belgia atrageau atentia asupra unui fapt: consumul de cafeina poate interfera cu unele din efectele pozitive ale creatinei, in special cele legate de cresterea performantelor sportive. Acestia au organizat un studiu in cadrul caruia noua vountari au primit timp de 6 zile creatina, creatina si cafeina sau o substanta placebo (fara nici un efect). Creatina a crescut performanta musculara cu 10-23%. Totusi cand creatina a fost combinata cu cafeina, s-a constatat faptul ca aceasta blocheaza intr-o oarecare masura efectele benefice ale creatinei. Administrarea concomitenta de creatina si cofeina a crescut nivelele de creatina musculara la acelasi nivel ca si adminstrarea creatinei fara nimic altceva.
Initial cercetatorii nu au gasit o explicatie si nu au putut sa traga o concluzie, de aceea au decis sa repete studiul, intr-o alta forma. Un grup de 10 barbati au participat la 5 incercari diferite, intre acestea existand o pauza de 5 saptamani. Prima pare a studiului a constat in administrarea timp de 4 zile a 20 grame de creatina pe zi. A doua parte a constat in administrarea timp de 3 zile a 5 miligrame/kg corp de cafeina. In partea a treia s-a administrat o combinatie de creatina si cafeina, similare ca dozaj cu partile anterioare. In a patra parte, subiectii au primit o singura doza de 5 miligrame/kg corp de cafeina inainte de efectuarea exercitiilor. A cincea parte a studiului a constat in administrarea unui placebo.
Inainte si dupa fiecare administrare, cercetatorii au masurat timpii de contractie si relaxare a cvadricepsului pe parcursul unei contractii musculare stimulata electric. Timpul de relaxare este important deoarece cu cat un muschi se relaxeaza mai repede, cu atat este mai rapid pregatit pentru o noua contractie. Beneficiul acestui fapt este realizat in special in unele sporturi care implica miscari explozive (sprintare).
S-a constatat ca cele 5 zile de incarcare cu creatina au redus timpul de relaxare. Pe de alta parte, cele 3 zile de administrare a cafeinei, cu sau fara creatina au redus timpul de relaxare cu aproximativ 10%. Doza unica de cafeina nu a avut nici un efect asupra timpului de relaxare, comparativ cu efectul substantei placebo.
Cu toate aceastea concluziile studiului nu converg catre neutilizarea creatinei si cafeinei impreuna, deoarece in ambele studii s-au folosit doze mari de cafeina. Pentru cineva de 80 kilograme, un aport de 400 mg cafeina inseamna in jur de 3-4 cani mari de cafea sau 10-30 pahare de bautura racoritoare cu cafeina.
Cu alte cuvinte, acest studiu demonstreaza ca numai dozele mari de cafeina pot interfera cu efectele benefice ale creatinei, in timp ce o ceasca de cafea sau un pahar de Cola nu are acest efect!
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 56851 ori.
Cum depasesti perioadele de stagnare in sport
15 August 2022
Cand mergi la antrenamente, simti ca iti lipseste energia, oboseala apare prea repede, iar rezultatele din concursuri nu sunt cele asteptate? Fie ca faci sport la nivel profesionist sau doar ca hobby, poate te-ai confruntat cu momente cand stagnezi si, orice ai face, nu reusesti sa iesi din aceasta perioada lipsita de progres. Indiferent de nivelul la care te afli, poti sa treci prin astfel de situatii de cumpana, care te descurajeaza si te seaca de motivatie; cauzele pot fi numeroase, atat fizice, cat si mentale.
In acest clip vei afla ce trebuie sa faci ca sa depasesti aceste perioade de stagnare!
Beneficiile consumului de quinoa
8 August 2022
Ai incercat vreodata un preparat pe baza de quinoa?
Daca nu, atunci ar trebui sa experimentezi gustul acestei pseudocereale care se consuma pe scara larga in America de Sud. Nu este un aliment-minune asa cum tind sa creada unele persoane, insa este un produs foarte hranitor, cu o multime de beneficii pentru sanatate.
In acest clip vei gasi inclusiv cateva idei de pregatire pentru quinoa!
Painea ingrasa?
4 August 2022
Unele persoane care vor sa slabeasca iau decizia de a renunta la paine, considerand-o un aliment nepotrivit cand esti la dieta. Ce te faci insa daca adori mirosul de paine calda, textura crocanta si gustul atat de bun?
Oare chiar ingrasa asa rau precum se crede? Cat ar trebui sa consumam in mod obisnuit si cat atunci cand urmam o cura de slabire?
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii