Sunteti aici :: Sanatate » CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios aceasta afirmatie. Vroiam doar sa spun ca unii oameni percep aceasta activitate sportiva ca fiind atat de placuta, incat devine o necesitate psihica la care nu pot renunta. Si este foarte bine ca nu renunta, pentru ca asa cum a fost demonstrat in numeroase studii, exista o multime de beneficii, care se rasfrang asupra tuturor sistemelor organismului.
Omul este o fiinta care incearca permanent sa concureze cu cei din jur, dar si cu sine. Aceasta dorinta de autodepasire a condus de-a lungul timpului la progres si la evolutie. Chiar daca nu e vorba de sportivi de performanta, efortul cardio si adaptarile ce survin in urma antrenarii organismului prin metode specifice sufera o serie de limitari, care sunt determinate atat de factori externi, cat si de factori interni. Unul dintre acesti factori, care la un moment dat poate sa intervina in drumul fiecaruia catre performanta este capacitatea maxima a muschilor de a utiliza oxigen. In urma cercetarilor fiziologice s-a ajuns la concluzia ca acest parametru este determinat si influentat de catre:
activitatea enzimatica - deoarece reactiile metabolice necesare oxidarii presupun existenta unui aparat enzimatic bine pus la punct, potentialul oxidativ este determinat si de cantitatea de enzime prezente in muschi
tipul de fibre (compozitia muschilor) - fibrele cu contractie lenta au o capacitate aeroba mai mare decat fibrele cu contractie rapida, datorita concentratiei crescute de mitocondrii si enzime oxidative. In consecinta, cu cat exista mai multe fibre cu contractie lenta in muschi, cu atat e mai mare capacitatea oxidativa. S-a constatat ca antrenamentul de rezistenta mareste capacitatea oxidativa a tuturor fibrelor, in special a celor cu contractie rapida (creste cantitatea de mitocondrii si de enzime oxidative, precum si capacitatea de a extrage energie din lipide)
 aportul de oxigen - este cel mai important determinant al metabolismului oxidativ. In repaus, nevoia organismului de ATP este redusa si deci si necesarul de oxigen e redus. Pe masura ce intensitatea efortului creste, nevoia de ATP se mareste si deci si necesarul de oxigen. Pentru a face fata cerintelor, organismul se va adapta marind frecventa si amplitudinea respiratiilor, ameliorand schimburile de gaze la nivel pulmonar, crescand frecventa cardiaca (pentru a duce mai mult sange oxigenat la muschi). Organismul uman are o capacitate redusa de a inmagazina oxigen, de aceea cantitatea de oxigen ce trece prin plamani este direct proportionala cu cea utilizata de tesuturi pentru metabolismul oxidativ..
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 47814 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii