Sunteti aici :: Sanatate » CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios aceasta afirmatie. Vroiam doar sa spun ca unii oameni percep aceasta activitate sportiva ca fiind atat de placuta, incat devine o necesitate psihica la care nu pot renunta. Si este foarte bine ca nu renunta, pentru ca asa cum a fost demonstrat in numeroase studii, exista o multime de beneficii, care se rasfrang asupra tuturor sistemelor organismului.
Omul este o fiinta care incearca permanent sa concureze cu cei din jur, dar si cu sine. Aceasta dorinta de autodepasire a condus de-a lungul timpului la progres si la evolutie. Chiar daca nu e vorba de sportivi de performanta, efortul cardio si adaptarile ce survin in urma antrenarii organismului prin metode specifice sufera o serie de limitari, care sunt determinate atat de factori externi, cat si de factori interni. Unul dintre acesti factori, care la un moment dat poate sa intervina in drumul fiecaruia catre performanta este capacitatea maxima a muschilor de a utiliza oxigen. In urma cercetarilor fiziologice s-a ajuns la concluzia ca acest parametru este determinat si influentat de catre:
activitatea enzimatica - deoarece reactiile metabolice necesare oxidarii presupun existenta unui aparat enzimatic bine pus la punct, potentialul oxidativ este determinat si de cantitatea de enzime prezente in muschi
tipul de fibre (compozitia muschilor) - fibrele cu contractie lenta au o capacitate aeroba mai mare decat fibrele cu contractie rapida, datorita concentratiei crescute de mitocondrii si enzime oxidative. In consecinta, cu cat exista mai multe fibre cu contractie lenta in muschi, cu atat e mai mare capacitatea oxidativa. S-a constatat ca antrenamentul de rezistenta mareste capacitatea oxidativa a tuturor fibrelor, in special a celor cu contractie rapida (creste cantitatea de mitocondrii si de enzime oxidative, precum si capacitatea de a extrage energie din lipide)
 aportul de oxigen - este cel mai important determinant al metabolismului oxidativ. In repaus, nevoia organismului de ATP este redusa si deci si necesarul de oxigen e redus. Pe masura ce intensitatea efortului creste, nevoia de ATP se mareste si deci si necesarul de oxigen. Pentru a face fata cerintelor, organismul se va adapta marind frecventa si amplitudinea respiratiilor, ameliorand schimburile de gaze la nivel pulmonar, crescand frecventa cardiaca (pentru a duce mai mult sange oxigenat la muschi). Organismul uman are o capacitate redusa de a inmagazina oxigen, de aceea cantitatea de oxigen ce trece prin plamani este direct proportionala cu cea utilizata de tesuturi pentru metabolismul oxidativ..
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 40968 ori.
Beneficiile untului de arahide
26 Mai 2022
Iti place gustul untului de arahide, insa te intrebi daca e bine sa consumi un aliment atat de gras?
Bogat in nutrienti, untul de arahide poate fi parte dintr-o dieta echilibrata, avand multe beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru mentinerea unei greutati optime in timp. Totusi, este foarte caloric, asa ca e important sa-l consumi cu moderatie, mai ales daca vrei sa slabesti.
In acest clip iti voi spune ce beneficii iti aduce consumul de unt de arahide si cum e bine sa il integrezi in alimentatia ta!
Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali?
23 Mai 2022
Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, atat la adulti, cat mai ales la copii, iar daca vine vorba de sportivi, cu atat mai mult.
Organismul mamiferelor nu este capabil sa produca acizi grasi omega-3, prin urmare, suntem dependenti de aportul alimentar.
Dar ce face acizii grasi omega-3 sa fie asa speciali?
De ce este important zincul
17 Mai 2022
Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.
El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii