Sunteti aici :: Sanatate » CAND PIELEA STRIGA "AJUTOR!"
CAND PIELEA STRIGA "AJUTOR!"
Un produs cosmetic nou, putin stres, o camera supraincalzita: uneori este suficient un fleac, pentru ca pielea noastra sa "vada rosu".
Solutia: ingrijrea regulata, dar si relaxarea. In doze mari!
Tot ce lipsea! Ziua rea se cunoaste de dimineata: afara ploua de cateva zile fara oprire, la serviciu scandalul pluteste in aer, agenda pocneste de incarcata ce e. O simpla privire in oglinda te ingrozeste. Pete rosii pe gat si pe obraji, fata te strange, te mananca, arde. Se observa ca ceva nu este in regula. Nu degeaba i se mai spune pielii "organ de prezentare" intrucat perturbarile ei nu pot fi tinute secrete.
Apa si sufletul
Iritarea pielii, de multe ori atat de vizibila, poate fi explicata intotdeauna biologic: lipsa umiditatii. Asa cum o floare moare neudata la timp, moare si pielea. Cand cantitatea de apa din piele scade sub 10% , aceasta trage un semnal de alarma, se inroseste si incepe sa stranga. De asemenea, varsta joaca un rol important: intre 20 si 30 de ani, o femeie din patru are pielea uscata; la 50 de ani, o femeie din doua, iar la 60 de ani, aproape fiecare femeie. Alte cauze: iarna, lipsa de soare, aerul uscat din locuinte, vantul uscat de afara, la care se adauga dusurile fierbinti. Cam mult pentru saraca piele! In prezent pielea sensibila e asociata cu sufletul bolnav. Tot ceea ce este bun pentru sflet este folositor pentru piele. Studii recente arata ca majoritatea problemelor dermatologice sunt cauzate de stres, iar zilele rele afecteaza pielea.
Ce creme folosim?
Ce este de facut daca pielea iti cere ajutorul? Apelezi la medic? Greu de realizat, poate la fel de greu ca si evitarea stresului. Primul ajutor pentru pielea stresata vine chiar din borcanasele cu crema. Dar atentie: aplicarea in mod excesiv a tuturor cremelor si lotiunilor avute la indemana ar putea agrava situatia. O prea mare diversitate de produse sporeste riscul producerii iritatiilor. De aceea, de cele mai multe ori se recomanda folosirea produselor de ingrijire a fetei din aceeasi gama.
Desi crema este considerata a fi benefica pielii, datorita compusilor ei, reprezinta intotdeauna si un stres puternic pentru piele. Suna paradoxal, ce-i drept, dar se poate intampla ca o crema hidratanta sa usuce si mai mult pielea, producand chiar eczeme. Cum gasesti crema potrivita? Ai nevoie de o bucata de sugativa, pe care pui o picataura din produs. Daca formeaza o margine de grasime, inseamna ca produsul este potrivit pentru ca nu usuca tenul.
Dar pentru ca pielea sa aiba un aspect placut, cremele oricat de bune si eficiente ar fi, nu sunt suficiente. Ai nevoie si de o respiratie corecta, si de meditare asupra fiecarei clipe de relxare pe care viata ti-o acorda: un film frumos, o carte buna, un exercitiu de respiratie, o ora de yoga. Pauze mici, dar care iti pot salva, partial, pielea!
7 sfaturi pentru sensibli
1. Evita substantele parfumate, care pot declansa alergii, dar si conservantii sau colorantii. Si, de asemenea, alcoolul care usuca pielea.
2. Renunta la produsele rezistente la apa, caci pentru a le indeparta ai nevoie de solutii care scot grasimea din piele.
3.Reinnoieste-ti la timp produsele cosmetice, mai ales cele pentru ochi. In cremele si lotiunile vechi pot exista bacterii, care irita pielea.
4. Pentru eye-liner si mascara alege culoarea neagra. Nuantele mai deschise pot irita pielea, mai ales ploapele. Negrul este culoare care nu produce alergii.
5.Produsele pentru ochi si sprancene ar fi de preferat sa fie sub forma de creioane pe baza de ceara, intrucat sunt mai usor de suportat.
6. Atentie la ambalaje! Cremele din tuburi nu au contact cu aerul si cu microbii, astfel n-au nevoie de conservanti si sunt mai usor de suportat.
7. Opteaza pentru produsele cosmetice sub forma de pudra. Avand mai putini conservanti si un numar redus de compusi, sunt mai bine suportate decat produsele lichide.
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 43139 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
A confunda stresul cu probleme de suflet mi se extrem de... grav, ca să folosesc un eufemism.
Cât despre cele 7 sfaturi, ele sunt pentru piele sensibilă, nu pentru sensibili (însuşire psihologică pe care ne batem cu pumnii-n piept că am avea-o, cu precădere, noi, femeile, şi... marii artişti, evident.)
Oricum, mai multă atenţie la modul de exprimare n-ar strica.

"Ochii sunt anticamera sufletului", spune o binecunosuta vorba. Majoritatea perceptiilor ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii