Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Stretching - piept - teorie
CAFEAUA, UN PARADOX
IN FORMA DUPA SARBATORI
SUTE DE REPETARI... ZERO GANDIRE
CSID - Vegetarian part time


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole E-URI DE CARE SA TE FERESTI
Good morning - Aplecari in fata cu haltera pe umeri
CSID - Alimentatia asiaticilor
DIETA IN HIPERTENSIUNEA ARTERIALA
Video - Discutii despre nutritie si scadere in greutate
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum eviti platoul in dieta Fierbinte
Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » APORTUL OPTIM DE PROTEINE

APORTUL OPTIM DE PROTEINE


Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit aportul minim de proteine necesar supravietuirii la aproximativ 0,6 grame pentru fiecare kilogram de greutate corporala (kgc). Sportivii, in special cei care se antreneaza puternic, cum sunt culturistii au nevoie de un aport proteic mai mare decat aportul optim recomandat oamenilor care nu fac sport, pe de-o parte fiindca vrand-nevrand o fractiune din proteinele organismului sunt degradate in timpul efortului fizic, si pe de alta parte fiindca suportul dezvoltarii masei musculare este reprezentat de proteine.

Chiar daca unora dintre voi li se vor parea banale aceste notiuni, m-am gandit sa va ofer un instrument simplu pentru calcularea necesarului de proteine raportat la greutatea corporala. Deoarece am constatat ca multi dintre cei care imi scriu pe pagina de consultanta nu stiu acest lucru, as vrea sa va atrag atentia ca aceste cifre nu se refera doar la proteinele din suplimentele nutritive, ci la intreg aportul pentru o zi, adica alimente si suplimente. Concentratia de proteine dintr-un aliment o gasiti in tabele speciale, unde este raportata la 100 g de produs. De asemenea, va atrag atentia ca suplimentele nutritive au diverse concentratii de proteine, lucru la care trebuie sa fiti atenti cand calculati.

In tabelul urmator se gasesc valorile minime ale aportului (daca va aflati in aceasta zona, nu aveti nici o sansa sa cresteti in masa musculara), valorile optime - recomandate celor care fac culturism la nivel de amator (limita inferioara este mai potrivita pentru cei care fac culturism pentru intretinere, iar limita superioara pentru cei care doresc sa isi dezvolte masa musculara) si valorile recomandate culturistilor de performanta (sau celor care si-au propus sa arate ca un culturist de performanta).

Nu cred ca mai este nevoie sa va amintesc sursele alimentare cele mai valoroase in proteine, adica laptele (proteina din zer si caseina) si lactatele, ouale, carnea, pestele, soia, orezul, fasolea.

Dezvoltarea spectaculoasa a industriei suplimentelor nutritive a schimbat optica asupra alimentatiei in culturism. Constat ca multi dintre cei care abia au trecut de 2-3 ori pragul unei sali sunt mai interesati ce supliment sa foloseasca, decat sa afle cum trebuie sa lucreze corect sau ce sa manance. Suplimentele nutritive au rolul lor foarte important in culturism, totusi nu trebuie uitat ca "formula" dezvoltarii masei musculare ramane triada: antrenament cu greutati + alimentatie + odihna.

O alta problema pe care si-o pun multi dintre cei care intentioneaza sa foloseasca suplimente, mai ales concentrate proteice este eventualitatea efectelor secundare. Ratiile hiperproteice, cum sunt cele folosite de culturisti pot intr-adevar provoca tulburari functionale hepatorenale, insa numai la persoanele care nu asociaza acest consum ridicat de proteine cu un efort fizic pe masura. Cu alte cuvinte, daca incepi si consumi concentrate proteice ca un culturist, dar nu te antrenezi decat din cand in cand sau te duci la sala si doar te faci ca lucrezi, atunci este destul de probabil sa ai probleme in timp, cu ficatul sau rinichii.

Imi permit sa citez din cartea d-lui prof. Dr. Ioan Dragan "Medicina sportiva" un paragraf edificator pentru aceasta problema: "Studiile noastre de peste 15 ani au aratat ca in conditiile in care se lucreaza corespunzator, deci aceste proteine sunt consumate, nu apar disfunctii hepatorenale nici pe timpul studiului si nici la distanta (in urmatorii 10 ani)."


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 57038 ori.



Cum eviti platoul in dieta

19 Februarie 2024

Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti felicitari de la toata lumea.

Insa dupa o perioada, numarul de pe cantar a intepenit si nu vrea si pace sa coboare. Inainte sa arunci cantarul sau sa renunti definitiv la dieta, sunt cateva lucruri pe care sa le iei in calcul. Stagnarea sau perioada de platou este o etapa foarte des intalnita in procesul de slabire.

Dar de ce apare? Afla raspunsul in acest clip si mai ales ce trebuie sa faci ca sa eviti acest nesuferit PLATOU!


Dieta cu alimente moi

12 Februarie 2024

Dieta cu alimente moi sau "dieta fara mestecat" este o dieta in care o persoana trebuie sa manance numai alimente moi si care necesita o mestecare minima, evitand toate alimentele care nu corespund acestor cerinte.

Cui se recomanda o astfel de dieta?

Principalii beneficiari sunt persoanele in varsta, dar ei nu sunt singurii care ar putea avea nevoie sa gaseasca alimente nutritive pe care sa le manance fara a mesteca.


Este Dieta Atkins o alegere buna pentru slabire?

5 Februarie 2024

Dieta Atkins este o dieta „cu vechime”, care a trecut prin cateva mici transformari si care este inca activa pe piata regimurilor de slabire. Ea a fost popularizata in anii `70 de catre medicul cardiolog Robert Atkins din Statele Unite si este o dieta low carb - adica presupune un consum redus de carbohidrati, cu accent pe proteine si grasimi.

Are mai multe etape, iar in fiecare dintre ele exista o anumita restrictie cu privire la cantitatea de carbohidrati care poate fi consumata zilnic.



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(24 Septembrie 2013 15:24) Vlad V. a spus

Subscriu comentariului de mai sus. :-)

(17 Aprilie 2012 16:33) Enache Laurentiu a spus

Cu riscul de a parea stupid voi intreba : Unde este tabelul la care se face referire in articol?


Articole din aceeasi categorie

L-CARNITINA
L-Carnitina este astazi unul dintre cele mai populare suplimente nutritive, ...
CALCIUL - O NECESITATE ZILNICA
In ultima vreme tot mai multi oameni devin foarte interesati ...


ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA
Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, ...
MITUL APEI DISTILATE
In jurul subiectului "apa distilata - utilizare in culturism" au ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 11 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii