Sunteti aici :: Antrenament » PRACTICA QIGONG - EXAGERARI, BENEFICII, RISCURI
PRACTICA QIGONG - EXAGERARI, BENEFICII, RISCURI
Qigong?
Cand auziti prima oara despre acest concept, poate ca va imaginati faptul ca este o disciplina de educatie fizica deosebit de grea. In realitate, nu este. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa urmati cu strictete miscarile de baza, astfel incat sa puteti avansa eficient cu exercitiile. Or, scopul primar al disciplinei este manipularea meridianelor qi ("forta vietii", ch.) pentru ca aceasta sa poata "curge" in mod eficient si armonios prin trupul d-voastra. De altfel, "qigong" inseamna literalmente "cultivarea fortei vietii"!
Acum, desi totul poate parea destul de simplu, totusi nu este, mai ales daca e sa tinem cont de cele peste patru milenii de cand a fost inventata si continuu rafinata aceasta practica in China buddhista. Trebuie sa va cultivati energia prin exercitii Qigong de baza, respectiv prin reproducerea intocmai a tehnicilor de miscare si respiratorii. Este un proces, o aptitudine invata.
Primii pasi
Ce trebuie facut, in primul rand, asadar? O cale ar fi sa va achizitionati un manual autorizat de studiu al acestei discipline; unul care sa va poata oferi o privire de detaliu corecta asupra modalitatii performarii de exercitii Qigong. Si, odata studiat materialul si aprofundat cat de cat, va puteti apuca sa-l puneti in practica. De asemeni, puteti sa va organizati exercitiile in doi sau mai multi cursanti, fapt care v-ar putea crea o ambianta placuta.
Sursa tuturor erorilor
Una dintre aceste erori obisnuite este aceea ca unii cursanti vor dori sa invete din toate exercitiile cate putin, si asta inca de la inceput. Este o eroare care va poate periclita si sanatatea fizica! In plus, precizia performarii exercitiilor respective nu mai poate fi una dintre cele mai bune.
Cheia rezolvarii erorilor
Cheia este sa urmati indicatiile pas cu pas, sa le repetati, si sa le aprofundati, apoi sa treceti la exercitiul urmator. Astfel, cu multa atentie la detaliu, va puteti delecta cu beneficiile pe care aceasta practica vi le poate aduce. Dar, desigur, totul cu multa practica; o practica eficienta poate conduce cursantul la o intelegere aprofundata a metodologiei performarii Qigong.
Ascultati-va trupul!
Daca sesizati o stare de bine, in vreme ce practicati cu strictete cele mai elementare forme de Qigong, inseamna ca sunteti pe calea cea buna, si ca trebuie sa nu va abateti de la aceasta.
De retinut!
Trebuie retinut faptul ca toate formele de arta de cultivare a Qi-ului vor incepe cu miscari de baza. In unele cazuri, o forma intreaga de miscare de baza poate constitui baza introducerii d-voastra intr-un astfel de antrenament. Or, o forma completa poate fi "sparta" in parti componente, astfel ca invatarea formelor ample in acest fel este foarte recomandata. Dar, precum exista multe scopuri "tehnice" pentru care aceasta disciplina este atat de indragita de catre publicul larg, asa si formele ei sunt variate. Asadar, nu va faceti griji in privinta varietatii Qigong-ului!
Riscuri enorme!
In cazul in care sunteti adeptii unui cult religios si frecventati ashram-uri neautorizate - sau autorizate, dar destul de dubioase prin prisma liderilor acestora -, nu va lasati prinsi in capcana practicarii de Qigong acolo! Or, o asemenea practica, efectuata in mod neautorizat de catre marii maestri, respectiv prin manuale incropite de catre diverse scoli si ashram-uri, poate conduce la niste afectiuni dintre cele mai grave, cu urmatoarele simptomatologii (destul de) periculoase: depresie maniacala, psihoza, halucinatie, stare suicidala, cadere nervoasa, aritmie, durere cronica si chiar... personalitate bipolara! De asemeni, Yoga, incorect si necorespunzator predata, poate cauza sindromul "Kundalini". Aspecte despre care vom discuta in episodul urmator.
(sursa foto: healingocean.net)
Silviu Marin

Acest articol a fost vizualizat de 46496 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii