Sunteti aici :: Noutati
Afisare 10 din 441.
Aerul poluat si riscul de obezitate
6 Decembrie 2010Cercetatorii au expus animalele (care aveau doar trei saptamani la data inceperii experimentului)la aer poluat pentru sase ore pe zi, cinci zile pe saptamana, timp de zece saptamani. Componenta aerului a fost similara aceleia regasita in marile metropole occidentale.
La sfarsitul perioadei de studiu s-au descoperit urmatoarele :
- nivelul de zahar in sange era crescut simtitor fata de grupul martor, caruia i s-a administrat aer curat
- rezistenta la insulina era crescuta
- crescuse nivelul sanguin al anumitor proteine, implicate in procesele inflamatorii
- crescuse tesutul adipos(si marime , si cantitate) - atat abdominal cat si subcutanat.
"Aceste cercetari arata ca exista o legatura directa intre expunerea la aer poluat si cresterea dimensiunilor si numarului de adipocite, precum si cresterea riscului declansarii diferitelor procese inflamatorii", spune unul dintre membrii echipei de cercetatori, Sanjay Rajagopalan.
Cercetarile vor trebui continuate pentru a se observa daca aceste transformari continua si in timpul vietii adulte, date fiind aceleasi conditii de mediu.
Alfa-carotenul si speranta de viata
28 Noiembrie 2010Alfa-carotenul este o substanta similara mult mai cunoscutului beta-caroten, insa spre deosebire de acesta este mult mai eficace in lupta contra cancerului localizat la nivelul creierului, ficatului sau pielii.
Alfa-carotenul se gaseste in concentratie mare in morcovi, cartofi dulci, dovleac, broccoli, fasole verde, spanac, nap si conopida.
Studiul a fost efectuat pe 15,318 adulti cu varste de peste 20 de ani, care au fost supusi diferitelor teste medicale intre anii 1988 si 1994, dupa care au fost urmariti pana in 2006.
S-a constatat ca la o concentratie a alfa-carotenului de 2-3 micograme pe decilitru riscul de boli grave era mai scazut cu 23% fata de persoanele care prezentau o concentratie de 0-1 micrograme pe decilitru. La concentratii mai mari - 6-8 micrograme pe decilitru, riscul scadea si mai mult, ajungand pana la 34%.
Rezultatele obtinute demonstreaza inca o data puterea fructelor si legumelor de a preveni o moarte prematura si de a ne asigura o viata sanatoasa.
S-au descoperit genele anorexiei
21 Noiembrie 2010Aceasta boala afecteaza numai in Statele Unite - unde a fost realizat acest studiu - noua femei dintr-o mie. Pacientii refuza mancarea, prezinta importante scaderi in greutate, precum si o teama nejustificata de luare in greutate, imagine de sine dereglata - in raport cu greutatea si silueta.
Am vorbit despre femei deoarece ele sunt de zece ori mai afectate decat barbatii. Aceste dezordini alimentare debuteaza de obicei in adolescenta.
Anorexia nervoasa are cea mai mare rata a deceselor dintre toate problemele psihiatrice, iar un tratament de succes este greu de identificat.
Studiul a fost realizat pe 1003 pacienti femei, raportat la un grup de control de 3700 de subiecti.
S-a demonstrat ca exista cel putin doua gene care au legatura directa cu anorexia nervoasa, precum si anumite procese de la nivelul nucleului celular care pot avea legatura directa cu boala mentionata.
Studiile ulterioare vor dovedi gradul de implicare al genelor deja implicate in proces, precum si aportul altor procese in declansarea acestei boli care face atatea victime.
Alunele de pamant, Sarcina si Alergiile
14 Noiembrie 2010In acest studiu, realizat pe 503 copii, cu varste cuprinse intre 3 si 15 luni, se arata cum consumul de alune de pamant in timpul sarcinii poate fi pus in legatura cu riscul crescut de alergii la alune de pamant al nou-nascutului.
Cum este posibil acest lucru ? Proteinele prezente in alunele de pamant circula de la mama la fat si pot declansa un raspuns alergic, explica Dr. Sicherer.
In urma testelor facute pe durata studiului, 140 de copii s-au dovedit a avea o puternica sensibilitate la alune de pamant. Acest lucru nu inseamna automat ca sunt si alergici, insa este un indicator de care este bine sa se tina seama.
Testele vor continua in viitor, cu monitorizarea copiilor pe mai multi ani, pentru a putea arunca o lumina mai clara asupra acestui subiect destul de delicat.
Alergia la alune de pamant este una dintre cele mai intalnite alergii - exista milioane de oameni care sufera de aceasta problema.
Carnea rosie si riscul de cancer
9 Noiembrie 2010Cercetatorii americani au urmarit sanatatea a 494,979 de subiecti cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani, pe o perioada de 10 ani. La inceputul perioadei de studiu fiecare dintre acestia a completat un chestionar care cuprindea date despre obiceiurile alimentare, inclusiv modul de preparare a carnii. Chestionarul cuprindea si alte detalii, de exemplu obiceiuri legate de fumat, miscare si greutatea corporala.
Chiar daca o mica parte a dezvoltat cancere de stomac si esofag - 215 dintre acestia - s-a observat un risc mai mare printre cei care consumau multa carne rosie si/sau cantitati mari din compusii care se produc atunci cand carnea rosie este gatita.
Mai precis, din totalul de 494,979 de participanti la test, primii 20% - in ordinea consumului, bineinteles - prezentau un risc aproape dublu fata de ultimii 20%.
Studiul nu a aratat ca aceast consum declanseaza cancerul, ci doar ca exista o legatura intre cele doua. Pentru a lumina mai bine aceasta problema sunt necesare studii ulterioare.
Orezul negru si inflamatiile
31 Octombrie 2010Un studiu realizat de cercetatorii Sun Phil Choi, Sung Phil Kim, Mi Young Kang, Seok Hyun Nam si Mendel Friedman si publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry, a pus in evidenta ajutorul oferit de orezul negru in calmarea inflamatiilor aparute ca urmare a diferitelor alergii, a starilor astmatice sau a altor boli care evolueaza cu stari inflamatorii.
Studiul a fost realizat pe animale de laborator cu inflamatii la nivelul pielii. S-a pus in evidenta, dupa administrarea de tarate de orez negru, o reducere a inflamatiei cutanate cu pana la 32%, comparativ cu lotul de control. De asemenea, la animalele carora li s-au administrat taratele de orez negru, a scazut productia de substante cunoscute ca fiind sustinatoare ale inflamatiei.
Studiul demonstraza din plin potentialul curativ al orezului negru, care poate fi folosit ca ingredient in alimentele anti-inflamatorii si antialergice si ca posibil agent terapeutic pentru tratamentul si prevenirea bolilor asociate cu inflamatie cronica.
Telina si memoria
21 Octombrie 2010Un studiu realizat recent de catre specialistii in Stiinte Nutritionale de la Universutatea din Illinois arata ca o dieta bogata in telina si ardei gras poate reduce problemele de memorie la varste inaintate.
Acest lucru pare sa se datoreze in principal unei substante care se gaseste din belsug, atat in telina cat si in ardei. Este vorba despre luteolina, un flavonoid cunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanti antioxidanti, un agent important in prevenirea inflamatiilor, un sustinator al metabolismului carbohidratilor si un modulator al sistemului imunitar.
Studiul s-a concentrat pe efectul luteolinei asupra celulelor microgliale - celulele specializate in raspunsul imunitar la diferite inflamatii.
Din cercetarile anterioare se cunostea faptul ca odata cu avansarea in varsta, celulele microgliale isi deregleaza functiile si raspund in mod deficitar la inflamatiile aparute la nivelul sistemului nervos.
Studiul Universitatii din Illinois arata cum, odata cu administrarea de luteolina sau produsi care contin luteolina, raspunsul celulelor microgliale se imbunatateste, functiile acestora revenind la normal si reusind sa protejeze neuronii chiar si in conditii de inflamatie locala.
Concluziile echipei de cercetatori au fast ca o dieta sanatoasa poate reduce problemele legate de inflamatiile aparute la nivelul creierului, chiar si la varste inaintate.
Lumina si obezitatea
13 Octombrie 2010Desi apropierea de cuvinte din titlu pare neverosimila, ea a fost realizata - la propriu - de o echipa de cercetatori de la Ohio State University, in frunte cu Laura Fonken si Randy Nelson, care au si publicat rezulatul acestor studii in editia on-line a revistei 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.
Studiul in cauza a fost realizat pe animale de laborator si descoperit o diferente intre expunerea la lumina pe timpul zilei si cea de pe timpul noptii. Mai precis, soriceii care isi desfasurau activitatile pe timpul noptii au luat in greutate cu aproape 50% mai mult decat semenii lor cu activitate diurna.
Rezultatele i-au contrariat pe cercetatori, care au decis sa studieze mai in detaliu comportamentul micilor rozatoare. Si misterul nu a intarzaiat sa iasa la iveala : subiectii expusi la lumina nocturna aveau un ritm de hrana aleatoriu, mancand la intervale mult mai mici de timp, ceea ce n-ar fi facut in mod normal.
Daca aceste rezultate se confirma si la oameni vom mai adauga un factor de risc al obezitatii la o lista si asa destul de lunga.
Uleiul de nuca si stresul
8 Octombrie 2010O dieta bogata in nuci si ulei de nuca pregateste corpul sa faca fata mai bine stresului cotidian, spun specialistii Universitatii din Pennsilvania.
Studiul a fost efectuat pe 22 de adulti sanatosi, insa care aveau crescut nivelul colesterolului, si a durat 18 saptamani.
Cercetatorii au observat ca includerea nucilor si a uleiului de nuca in dieta subiectilor a avut drept consecinta atat scaderea presiunii arteriale cat si scaderea reactiilor acesteia ca urmare a supunerii la stres.
"Acesta este primul studiu care arata rolul nucilor si al uleiului de nuca in reducerea presiunii arteriale in conditii de stres," spune Sheila West, profesor asociat la catedra de sanatate biobehaviorala a Universitatii Pennsilvania. "Acest lucru este important, deoarece in viata de zi cu zi nu putem evita toti agentii stresori. Acest studiu ne arata cum o simpla schimbare de dieta poate ajuta corpul sa raspunda mai bine la stres."
Coaja de pin si Presiunea arteriala
29 Septembrie 2010Ultimul studiu al Stanford University School of Medicine arata cum extractul de coaja de pin, care pana nu demult era folosit pentru combaterea hipertensiunii arteriale, s-a dovedit a nu avea rezultatele asteptate.
Acesta este folosit, impreuna cu alte extracte din plante, la fabricarea suplimentelor alimentare al caror scop este imbunatatirea sanatatii.
Randall Stafford, MD, PhD, unul dintre autorii studiului, arata ca aceasta descoperire este una care vine sa mareasca suspiciunile ca antioxidantii nu imbunatatesc functiile inimii, asa cum s-a crezut pana nu demult.
"Desi am avut motive indreptatite sa credem ca antioxidantii au un efect benefic asupra sanatatii inimii, acest studiu ne arata ca lucrurile nu stau chiar asa," spune Stafford.
Studiul a fost realizat pe 130 de persoane supraponderale, care sufereau de hipertensiune arteriala, dar care nu luau medicamente pentru reglarea acesteia, si s-a intins pe o perioada de 12 luni, timp in care subiectii au fost strict monitorizati.
La analiza rezultatelor, s-a descoperit ca atat grupul care a consumat suplimentele nutritive cat si grupul-martor, prezentau aceeasi evolutie.
Cercetatorii vor continua studiile pentru a determina si alte legaturi intre suplimentele nutritive si sanatate.
Afisare 10 din 441.