Sunteti aici :: Noutati
Afisare 10 din 441.
Riscurile sedentarismului
18 Aprilie 2011Un studiu recent evidentiaza ceea ce se stia de multa vreme - sedentarismul poate afecta destul de mult starea de sanatate.
Len Kravitz, Ph.D. si colegii sai de la Universitea din Albuquerque, New Mexico, si-au prezentat rezultatele studiului la American College of Sports Medicine's 15th-annual Health & Fitness Summit & Exposition.
"Sedentarismul duce la o scadere dramatica a lipazei, o lipoproteina responsabila cu folosirea grasimii din sange ca si combustibil," spune Kravitz. "Acest lucru duce la cresterea nivelului de trigliceride, cresterea riscului de boli cardiovasculare si scaderea nivelului de colesterol benefic."
Adultii si copiii care isi petrec mai mult de 70% din timp lucrand la birou, privind la televizor sau lucrand la computer sunt cei carora studiul li se adreseaza direct.
Pentru acestia Kravitz propune cateva moduri simple prin care sa isi creasca nivelul de activitate fizica, dupa cum urmeaza :
SOLUTII PENTRU BIROU
- Ridicare de la birou si mers pentru 30 de minute
- Folosirea celei mai indepartate toalete
- Transformarea fiecarei pauze de cafea in pauza de mers
- Folosirea scarilor in locul liftului acolo unde este cazul
- Discutii cu colegii de birou fata in fata, in loc de email or telefon
SOLUTII PENTRU ACASA
- In timpul privitului la TV, ridicat si plimbare in timpul fiecarei pauze publicitare
- o scurta plimbare dupa masa
- Duminica mers pe jos in loc de plimbare cu masina
- Parcare in locuri mai indepartate
Grasimile si inima
11 Aprilie 2011Studiul arata cum persoanele care au o dieta bazata pe produse animale (oua, carne si organe, lapte si produse lactate) nu sunt predispuse la boli cardiovasculare numai datorita actiunii directe a acestora, ci si datorita actiunii microorganismelor din interiorul tubului digestiv asupra lecitinei si derivatilor acesteia - colina si betaina. Acestia trebuie mentinuti la un anumit nivel in organism. In caz contrar creste riscul de boli cardiovasculare.
Ei se gasesc in multe produse existente la ora actuala pe piata, inclusiv in suplimentele alimentare si vitaminele pentru copii.
Studiul a fost realizat pe un lot de 1875 de pacienti si coroborat cu analize prelevate de la animale de laborator.
"Atunci cand doua persoane au o dieta similara, si una dezvolta complicatii cardiovasculare, iar cealalta nu, obisnuim sa implicam diferentele genetice, insa acestea pot fi doar o parte a ecuatiei," spune Stanley Hazen.
O importanta asemanatoare are si flora intestinala, care poate genera metaboliti pro-aterosclerotici.
In general, legumele, fructele, cerealele si pestele contin doze de lecitina si derivati ai acesteia care sunt benefice pentru noi. O atentie sporita trebuie acordata aditivilor, care maresc uneori dozele.
Studiul Dr.Hazen este foarte important deoarece deschide noi orizonturi in cercetarea cauzelor care duc la cele mai teribile boli ale timpurilor noastre - bolile cardiovasculare.
Fastfood si cafea - o combinatie ucigatoare
3 Aprilie 2011Dupa o masa bogata in grasimi saturate, nivelul de zahar in sange al unei persoane sanatoase creste considerabil. In cazul in care se adauga si cafeaua, acest nivel se dubleaza, ajungandu-se la valori similare cu cele ale persoanelor cu risc de diabet.
"Rezultatele ne arata ca grasimile saturate interfera cu abilitatea corpului de a regla nivelul de zahar din sange, iar in combinatie cu cafeaua situatia se inrautateste," spune Beaudoin
Pentru acest studiu oameni sanatosi au ingerat bauturi in care se afla grasime intr-o concentratie de 1 gram pentru fiecare kilogram pe care il cantareau. Sase ore mai tarziu au primit o a doua masa, constand intr-o bautura pe baza de zahar.
Testele au aratat ca nivelul de zahar din sange crescuse cu 35%
In faza a doua a experimentului, la prima masa s-au adaugat si doua cesti de cafea. Dupa cea de-a doua masa, la masurarea cantitatii de zahar din sange, s-a descoperit o crestere cu 65% a nivelului de zahar din sange.
Rezultatele studiului sunt importante pentru toti, insa exista o categorie de oameni pentru care acestea sunt esentiale - cei care prezinta risc de diabet.
Legumele reduc riscul de accident vascular cerebral
26 Martie 2011Esti supraponderal si ai risc crescut pentru accident vascular cerebral? Consuma mai multe fructe si legume. Intr-un studiu recent publicat s-a aratat faptul ca persoanele supraponderale care consuma o cantitate mai mare de fructe si legume, deci isi aduc in organism mai multi antioxidanti, prezinta un risc mai mic pentru a dezvolta accidente vasculare cerebrale - probleme extrem de grave care se soldeaza in multe cazuri cu deces sau invaliditate.
Fructele si legumele sunt contin o multime de antioxidanti, printre care se numara si carotenoizii. Studiul acesta a aratat ca pacientii cu un nivel mai crescut de carotenoizi in sange si-au redus cu 40% riscul de accident vascular cerebral.
Citeste aici mai multe despre beneficiile consumului de legume, precum si cateva idei utile despre cum sa ne educam copiii sa consume aceste valoroase alimente.
Vitamina A si rolurile ei in organism
21 Martie 2011Desi se cunoaste de mult timp faptul ca deficientele de vitamina A conduc la scaderea capacitatii de lupta a organismului contra infectiilor, felul exact in care vitamina A contribuie la imunitatea generala nu este pe deplin inteles.
Cercetari recente au demonstrat ca vitamina A se comporta uneori si ca agent imunosupresiv.
Un studiu publicat luna aceasta in revista "Immunity", si condus de Dr. Yasmine Belkaid de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases, explica mai pe larg rolul pe care vitamina A il joaca in raspunsurile pro- si antiinflamatorii ale organismului.
Un rol foarte important revine unei componente de baza a vitaminei A - acidul retinoic. Acesta este implicat in productia de limfocite T, iar ulterior in declansarea raspunsurilor acestora in fata agresiunilor microbiene.
Studiul condus de Dr. Belkaid arata influentele pa care acidul retinoic le are, in special asupra primelor stagii de activare a limfocitelor T, si de asemenea, cum poate fi amplificat acest raspuns prin modificarea dozajului de vitamina A.
Odata descoperit rolul fundamental pe care vitamina A il are in reglarea proceselor imunitare, se spera ca in viitor sa le putem controla din ce in ce mai bine.
Dintre sursele naturale de vitamina A amintim cartofii dulci, spanacul, laptele si fructele de mango.
Un mar pe zi
14 Martie 2011Se pare, insa, ca un mar poate face mult mai mult.
Prof.Zhen-Yu Chen si colegii sai de la Universitatea din Hong Kong au efectuat un experiment in care musculitei obisnuite de otet i s-au administrat polifenoli - substante care se gasesc in mod natural in mere, si cunoscute pentru valoarea lor antioxidativa.
Rezultatele au intrecut orice asteptari - musculitele tratate cu polifenoli au trait mai mult decat suratele lor cu aproximativ 10%.
Longevitatea a fost insotita, de asemenea, de functionalitate - musculitele si-au pastrat abilitatile de mers, catarare si zbor.
Aceste noi cercetari vin sa intereasca si mai mult imaginea merelor ca alimente deosebit de pretioase pentru sanatate.
In a doua jumatate a acestui an sunt programate studii detaliate, care vor arata in detaliu mecanismele prin care arhicunoscutele mere au un asemenea impact asupra duratei de viata.
Resveratrolul si obezitatea
7 Martie 2011Obezitatea este una dintre cele mai raspandite boli din tarile dezvoltate - se estimeaza ca exista mai mult de 1 miliard de persoane supraponderale in lume la ora actuala, din care 300 de milioane au probleme serioase legate de greutatea corporala.
De-a lungul timpului s-au studiat diverse metode de combatere a obezitatii, insa nici una dintre acestea nu a dus la o scadere a numarului de persoane supraponderale.
De aceea, studiile echipei de cercetatori conduse de Ms Arrate Lasa, de la University of the Basque Country (UPV/EHU), au fost primite cu caldura de mediile stiintifice.
Este vorba despre descoperirea capacitatilor de reducere a stratului adipos ale coctailului de acid linoleic si resveratrol, doua ingrediente care se gasesc in mod natural in alimente.
Acidul linoleic se gaseste in mai toate uleiurile alimentare (de preferat presate la rece), iar resveratrolul in struguri (cei negri au concentratie mai mare), pudra de cacao si arahide. Vinul este de asemenea o excelenta sursa de resveratrol.
Deocamdata se fac studii pe animale de laborator, insa rezultatele sunt promitatoare - de cate ori s-a introdus resveratol intr-o dieta hipocalorica, tesutul adipos a fost tinut sub control.
Vitamina D si painea
24 Februarie 2011Deoarece s-a observat o tendinta tot mai accentuata in ultima perioada de a se diminua expunerea la soare, iar alimentele bogate in vitamina D nu sunt cunoscute sau nu sunt consumate de majoritatea populatiei, o echipa de cercetatori condusi de Connie Weaver a avansat o idee indrazneata - problemele s-ar putea rezolva prin consumul painii speciale imbogatita cu vitamina D.
Ati citit bine - alimentul preferat al romanilor are acum puteri sporite.
Aportul normal de vitamina D ne intareste oasele si ne fereste de o serie de boli dintre care se cuvine sa amintim bolile de inima, cancerul si alergiile.
Exista producatori de lapte care au adaugat deja Vitamina D, insa cercetatorii considera ca acest lucru nu rezolva problema.
O expunere la soare ar fi una dintre cele mai bune solutii - insa iarna nu o putem face, iar vara folosim creme de protectie. De aceea ideea cercetatorilor americani pare sa fie foarte buna.
Pana la aparitia painii imbogatite cu vitamina D ramane sa consumam in continuare celelalte alimente bogate in aceasta vitamina : produsele lactate, cerealele sau pestele.
Acidul folic si astmul
16 Februarie 2011Pana de curand viitoarele mame erau sfatuite sa consume suplimente de acid folic in timpul sarcinii, acest lucru scazand riscul de aparitie al spinei bifida la copii. In urma studiului cercetatorilor norvegieni, insa, efectele acidului folic se pare ca nu sunt atat de categoric pozitive, asa cum s-a crezut pana acum.
"Am comparat nivelurile de acid folic din sangele a 2000 de gravide cu incidenta astmului la copiii acestora aflati la varsta de trei ani," spune Siri Eldevik Håberg, MD Ph.D. la Norwegian Institute of Public Health. "Rezultatele arata o legatura directa intre nivelul ridicat de acid folic in sangele mamei si riscul de astm la copil."
Cercetarile continua pentre a se stabili si influenta altor factori predispozanti sau declansatori ai astmului la copil.
Cafeaua si Antioxidantii
9 Februarie 2011Cercetatorii de la Universitatea din British Columbia au reusit sa descifreze chimia complexa care sta in spatele beneficiilor antioxidantilor prezenti in boabele de cafea.
Seful echipei de cercetatori, Prof.Yazheng Liu, impreuna cu colegul sau, Prof. David Kitts, au demonstrat transformarile prin care trec principalii antioxidanti, urmarind traseul acestora, de la boabele verzi si pana la cele prajite.
Prof. Liu si echipa sa au analizat o combinatie complexa de produsi chimici care apar in timpul procesului de prajire numit "reactia Maillard." Acest nume a fost dat in cinstea chimistului francez Louis-Camille Maillard care la 1900 studia efectele caldurii asupra carbohidratilor, zaharurilor si proteinelor prezente in alimente.
"Studiile anterioare sugerau ca prezenta antioxidantilor in cafeaua prajita putea fi urmarita pana la cafeina sau acidul clorogenic prezente in boabele verzi de cafea, insa rezultatele noastre arata in mod clar ca principala sursa de antioxidanti este reactia Maillard," spune Prof.Liu.
Antioxidantii ajuta la eliminarea radicalilor liberi, un produs de catabolism legat de procesul de imbatranire.
Rezultatele la care a ajuns echipa Prof.Liu arunca o noua lumina asupra unei bauturi care a devenit sinonima cu civilizatia.
Afisare 10 din 441.