Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ALIMENTE DE PROTECTIE
CREATINA + CAFEINA - O COMBINATIE DE EVITAT?
DA JOS BURTA! editia 2008
IAURTUL
CALCULATOR - NUTRIENTI IN DIETA ZILNICA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ANOREXIA NERVOASA
STEROIZII ANABOLIZANTI - INGER SAU DEMON?
Nutritia in sporturile de anduranta
Victor Vlad (maratonist)
CSID - Consumati sucuri de fructe!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Noutati
Noutati
Afisare 10 din 439.
Pagina 26 din 44

Lemn-dulce contra diabet

22 Aprilie 2012

Un grup de cercetatori de la Institutul de Genetica Moleculara Max Planck din Berlin condus de Dr.Sascha Sauer a facut o descoperire surprinzatoare : radacina de lemn-dulce - folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale diuretice, antispasmodice si antiinflamatorii - contine o serie de substante cu efect antidiabetic. Deoarece lemnul-dulce este foarte bine tolerat de catre organism el poate fi folosit cu succes in tratamentul afectiunilor metabolice complexe.

Substantele responsabile cu actiunea antidiabetica au o structura chimica simpla si se gasesc de asemenea in fructul salcamului rosu (amorpha fruticosa). De aici le vine si numele - amorfrutine.

"Beneficiile pentru sanatate ale amorfrutinelor se bazeaza pe proprietatea acestora de a se lega direct de un receptor din nucleul celular care joaca un rol important in metabolismul lipidelor si al glucozei", explica Dr.Sauer.

"Legaturile realizate de amorfrutine activeaza diferite gene ce reduc concentratia plasmatica a diversilor acizi grasi precum si a glucozei."

"Amorfrutinele", mai spune Dr.Sauer, "pot fi folosite ca suplimente nutritive ori in tratamente usoare, care pot fi tolerate cu usurinta de catre bolnav. Datorita raspandirii rapide a bolilor metabolice in lumea moderna, se are in vedere dezvoltarea pe viitor de suplimente nutritive care sa aiba la baza acest tip de substante."


Cafea si exercitii contra cancer

10 Aprilie 2012

Efectele combinate ale exercitiului fizic si ale cafeinei ar putea tine la distanta cancerul de piele si de asemenea inflamatiile aparute ca urmare a altor tipuri de cancere.

Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa de cercetatori condusa de profesorul Yao-Ping Lu, directorul scolii de farmacie Rutgers Ernest Mario din Piscataway, N.J.

"Am observat ca un tratament cu aceasta combinatie poate preveni cancerele de piele aparute ca urmare a radiatiei solare," spune prof.Yao.

"Am realizat acest lucru lucrand cu animale de laborator insa cred ca putem extrapola rezuiltatele si la oameni," mai adauga acesta.

Rezultatele de care vorbeste prof.Yao au fost spectaculoase - animalele de laborator care au primit tratamentul de mai sus au prezentat o incidenta a cancerului scazuta cu 62%!

Au fost observate efecte pozitive si la administrarea singulara de cofeina sau exercitii insa nu atat de pronuntate. Cafeina singura a scazut activitatea tumorala cu doar 30% iar exercitiile cu 35%.

Faza urmatoare, a testelor umane este in pregatire si echipa prof.Yao este increzatoare inca de pe acum in rezultatele excelente pe care le vor obtine.


Efectele cafelei neprajite asupra siluetei

1 Aprilie 2012

Intr-un studiu prezentat la National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS), Joe Vinson, Ph.D. si colegii sai au prezentat cazul unui grup de supraponderali care in urma introducerii in dieta zilnica a unei mici cantitati de extract de cafea verde au reusit sa piarda aproape 10% din greutatea corporala.

"Conform rezultatelor obtinute de noi, administrarea de capsule de cafea verde de cateva ori pe zi, combinata cu o dieta saraca in grasimi si cu miscare zilnica, pare sa fie o cale sigura, functionala si ieftina de a reduce greutatea corporala," a spus Vinson la intalnirea ACS care a avut loc anul acesta pe 26 Martie la San Diego.

La studiu au participat 16 persoane supraponderale cu varste cuprinse intre 22 si 26 de ani si s-a desfasurat pe o perioada de 22 de saptamani. In tot acest timp dozele de cafea verde au fost variate astfel incat sa se poata stabili cu precizie efectul acesteia.

La sfarsitul celor 22 de saptamani de studiu participantii au pierdut in medie 8 kilograme (10% din greutatea corporala).

Desi au mai existat studii care au pus in evidenta efectul cafelui verzi asupra greutatii corporale, acesta este primul studiu care foloseste concentratii mari de cafea verde si care stabileste raspunsul organismului la diverse concentratii.

Efectele benefice par a se datora acidului clorogenic, un puternic antioxidant prezent in boabele de cafea neprajite.


Hipertensiune ? Incercati magneziu

18 Martie 2012

Cercetatorii de la Universitatea din Hertfordshire au descoperit de curand ca suplimentele cu magneziu pot fi o solutie pentru reducerea tensiunii arteriale moderat crescute (dar semnificativ din punct de vedere clinic).

Acest studiu are o importanta deosebita tinand cont de faptul ca in Europa 50% dintre decese au la baza bolile cardiovasculare, iar hipertensiunea articulara este un factor de risc major.

Cauzele hipertensiunii includ (dar nu sunt limitate la) fumatul, stilul de viata sedentar, o dieta bogata in sodiu precum si alte obiceiuri alimentare nesanatoase, cum ar fi un aport inadecvat de potasiu, calciu si magneziu.

In cadrul studiul au participat 1173 de subiecti, care timp de 24 de saptamani au primit suplimente alimentare care contineau diverse concentratii de magneziu - intre 120 si 973 de miligrame.

Desi nu toate rezultatele individuale au aratat o scadere a tensiunii arteriale, dupa coroborarea rezultatelor s-a ajuns la concluzia ca suplimentele cu magneziu reduc atat presiunea sistolica precum si pe cea diastolica. Cele mai bune rezultate s-au observat la dozajele mai mari.

"Semnificatia clinica a rezultatelor derivate din aceasta analiza poate fi importanta pentru prevenirea hipertensiunii si a riscurilor asociate bolilor cardiovasculare", spune Lindsy Kass, unul dintre cercetatorii implicati in studiu.


Citricele si factorii de risc

9 Martie 2012

Citricele au in componenta substante care ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral [AVC], ne spune un grup de cercetatori care isi publica studiul in revista "Stroke: Journal of the American Heart Association".

Cercetatorii condusi de Aedin Cassidy, Ph.D., profesor in stiintele nutritiei la Norwich Medical School din cadrul Universitatii East Anglia din Norwich, United Kingdom, au inclus in acest studiu 62.622 de femei, care timp de 14 ani au trimis rapoarte detaliate cu privire la regimul lor alimentar.

Substantele care ne ajuta sa mentinem creierul ferit de riscurile atacului cerebral se numesc flavonone si reprezinta una dintre principalele subclase ale bioflavonoizilor, despre care se stia ca au proprietati antioxidante si antiinflamatorii.

Studiul la care ne referim a descoperit ca dintre toti flavonoizii, doar flavononele sunt responsabile de scaderea substantiala a riscului de AVC. Si vorbim despre o scadere importanta - aproximativ 19%.

Flavononele se gasesc in special in citrice. Cercetatorii recomanda consumul de fructe proaspete si nu sucurile existente in comert, care au fost deja prelucrate si care este posibil sa contina aditivi chimici.


Fara gluten si caseina

1 Martie 2012

Cercetatorii de la Penn State au finalizat inca un studiu interesant : o dieta fara gluten si fara caseina poate fi un ajutor pretios in lupta cu tulburarile asociate autismului infantil (TAA).

Echipa de cercetatori, din care fac parte Christine Pennesi si Laura Cousino Klein, profesor asociat de sanatate biocomportamentala si dezvoltare umana, a pornit de la observatia ca o multime de copii diagnosticati cu TAA au si probleme gastrointestinale.

"Din studiile noastre reiese o incidenta mai mare a problemelor gastrointestinale la copiii dignosticati cu TAA comparativ cu ceilalti," spune Christine Pennes.

La studiu au participat 387 de familii, care au furnizat date despre simptomele copiilor, alergiile alimentare ale acestora, senzitivitati suspecte la diverse mancaruri precum si capacitatea acestora de urma dieta lipsita de gluten si caseina.

Concluziile echipei au fost ca autismul ar putea fi mai mult decat o boala neurologica, el ar putea include probleme ale sistemului gastrointestinal si ale celui imunitar.

Parintii care au eliminat complet din alimentatia copii glutenul si caseina au raportat o imbunatatire semnificativa a starii de sanatate a copiilor.

Motivul pentru care cercetarile s-au concentrat in jurul glutenului si caseinei este acela ca ele sunt considerate primele doua "ofensatoare ale dietei."

"Daca parintii vor sa incerce dieta fara gluten si caseina ei ar trebui sa ia legatura mai intai cu un medic nutritionist, iar odata inceputa dieta sa o mentina un timp ceva mai indelungat, pentru a da posibilitate corpului sa regleze mecanismele deficitare, " spune Klein.


Cat de bune sunt sucurile acidulate?

20 Februarie 2012

Cei care obisnuiesc sa consume zilnic sucuri acidulate si-ar putea creste semnificativ sansele de a suferi in viitor de diverse probleme cardiovasculare, afirma un studiu realizat in parteneriat de catre University of Miami Miller School of Medicine si Columbia University Medical Center.

In climatul actual in care obezitatea a devenit o problema reala , sucurile acidulate indulcite artificial sunt prezentate ca fiind alternative mai sanatoase la sucurile indulcite cu zahar, datorita continutului lor scazut de calorii. Pe termen lung insa, consecintele consumului unor de astfel de bauturi raman neclare.

Studiul arata ca marii consumatori de sucuri acidulate prezinta un risc de complicatii cardiovasculare crescut cu pana la 43% fata de cei care nu consuma deloc astfel de bauturi. Consumul ocazional nu pare sa influenteze in nici un fel starea de sanatate.

"Rezultatele la care am ajuns sugereaza o potentiala asociere intre consumul zilnic de sucuri acidulate indulcite artificial si problemele cardiovasculare," spune Hannah Gardener, de la Universitatea din Miami."In orice caz, mecanismele prin care acest tip de bauturi afecteaza sanatatea raman neclare. Ele vor face obiectul unor cercetari viitoare."


Oregano si lupta contra obezitatii

11 Februarie 2012

Un studiu realizat pe animale de laborator, care a fost publicat recent in Proceedings of the National Academy of Sciences, arata cum uleiul de oregano este eficient in lupta impotriva obezitatii si a inflamatiilor, indiferent de natura acestora.

Componenta activa a uleiului de oregano care este "vinovata" de actiunea impotriva obezitatii este carvacrolul, un fenol care se gaseste in uleiul esential de oregano.

Animalele de laborator au fost impartite in trei grupe care au primit dieta normala, dieta bogata in grasimi si respectiv dieta bogata in grasimi dar suplimentata cu carvacrol.

La putin timp dupa inceperea experimentului s-a putut observa prevenirea obezitatii la cea de-a treia grupa prin scaderea greutatii corporale, a masei tesutului adipos, precum si prin scaderea nivelelor lipidice in plasma sanguina.

Conform lui Byron Richards "un rol-cheie in problemele cu mentinerea greutatii il joaca rapunsul sistemului imunitar, care declanseaza un raspuns inflamator la nivelul tesutului adipos, ceea ce atrage si mai multe leucocite si face sa progreseze si mai mult inflamatia. Acesta este primul studiu care care ne arata cum carvacrolul poate imbunatati procesul de reducere a inflamatiei, ajutandu-ne sa rupem cercul vicios."

Al saselea gust ?

2 Februarie 2012

Oare de ce ne plac mancarurile grase atat de mult? Se pare ca limba recunoaste si are o afinitate pentru grasime. Cel putin asa afirma cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis. Ei au descoperit ca diverse variatii ale unei singure gene pot face oamenii mai mult sau mai putin senzitivi la gustul grasimii.

Acesta este primul studiu care identifica un receptor uman pentru grasime si sugereaza ca anumite persoane sunt mai sensibile la gustul grasimilor din mancare.

Mai precis cercatatorii americani au stabilit ca o forma particulara a genei CD36 este responsabila pentru o sensibilitate crescuta la grasimi.

"Scopul final este sa intelegem influenta perceptiei grasimii atat asupra alimentelor consumate cat si asupra cantitatilor," spune Nada A. Abumrad, unul dintre cercetatori.

"In acest studiu am descoperit un posibil motiv pentru diferentele individuale in ceea ce priveste simtul grasimilor. Este posibil ca in urma consumului crescut de grasimi oamenii sa devina mai putin senzitivi la acestea, urmarea fiind cresterea consumului.Pe viitor va trebui sa determinam cu precizie masura in care abilitatile noastre de a detecta grasimea din mancare ne influenteaza deciziile alimentare."

Fructoza si riscul cardiovascular

25 Ianuarie 2012

Un studiu realizat pe 559 de adolescenti cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani pune in evidenta un fapt ingrijorator : cei care consuma multa fructoza au un risc crescut de declansare a bolilor cardiovasculare si a diabetului.

De asemenea, o dieta in care fructoza este prezenta in cantitati mari a fost corelata si cu hipertensiunea arteriala, rezistenta la insulina si fenomene inflamatorii care pot contribui la daclansarea bolilor cardiovasculare.

"Este foarte important sa asiguram copiilor nostri o alimentatie echilibrata si sa-i instruim sa fie mai atenti la nivelurile de fructoza si zaharoza ale alimentelor consumate acasa sau oriunde altundeva," spune Dr. Vanessa Bundy, coautoarea studiului.

Dr. Bundy impreuna cu biologul Norman Pollock, de la Georgia Prevention Institute sunt autorii acestui studiu publicat in The Journal of Nutrition.

"Adolescentii consuma destul de multa fructoza si este foarte important sa fie atenti nu numai la ponderea acesteia in alimentatia lor, ci si la schimbarile care pot apare de-a lungul timpului," spune Pollock.

Aceasta este o problema care nu poate fi rezolvata decat la nivel individual, deoarece odata cu explozia de automate din locurile publice nu se poate face o monitorizare exacta.

Studiul Bundy-Pollock se coreleaza cu alte studii declansate in urma adevaratei epidemii de obezitate care a lovit intreaga lume. Aceasta pare sa fi inceput odata cu introducerea pe scara larga a fructozei ca inlocuitor al zaharului.

Pana la ora actuala nu a fost decoperit motivul exact pentru care fructoza ingrasa mai mult decat zaharul si glucoza.

Afisare 10 din 439.
Pagina 26 din 44






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii