Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Extensia soldului la aparat
GLUTAMINA SI REFACEREA DUPA EFORT
Ridicarea bratelor in lateral cu gantere, din stand
CSID - Alimentatia asiaticilor
BUDINCA CU BRANZA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Ana-Maria Plesca
REMEDII INEDITE PENTRU PROBLEME DE SANATATE
POFTITI LA SLABIT! MARCEL
Dietele cu foarte putine calorii
DEMONTAREA MITURILOR ANTRENAMENTULUI DE FORTA PENTRU FEMEI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Noutati
Noutati
Afisare 10 din 437.
Pagina 25 din 44

Sarea si Calciul

2 August 2012

Comunitatea stiintifica a dorit dintotdeauna sa afle de ce persoanele care consuma sare din abundenta sunt predispuse la dezvoltarea pietrelor la rinichi si a osteoporozei.

Cercetatorii de la Universitatea din Alberta s-ar putea sa fi rezolvat acest puzzle. Echipa condusa de Todd Alexander a descoperit de curand o legatura importanta intre sodiu si calciu. Se pare ca ambele sunt reglate de aceeasi molecula. Atunci cand nivelul sodiului devine prea ridicat acesta este eliminat prin urina, insa ia si calciul cu el, ceea ce duce la dezvoltarea de pietre la rinichi si osteoporoza.

"Acest lucru este important deoarece prezenta sodiului in dieta noastra se face simtita din ce in ce mai mult, ceea ce inseamna ca pierdem din ce in ce mai mult calciu. Cercetarile noastre arata de ce este important sa avem o dieta saraca in sodiu si de ce trebuie sa mentinem un nivel de sodiu al alimentelor procesate."

"Ne-am pus o intrebare simpla - ar putea fi legate intre ele absorbtia de sodiu si cea de calciu ? Si am descoperit ca, intr-adevar, sunt legate", spune Alexander

"Am descoperit o molecula - sodium-hydrogen exchanger 3 (NHE3) - care pare sa faca o munca dubla, regland atat nivelul calciului cat si pe cel al sodiului in organism. Cercetarile noastre au adus probe biologice evidente ca aceasta relatie intre sodiu si calciu este reala."   

Aceste cercetari deschid drumul unor medicamente care intr-o buna zi vor putea sa trateze atat pietrele la rinichi cat si osteoporoza.


Extract de alge care regleaza colesterolul

14 Iulie 2012

Intr-un studiu realizat de catre Smiti Gupta, Ph.D., profesor in cadrul Departamentului de Nutritie al Health Enhancement Products of Bloomfield Hills, Michigan, se arata cum suplimentarea dietei animalelor de laborator cu o infuzie de alge verzi numita ProAlgaZyme a crescut nivelul colesterolului "bun" - HDL.

In timp ce toate medicamentele care actioneaza asupra colesterolului se concentreaza asupra scaderii LDL, sau "colesterol rau", abordarea prof.Gupta este una revolutionara, deoarece cresterea cantitatii de HDL conduce la diminuarea efectelor negative ale LDL si intr-un final chiar la reglarea problemelor cardiovasculare.

"Mecanismul legat de colesterol este de o importanta majora in bolile de inima," spune prof.Gupta. "Foarte putine substante imbunatatesc HDL si din fericire am descoperit acest extract de alge care face exact acest lucru. Daca am avea aceleasi rezultate si la oameni, acest lucru s-ar traduce prin scaderea riscului de boli cardiovasculare."

Extractul de alge a fost administrat timp de patru saptamani. La sfarsitul perioade s-a constatat nu numai cresterea nivelelor de HDL ci si o modificare in comportamentul genelor raspunzatoare de transportul colesterolului. Mecanismul nu a fost elucidat pe deplin si ramane in sarcina unor studii ulterioare descifrarea lui totala.

"Efectele biologice pe termen lung si cele colaterale, daca exista, vor trebui studiate in continuare pe animale de experienta inainte de a incepe testarea pe subiecti umani. Insa aceasta este directia cea buna, deoarece HDL este considerat o tinta terapeutica importanta pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare."


Ce mancam pentru a preveni incarcarea cu arsenic

2 Iulie 2012

Milioane de oameni din intreaga lume sunt expusi zilnic la arsenic, datorita calitatii scazute a apei sau alimentelor consumate.

Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Dartmouth College condusi de Prof.Kathy Cottingam si publicat in Nutrition Journal demonstraza ca cei care adauga la dieta lor vitamina B12 au nivele scazute de arsenic in organism.

Echipa prof.Cottingam a masurat nivelul de arsenic la nivelul unghiilor de la picioare. Concluzia a fost ca nivelele ridicate de arsenic se asociaza cu consumul de alcool si acizi grasi Omega-3, iar nivelele scazute in principal cu consumul de legume.

Prof.Kathy Cottingam a spus : "Desi pare sa fie o interactiune directa intre grasimi si nivelul de arsenic masurat la nivelul unghiilor, rezultatele pot sa reflecte doar o preferinta alimentara - de exemplu anumite persoane pot sa aiba o dieta care sa includa grasimi, dar nu si alimente cu continut mai ridicat de arsenic"

Echipa Prof.Kathy Cottingam lucreaza acum la un studiu al carui subiecti sunt copii, la Centrul Dartmouth de Prevenire a bolilor Infantile.


Despre banane

15 Iunie 2012

Bananele reprezinta de multa vreme una dintre sursele favorite de energie ale sportivilor de pretutindeni. Sunt bogate in diversi nutrienti, in special potasiu si sunt usor de transportat, ceea ce le face dezirabile pentru ciclisti, alergatori sau simpli excursionisti.

Cercetarile recente de la Appalachian State University's Human Performance Lab (HPL) al North Carolina Research Campus (NCRC) au adus la lumina si alte beneficii ale popularelor fructe.

"Am vrut sa vedem ce este mai avantajos in timpul unei sedinte de ciclism intens - sa consumi banane sau bauturi pentru sportivi pe baza de carbohidrati," spune Dr.David C. Nieman, directorul HPL.

"Performanta a fost asemanatoare in ambele cazuri, insa bananele au adus cateva avantaje in plus."

Bananele le-au furnizat ciclistilor antioxidanti, care nu se gasesc in bauturile pentru sportivi, si care reprezinta un ajutor nutritional grozav. Impreuna cu fibrele, potasiul, vitamina B6, si cu amestecul de zaharuri care este mult mai sanatos decat cel gasit in bauturile destinate sportivilor, bananele castiga.

"Exista destui atleti care nu agreeaza ideea de a consuma bauturi pe baza de carbohidrati," a mai adaugat Nieman.

"Acest studiu a aratat ca putem avea surse sanatoase de carbohidrati, atat inainte cat si dupa antrenament, care sa ajute la fel de bine ca si bauturile pentru sportivi."


Varsta, Pestele si Vazul

8 Iunie 2012

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Alberta, Canada, au descoperit o legatura puternica intre acizii grasi din carnea de peste si problemele legate de pierderea acuitatii vizuale odata cu avansarea in varsta.

Studiile au dus la concluzia ca acizii grasi omega-3, cunoscuti sub denumirea de DHA inhiba acumularea unei molecule acide care provoaca tulburarile de vedere. Aceste toxine actioneaza in special la nivelul retinei, careia ii scad capacitatile de functionare.

"Aceasta descoperire va avea o aplicatie terapeutica foarte larga," spune Yves Sauve, cercetator in cadrul Facultatii de Medicina si Stomatologie a facultatii mai sus amintite.

"In cazul unui ritm normal de imbatranire, aceasta toxina incepe sa se acumuleze din ce in ce mai mult, pana cand ajunge sa-si dubleze cantitatea. Acest lucru nu s-a intamplat la testele facute de noi in laborator - nivelul toxinei nu a crescut deloc. Acest lucru nu a mai fost demonstrat niciodata inainte - faptul ca suplimentarea dietei cu DHA poate duce la o asa diferenta."

Echipa Dr.Dauve a continuat studiile pe subiecti umani cu probleme de degenerare maculara - o degenerare a retinei care duce la pierderea acuitatii centrale, si care este principala cauza de orbire la persoanele de peste 50 de ani.

Rezultatele au fost asemanatoare - subiectii care aveau cele mai ridicate nivele de DHA prezentau cele mai putine probleme la nivelul ochilor.

Problemele apar, spune Dr.Sauve deoarece nu exista un echilibru intre consumul de Omega-3 si Omega-6(care se gaseste in cantitate mai mare in produsele procesate din soia ori porumb)

Sfatul Dr.Sauve este sa consumam cat mai mult peste, ori sa luam capsule cu ulei de peste. Si deoarece pestele nu produce el insusi DHA, ci il preia de la microalgele pe care le consuma la randul lui, exista si alternativa vegetariana. Capsule cu extrase din microalge se gasesc la toate magazinele de profil.


Va place curry ?

29 Mai 2012

Daca raspunsul este "da", tocmai ati facut o afirmatie importanta pentru sanatatea dumneavoastra, deoarece un studiu finalizat recent la Universitatea din Oregon a pus in evidenta capacitatea acestuia de a influenta sistemul imunitar.

Mai precis, curcumina, un compus al turmericului, poate cauza o crestere modesta dar masurabila a nivelului unei proteine cunoscuta pentru rolul sau important in prevenirea infectiilor.

Numele sau este Peptida Antimicrobiana Catelicidina (CAMP) si este o componenta esentiala sistemului nostru imunitar. Ea ofera un ajutor pretios in lupta cu diverse bacterii, virusi or fungi, chiar si atunci cand organismul intalneste pentru prima data agentul patogen respectiv.

Inainte de acest studiu se stia ca nivelul de CAMP este influentat de catre vitamina D. Descoperirea Universitatii din Oregon deschide o cale alternativa capabila sa genereze noi cercetari in domeniul nutritiei si al farmacologiei.

Turmericul este un condiment orange-galbui care se foloseste in special in bucataria indiana, dar si in cea din Asia de Sud sau Orientul Mijlociu. A fost de asemenea folosit inca de acum 2500 de ani ca si componenta medicala in diverse retete ale sistemului indian de medicina ayurvedica.

"Aceasta directie de cercetare deschide un drum nou in ceea ce priveste reglarea CAMP", spune Adrian Gombart, Profesor de biochimie si biofizica la Institutul Linus Pauli. "Este interesant si cumva surprinzator acest efect al curcuminei, care se arata a fi un instrument pretios in dezvoltarea terapiilor medicale."


Un peste pe zi de doctor te va feri

14 Mai 2012

Intre 3 si 11 Mai a avut loc la Dublin intrunirea EuroPRevent 2012, organizata de Asociatia pentru prevenire si reabilitare vasculara (EACPR), o bransa a Societatii europene de cardiologie (ESC).

Aceasta s-a desfasurat sub sloganul din titlu si timp de opt zile reputati savanti din toata Europa au prezentat diverse studii din care reiese ajutorul dat de acizii grasi Omega-3 in lupta impotriva bolilor cardiovasculare.

Desi cu catva timp in urma se considera ca atat pestele ca atare cat si suplimentele pe baza de Omega-3 conduc la aceleasi rezultate, studiile din ultimul timp arata un procent mai scazut de protectie in cazul ingerarii suplimentelor.

Ultimele sfaturi din partea ESC ne spun sa mancam peste cel putin de doua ori pe saptamana si cel putin odata pestele sa fie ceva mai gras.

"Acizii Omega-3 sunt deosebit de importanti pentru sanatate," spune Philip Calder, biochimist al metabolismului si nutritionist de la Universitateadin Southampton, UK, "iar profesionistii joaca un rol cheie in educarea publicului larg cu privire la beneficiile acestora."

"Este important," mai adauga acesta, "ca toti profesionistii din domeniul sanatatii sa dea sfaturi clare in ceea ce priveste nevoile pacientilor, mai ales atuni cand vorbim de suplimentele nutritive. Si aceasta deoarece diferite firme ofera suplimentele in dozaje diferite."

"Sa nu uitam totusi," spune Daan Kromhout, de la Universitatea din Wageningen, Olanda, "ca pestele nu este un panaceu total pentru bolile cardiovasculare. Pe langa consumul de peste, omul trebuie sa aiba o dieta echilibrata, sa nu fumeze si sa fie activ din punct de vedere fizic."


Faceti eforturi mari? Nasturelul va ajuta

3 Mai 2012

Un studiu realizat de Edinburgh Napier University in colaborare cu Universitatea din Ulster a pus in evidenta faptul ca nasturelul (Nasturtium Officinale) este un aliat de nadejde in cazul in care avem de facut eforturi mari.

Mai precis, studiul a aratat cum consumul de nasturel cu doar doua ore inainte de efort a fost suficient pentru protectia corpului impotriva radicalilor liberi care se acumuleaza in cantitati mari in timpul eforturilor maximale.

Dr. Mark Fogarty, conducatorul studiului spune : "Chiar daca stim cu totii ce efecte pozitive are exercitiul fizic asupra organismului, atunci cand acesta depaseste o anumita intensitate exista un revers neplacut. Cererea crescuta pentru energie a corpului poate crea destul de multi radicali liberi incat sa vatame ADN-ul."

"Descoperirea noastra consta in faptul ca un consum zilnic al unei cantitati mici de nasturel furnizeaza nivelul de vitamine si antioxidanti necesari pentru protectia corpului."

Studiul a fost realizat pe un grup de zece persoane cu varsta medie de 23 de ani, care pentru opt saptamani au consumat zilnic 85g de nasturel si au realizat un program solicitant de exercitii fizice, iar pentru urmatoarele opt saptamani au realizat acelasi program de exercitii, insa fara aportul de nasturel.

S-a observat ca in prima parte a studiului nasturelul a furnizat o protectie suplimentara a organismului. De asemenea, simpla ingerare cu doua ore inainte de programul fizic a fost suficienta pentru protectie.

Acest studiu vine sa intareasca alte observatii mai vechi si ne indeamna la o dieta echilibrata si bogata in vegetale.


Lemn-dulce contra diabet

22 Aprilie 2012

Un grup de cercetatori de la Institutul de Genetica Moleculara Max Planck din Berlin condus de Dr.Sascha Sauer a facut o descoperire surprinzatoare : radacina de lemn-dulce - folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale diuretice, antispasmodice si antiinflamatorii - contine o serie de substante cu efect antidiabetic. Deoarece lemnul-dulce este foarte bine tolerat de catre organism el poate fi folosit cu succes in tratamentul afectiunilor metabolice complexe.

Substantele responsabile cu actiunea antidiabetica au o structura chimica simpla si se gasesc de asemenea in fructul salcamului rosu (amorpha fruticosa). De aici le vine si numele - amorfrutine.

"Beneficiile pentru sanatate ale amorfrutinelor se bazeaza pe proprietatea acestora de a se lega direct de un receptor din nucleul celular care joaca un rol important in metabolismul lipidelor si al glucozei", explica Dr.Sauer.

"Legaturile realizate de amorfrutine activeaza diferite gene ce reduc concentratia plasmatica a diversilor acizi grasi precum si a glucozei."

"Amorfrutinele", mai spune Dr.Sauer, "pot fi folosite ca suplimente nutritive ori in tratamente usoare, care pot fi tolerate cu usurinta de catre bolnav. Datorita raspandirii rapide a bolilor metabolice in lumea moderna, se are in vedere dezvoltarea pe viitor de suplimente nutritive care sa aiba la baza acest tip de substante."


Cafea si exercitii contra cancer

10 Aprilie 2012

Efectele combinate ale exercitiului fizic si ale cafeinei ar putea tine la distanta cancerul de piele si de asemenea inflamatiile aparute ca urmare a altor tipuri de cancere.

Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa de cercetatori condusa de profesorul Yao-Ping Lu, directorul scolii de farmacie Rutgers Ernest Mario din Piscataway, N.J.

"Am observat ca un tratament cu aceasta combinatie poate preveni cancerele de piele aparute ca urmare a radiatiei solare," spune prof.Yao.

"Am realizat acest lucru lucrand cu animale de laborator insa cred ca putem extrapola rezuiltatele si la oameni," mai adauga acesta.

Rezultatele de care vorbeste prof.Yao au fost spectaculoase - animalele de laborator care au primit tratamentul de mai sus au prezentat o incidenta a cancerului scazuta cu 62%!

Au fost observate efecte pozitive si la administrarea singulara de cofeina sau exercitii insa nu atat de pronuntate. Cafeina singura a scazut activitatea tumorala cu doar 30% iar exercitiile cu 35%.

Faza urmatoare, a testelor umane este in pregatire si echipa prof.Yao este increzatoare inca de pe acum in rezultatele excelente pe care le vor obtine.


Afisare 10 din 437.
Pagina 25 din 44






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii