Sunteti aici :: Sanatate » CE NE FACEM CU ALERGIA?
CE NE FACEM CU ALERGIA?
Ce este alergia?
In mod normal, sistemul imunitar este un scut de aparare al organismului impotriva agentilor invadatori, cum ar fi bacteriile sau virusii. Bolile alergice sunt acele boli al caror mecanism de declansare include obligatoriu reactia alergica, o reactie de tip exagerat, nociv asupra organismului, este o reaccie anormala, disproportionata si excesivãa a sistemului imunitar, facã de antigene bine tolerate de subieccii normali. Reactiile alergice pot aparea la nivelul oricarui organ.
Cu totii am cunoscut sau cunoastem persoane care stranuta inevitabil in mijlocul naturii, sau in zone cu mult praf, sau care au o teama sporita fata de albine. Pentru multi, venirea primaverii declanseaza un anumit disconfort. Aceste persoane sustin ca sunt alergice, iar evitarea a ceea ce declanseaza alergia este metoda de a se feri de un mare pericol.
Antigen si alergen
Antigenele sunt substante agresoare externe care declanseaza un raspuns imun specific din partea organismului.
Alergenul este antigenul care poate provoca o reactie alergica.
Alergenii pot partunde in organism pe mai multe cai: inhalatorie, digestiva, tegumentara (intepaturi sau contact).
Aeroalergenii (Alergenii care patrund in corp pe cale respiratorie) pot fi de origine animala (peri, blana, descuamari epidermice de animale, unele specii de gandaci etc.), de origine vegetala (polenuri, mucegaiuri, ricin, fibre textile, tutun, pulberi de lemn). Un aeroalergen puternic este si praful de casa.
Simptomele cele mai frecvente in cazul alergiilor la substante din aer sunt :
-Stranutul frecvent si prezenta nasului infundat
-Lacrimarea ochiilor
-Imflamarea pleoapelor
-Tuse
-Conjunctivita
Alergia la polen este una dintre cele mai intalnite forme de alergie. Polenul consta in particule produse de plante pentru a se reproduce, si este cea mai greu de evitat metoda de producere a alergiilor.
Alergia la alimente
Alimentele ingerate, indiferent de regnul din care provin, (animal, vegetal, mineral), pot determina uerori variate reactii alergice. Alergia alimentara se manifesta foarte variat ca simptome. Cele mai importante reactii sunt : socul anafilactic, paloarea, tulburarile digestive ( crampe abdominale, varsaturi, diaree), respiratorii (rinita, tuse, astm), cutanate (urticarie, edeme, eczeme), neurologice (cefalee).
Dupa ameliorarea simptomelor declansate de aliment, acesta trebuie eliminat din alimentatie pentru o perioada nedeterminata de timp. Remediu ablosut nu exista, pacientul trebuie sa asculte indicatiile medicului, pentru a putea tolera in viitor alimente care in prezent i-au fost interzise. Exista metode pentru a creste toleranta la anumite alimente, constand in tratamente cu medicamente antihistaminice (medicamente care ajuta la dilatarea cailor respiratorii si vaselor de sange, dar are efect si la nivel gastric)
Alergia la medicamente
Acest tip de alergii este mai frecvent la adulti decat la copii si varstnici si au incidenta mai mare la femei decat la barbati. Se manifesta cu reactii variate. Din cauza readministrarii unui medicament, persoana in cauza s-a sensibilizat prin repetate contacte anterioare. Pentru a recunoaste o alergie la medicamente se utilizeaza metoda intreruperii administrarii, astfel simptomele ar trebui sa dispara in cateva zile. Dintr-un studiu efectuat in tara noastra reiese ca cel mai des intalnit medicament alergic este penicilina.
Alergia la insecte
Alergia la insecte poate aparea fie in urma intepaturilor, fie a muscaturii, fie chiar si numai dupa inhalarea emanatiilor acestora. Cele mai frecvente sunt consecintele alergice ale intepaturilor cu venin ale albinelor si viespilor. Reactia persista timp de mai multe zile, cel mai grav este socul anafilactic. Se cunosc cateva cazuri de intepaturi cu venin de insecte la care decesul a survenit rapid.
Evitarea intepaturilor de insecte este masura ideala dar, bineineteles, nu intotdeauna posibila. Persoanele cu acest tip de alergie trebuie sa stie ca insectele sunt atrase de alimente, de parfumuri si culori.
Pentu o buna depistare a cazurilor de alergie, se fac teste cutanate, prin care pielea este expusa la un alergen, iar apoi se urmareste reactia impreuna cu medicul. Calculand dupa istoricul medical al pacientului si reactiile imediate la acest test, se poate determina daca stranutul, tusea sau anumite reactii cutanate sunt provocate de reactii alergice. Atunci cand evitarea sursei de alergie este foarte putin posibila, hiposensibilizarea este o alternativa. Aceasta consta in injectarea subcutanata a unor substante mici de alergen in organism, in doze crescand progresiv. Cu aceasta tehnica a cresterii dozelor se ajunge la un moment dat la doza maxima care nu produce nici un prejudiciu. De aici incepe un fel de "intretinere", care consta in administrarea dozei maxime la anumite intervale de timp.
Pentru cei diagnosticati deja cu astfel de predispozitii, cea mai buna metoda este, evident, evitarea surselor de alergii, iar pentru cei care nu au astfel de probleme informarea este cea mai buna metoda pentru a putea reactiona intr-o situatie, fie ca e vorba de propria persoana sau de cei din jur.
Andreea Jugarean

Acest articol a fost vizualizat de 48462 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.
Si eu, precum si taicamiu stranutam de 7-8 ori dupa ce mancam.
Eu am o alergie mai ciudata. Nu in fiecare dimineata, dar destul de des, imediat dupa ce mananc incep sa stranut de minim 20 de ori...
Eu am o puternica alergie la praf si e foarte greu de tinut sub control pentru ca praful face parte din existenta noastra. Oricat as aspira sau sterge tot apare. Dificila situatia uneori.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii