Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CUM SLABESC CELEBRITATILE
AM SCUTIRE LA EDUCATIE FIZICA
EXERCITIILE IN BAZIN GRABESC RECUPERAREA PULMONARA
EMPATICII, AMATORI AI CURELOR DE SLABIRE
PREVENIREA BOLILOR PRIN DIETA SI NUTRITIE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SUPLIMENTELE NUTRITIVE VS. SUBSTANTELE DOPANTE
EFECTELE TOXICE ALE PRODUSILOR DE METABOLIZARE AI ALCOOLULUI
CSID - Consumati si fructe exotice
Riscuri asociate cu excesul ponderal
Tractiuni cu priza ingusta
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA

ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA


Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, fie doar pentru o simpla informare, fie fiindca chiar te preocupa aceasta problema o sa ai surpriza sa descoperi o multime de articole si mai ales relatari personale despre ingrozitoarele si inspaimantatoarele efecte secundare ale aspartamului.

Citind ai impresia ca poti sa intrevezi o particica din conspiratia mondiala pusa la cale de catre marii producatori de alimente, suplimente, aditivi alimentari etc.

Pe langa aceste articole de senzatie, companiile producatoare de aspartam il prezinta drept o modalitate de a trai sanatos si o cale sigura de a evita obezitatea.

Firesc, iti vei pune intrebarea pe cine ar trebui sa crezi...

Sursele de incredere sunt organismele abilitate pentru a controla calitatea alimentelor si relatia dintre consumarea acestora si mentinerea starii de sanatate. Agentii ca Food Standards Agency (Agentia pentru Standarde Alimentare), European Food Standards Authority (Autoritatea Europeana pentru Standarde Alimentare) si Food and Drug Administration (Administratia pentru Alimentatie si Medicamente) au fost create tocmai pentru a urmarii aceste probleme si pentru a initia cercetari atunci cand exista suspiciunea ca unele dintre alimente sau compusii din alcatuirea lor ar putea sa aiba efecte secundare nedorite.

Aspartamul este un indulcitor sintetic alcatuit din doi aminoacizi, acidul aspartic si fenilalanina. El este de 200 de ori mai dulce decat sucroza. Se gaseste pe piata sub forme comerciale denumite NutraSweet sau Canderel. In Europa se consuma anual peste 2000 de tone de aspartam.

Desi nu exista date certe care sa certifice legatura dintre consumul aspartamului si aparitia cancerului, depresia, dementa, caderea parului sau tulburari comportamentale gasim un adevarat folclor in jurul acestor probleme si evident se naste intrebarea daca nu cumva exista un sambure de adevar si poate ca ar fi bine sa evitam aceasta substanta sau alimentele si suplimentele care o contin. Agentiile amintite anterior trateaza cu multa atentie si seriozitate preocuparile opiniei publice, raspunzand intrebarilor ridicate prin efectuarea de studii sau analizand studii efectuate de particulari. Numai in anul 2002 a fost realizata o sinteza a peste 500 de studii care vizau aspartamul.

Concluzia cercetarilor clinice, biochimice si comportamentale a fost ca doza zilnica de 40 mg/kg/zi de aspartam este sigura in orice situatie, cu exceptia persoanele care prezinta fenilcetonurie (o boala congenitala in care exita o deficienta enzimatica, ceea ce conduce la tulburari neurologice si retard mental).

Dar in ceea ce priveste combaterea obezitatii, poate fi intr-adevar aspartamul solutia, asa cum se lauda companiile producatoare?

Se cunoaste faptul ca in multe tari europene consumul de zahar asigura in jur de 200 kcal din necesarul zilnic, adica aproximativ 10%. Presupunand ca am inlocui acest consum cu aspartam, atunci am putea beneficia de o reducere a cantitatii zilnice de calorii, ceea ce ar putea preveni sau trata obezitatea. Totusi dovezile in acest sens sunt inca neconcludente, cu toate ca la copii s-a constatat ca administrarea regulata de sucuri ce contin zahar se asociaza cu cresterea in greutate, in timp ce consumarea de sucuri de fructe sau sucuri dietetice este invers asociat cu cresterea in greutate. In privinta obezitatii, cele mai multe studii arata ca principalul factor raspunzator este aportul lipidic exagerat; se prefera un regim alimentar mai bogat in zahar si glucide simple, deoarece s-a constatat ca astfel de regimuri au un procent mai mic de lipide decat alte modele de regim alimentar.

Zaharul este incriminat de asemenea si pentru producerea cariilor dentare. Producatorii de aspartam afirma ca inlocuirea zaharului cu indulcitor sintetic ar putea sa reduca incidenta cariilor, totusi cercetatorii au aratat evitarea consumului de zahar nu are un efect sesizabil in aceasta problema, deoarece principalii factori care ar trebui incriminati sunt deficitul de fluor si consumul de zahar intre mese (nu consumul pur si simplu al zaharului).

In concluzie, aspartamul ar trebui privit realist la adevarata lui valoare. Nu este un produs atat de ingrozitor pe cat s-ar putea crede citind informatiile de pe site-uri obscure, dar nici nu reprezinta rezolvarea unor probleme foarte importante asa cum incearca producatorii sa ne convinga.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca ok.)

Acest articol a fost vizualizat de 76147 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

INFLUENTA ALIMENTATIEI LA NIVEL CEREBRAL INFLUENTA ALIMENTATIEI LA NIVEL CEREBRAL
E bine stiut faptul ca o dieta echilibrata se asociaza ...
MIEREA, ALIMENTUL PERFECT MIEREA, ALIMENTUL PERFECT
Mierea este cel mai vechi indulcitor natural si cel mai ...


IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
Va place ciocolata? Si mie. Si de fapt, cui nu-i place...? ...
ALIMENTE ANTIAGING ALIMENTE ANTIAGING
Exista cateva fructe si legume in a caror compozitie exista ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 10 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii