Sunteti aici :: Slabire » SUCURILE SI OBEZITATEA
SUCURILE SI OBEZITATEA
"Nu mananc mai nimic si totusi ma ingras!". De cate ori ati auzit (sau ati spus) asa ceva? In cazul meu, asa cum zice o vorba englezeasca, daca as fi primit un ban ori de cate ori am auzit asta, probabil ca imi cumparam un Maybach pana acum...
Oamenii au tendinta sa subevalueze cantitatea de calorii pe care o ingera zi de zi si unul dintre aspectele pe care il scapa din vedere, de cele mai multe ori, este aportul de bauturi racoritoare. La o analiza mai atenta, ai surpriza sa constati ca persoana care declara ca nu mananca mai nimic, de fapt bea in fiecare zi cate 2-3 litri de "suc" (nu o sa numesc nici un brand, folositi-va imaginatia). Tinand cont ca 1 litru de "suc" poate aduce in organism intre 500 si 800 kcal, iar acesti oameni sunt in cea mai mare parte sedentari, deci au un necesar caloric foarte redus, atunci nici nu mai trebuie sa ne mire numarul mare de obezi cu care tara noastra se "mandreste" - conform celor mai recente statistici, in Romania ar exista peste 3,5 milioane de obezi si inca niste milioane de supraponderali (IMC intre 25 si 29,9).
In alte tari se fac din ce in ce mai multe studii care arata legatura clara intre consumul de bauturi racoritoare si incidenta in continua crestere a obezitatii. Mai mult decat atat, s-a constatat ca cu cat se cunsuma mai multe astfel de bauturi, cu atat scade consumul de lapte si fructe proaspete, iar asocierea cu diabetul zaharat tip 2 este direct proportionala. O metaanaliza efectuata pe 88 de studii aduce o recomandare categorica - reducerea drastica a consumului de bauturi racoritoare.
Sigur, consumul acestor produse nu poate fi incriminat ca unic vinovat pentru obezitate. Producatorii de sucuri din SUA au protestat impotriva acestor concluzii, insa oamenii de stiinta au demonstrat ca desi nu este chiar cel mai mare dusman, totusi se gaseste in top.
Foarte interesant, cercetatorii au aratat ca aportul regulat de sucuri cu continut important de carbohidrati are un efect si mai "parsiv" - accentueaza senzatia de foame, deregleaza mecanismul satietatii si modifica "pofta de dulce" a oamenilor, facandu-i sa prefere alimentele dulci, mai mult decat in cazul celor care nu beau cantitati mari de suc.
O alta constatare foarte importanta - oamenii care consuma cantitati mari de bauturi racoritoare indulcite, nu reduc aportul caloric provenind din alte alimente. In felul acesta, aportul total de calorii este cu mult mai mare decat necesarul pentru a isi mentine o greutate normala.
Asocierea cu riscul crescut de diabet zaharat tip 2 a fost demonstrata in urma unui studiu realizat timp de 8 ani pe 90.000 de femei. In special in cazul copiilor, consumul exagerat de bauturi racoritoare apare ca o problema extrem de grava.
In SUA exista deja o asociatie care lupta pentru introducerea unor reglementari in domeniu, cum ar fi interzicerea vanzarii in scoli si cantine scolare a acestor bauturi, precum si tiparirea unor avertismente pe ambalaje, in genul celor de pe pachetele de tigari, prin care oamenii sa fie preveniti ca excesul poate favoriza aparitia obezitatii, diabetului, cariilor dentare, osteoporozei si a altor probleme de sanatate.
Nimeni nu spune sa renuntam complet la astfel de produse, insa conditia de baza este moderatia si un stil de viata echilibrat.
Dr. Serban Damian
Acest articol a fost vizualizat de 51054 ori.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...