Sunteti aici :: Slabire » SIMULATORUL SCADERII IN GREUTATE
SIMULATORUL SCADERII IN GREUTATE
Tot ce stiti despre a tine dieta este gresit, spun oamenii de stiinta americani, care au gasit o noua formula pentru calcularea caloriilor si scaderii in greutate, care, dupa speranta lor, va revolutiona modul in care oamenii trateaza obezitatea.
Rata obezitatii s-a dublat in lume in ultimii 30 de ani, ceea ce coincide cu un surplus de hrana in plina crestere, iar epidemia a declansat o industrie a scaderii in greutate de multimiliarde de dolari, care in general a esuat in rezolvarea problemei.
Standardele curente americane, unde doua treimi din oameni sint supraponderali sau obezi, ii sfatuiesc pe acestia cum ca reducerea caloriilor intr-o anumita masura va rezulta intr-o pierdere de greutate inceata dar sigura de-a lungul timpului.
Dar sfatul nu reuseste sa dea seama de cum se schimba organismul pe masura ce slabeste, arzind mai putina energie si dezvoltind un metabolism mai incet, sustin cercetatorii.
Rezultatul este efectul de platou, care sfirseste prin a-i descuraja pe cei ce tin dieta si trimitindu-i inapoi la modelul atit de daunator al mincatului fara oprire.
Ca exemplu, un cercetator a oferit cana sa mare de cafea cu lapte si aroma de vanilie, cumparata de la o cafenea populara. Cind a intrebat, vinzatorul i-a spus ca aceasta continea cam 240 de calorii.
Notiunea implica faptul ca daca ar fi baut una din acestea in fiecare zi si apoi ar fi inlocuit-o cu cafea neagra fara zahar, atunci in cursul unui an ar fi trebuit sa piarda aproximativ 12 kilograme, si asta ar fi continuat asa, a explicat in continuare cercetatorul.
Oamenii au folosit aceasta regula empirica pentru a prezice cit ar trebui sa slabeasca de citeva decenii, si s-a dovedit a fi complet gresit.
Acelasi cercetator a spus ca munca sa are scopul de a veni cu reguli mai bune si preziceri mai bune a ceea ce urmeaza sa se intimple cind un individ isi schimba dieta.
El si colegii sai au spus ca modelul lor stiintific urmareste a-i ajuta pe medici si pe cei ce stabilesc reguli, in timp ce calculul pentru consumatori inseamna reducerea unor cantitati mici de calorii zilnic, dar asteptindu-se sa se reduca mai mult in timp.
Daca vreau sa dau jos 5 kilograme din greutate in final, trebuie sa tai 100 de calorii pe zi din dieta mea, a explicat cercetatorul.
Ajungi la jumatatea acestui drum in aproximativ un an, si apoi in final vei atinge platoul, atingindu-ti scopul dupa circa trei ani, a daugat el.
Pentru public, asta inseamna aproape 100 kilojouli pe zi pe kg. Contrastul este ca vechea regula empirica prezicea de doua ori mai multa pierdere in greutate dupa un an, si ca devenea mai rau dupa aceasta.
Noul model da celor ce tin dieta un scop de o calorie pentru slabirea pe termen scurt si o alta pentru slabirea permanenta. Exercitiul fizic este de asemenea luat in calcul pentru a ajuta propunerea unor teluri realiste.
Teste pe grupuri mici de adulti care au fost hraniti cu diete strict controlate au aratat ca modelul este precis, desi situatiile din viata reala sint mai greu de prevazut.
Un coautor al studiului a spus ca reducerea zilnica a caloriilor necesara slabirii a fost de fapt mai mica decit au anticipat cercetatorii.
Este in esenta o diferenta de o prajitura pe zi, asa incit o prajitura de 150 de calorii duce la o diferenta de sapte kilograme in greutate.
Oamenii pot extrage din studiu (The Lancet, August 2011, http://bwsimulator.niddk.nih.gov) citeva informatii despre virsta initiala, inaltime, greutate si o oarecare estimare a nivelului de activitate fizica.
Adaugind o greutate tinta, modelul va simula ce schimbari de dieta sau exercitiu va trebui sa faca persoana respectiva pentru a-si atinge scopul, si chiar mai important, ce trebuie sa faca pentru a mentine permanent acea pierdere in greutate.
Notiunile din studiu nu au produs chiar o revolutie in lume, in parte pentru ca studiul nu a fost scris pentru folosirea publica, ci este in principal adresat medicilor si cercetatorilor cu pacienti americani deocamdata.
De asemenea, daca cineva care tine o dieta introduce in model o greutate tinta extrema, numarul de calorii cu care raspunde modelul poate fi mult prea mic pentru a fi realist sau sanatos, astfel ca necesita interpretarea unui expert.
Nu este deosebit de prietenos pentru utilizatori, dar totusi este relativ informativ, a spus coautorul despre model, mentinindu-si speranta ca intr-o zi mesajul sau va fi auzit.
Exista multa inertie in spatele vechilor reguli empirice. Va lua ceva timp pentru ca publicul si comunitatea profesionala sa constientizeze existenta unui nou mod de a face lucrurile sa mearga, si grupul de cercetatori chiar detine unelte care nu au fost la indemina pina acum.

Acest articol a fost vizualizat de 44887 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...

Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...

Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii