Sunteti aici :: Sanatate » Relatia obezitate - fertilitate
Relatia obezitate - fertilitate
Barbatii obezi ar trebui sa ia in considerare scaderea in greutate, daca doresc sa aiba copii.
Aceasta este concluzia comunicata de un cercetator la 24-a conferinta anuala a Societatii Europene de Reproducere si Embriologia Omului. Dr. A Ghiyath Shayeb, de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie, a declarat ca cercetarile sale au dorit sa arate ca barbatii cu un indicele de masa corporalamare au prezentat volume mai mici de lichid seminal si o proportie mai mare de spermatozoizi anormali.
Dr. Shayeb si colegii au studiat rezultatele analizei lichidului seminal provenind de la 5316 barbati de la Centrul de fertilitate Aberdeen, care au prezentat dificultati in conceperea unui copil. 2037 dintre acesti barbati isi completasera datele necesare pentru calcularea IMC-ului. "Am banuit ca supraponderalitatea ar putea contribui la probleme de fertilitate", a afirmat el, "mai ales ca acesta este un factor de risc cunoscut pentru probleme de conceptie in randul femeilor."
Oamenii de stiinta au impartit barbatii in patru grupe in functie de IMC, de la subponderal - normoponderal - supraponderal - obez. Tinand cont si de alte caracteristici care ar putea interfera cu analiza, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, varsta, problemele sociale, precum si durata de timp cu abstinenta de la sex inainte de a produce o mostra de material seminal pentru analiza, oamenii de stiinta au urmarit o posibila relatie intre IMC si calitatea materialului seminal. Analiza a aratat ca barbatii din grupa B, care a avut un IMC optim(20-25), au prezentat un nivel mai crescut de sperma normala decat in alte grupuri. De asemenea, ei au avut un volum mai crescut de lichid seminal. Nu a fost nici o diferenta semnificativa intre cele patru grupuri, in ceea ce priveste concentratia spermei sau motilitatea.
"Concluziile noastre sugereaza ca barbatii supraponderali care au incercat sa conceapa un copil cu partenerii lor, ar trebui mai intai sa incerce sa atinga o greutate corporala cat mai aproape de ideal."
"Adoptarea unui stil de viata sanatos, un regim alimentar echilibrat, si un program de activitate fizica regulata, conduce la normalizarea IMC, in marea majoritate a cazurilor. Pe langa lunga lista de beneficii pe care le cunoasteti ca rezultat al unei greutati corporale optime, se adauga si producerea de material seminal de calitate."
Este nevoie de mai multe studii pentru a afla exact cum afecteaza obezitatea productia de material seminal, a spus dr. Shayeb. "Mecanismul acestei relatii ar putea fi o serie de lucruri - niveluri hormonale modificate in cazul barbatilor obezi, simpla supraincalzire a testiculelor provocata de excesul de grasime din zona, sau ca stilul de viata si dieta care conduc la obezitate si care ar putea de asemenea sa conduca la producerea unui material seminal de proasta calitate . Nu avem inca un raspuns concludent, dar consideram ca este o chestiune importanta, care ar trebui sa se bucure de o mai mare atentie."
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 40725 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii