Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Stretching - piept - exercitii
CSID - Durerea in timpul exercitiilor fizice si carenta de fier
DESERT CU FRUCTE
COVRIGI
COPII MICI - STRATEGII MICI, COPII MARI - STRATEGII MARI


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole GUMA DE MESTECAT - PRO SI CONTRA
ALCOOLISMUL, UN PARIU CU VIATA INTODEAUNA PIERDUT
EXERCITIILE FIZICE SI SOMNUL
DA JOS BURTA! editia 2007
Extensia soldului la sol
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta PALEO - adevar sau mit? Fierbinte
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul scaderii in greutate » Cum rezolvam problema surplusului ponderal
Ghidul scaderii in greutate

Cum rezolvam problema surplusului ponderal


In primul rand trebuie sa incepeti sa faceti mai mult efort fizic. Din punct de vedere psihologic, cresterea nivelului de activitate fizica reprezinta o modificare perceputa ca fiind pozitiva, spre deosebire de regimul alimentar care in multe cazuri are o conotatie negativa, de privare, de restrictie, pedeapsa. Regimul alimentar, desi necesar, reprezinta un stres, poate induce modificari de dispozitie, o stare de insatisfactie si predispune la abandon pentru ca de multe ori nu da rezultate, sau pentru ca rezultatele obtinute nu corespund nivelului de asteptari al individului. In schimb, activitatea fizica este perceputa din punct de vedere psihologic ca fiind pozitiva, avand conotatie de "rasplata" datorita starii de bine pe care o induce.

Singura cale prin care puteti scapa de grasimea acumulata este sa o metabolizati. Efortul fizic mareste consumul caloric, direct proportional cu intensitatea si durata activitatii. Asa cum am vazut, intre intensitatea si durata activitatii exista o relatie de proportionalitate inversa - cu cat este mai intens efortul, cu atat durata va fi mai redusa. In ceea ce priveste scaderea in greutate, este de preferat o activitate cu intensitate moderata, dar care poate fi sustinuta pe o perioada mai lunga de timp.
Pe masura ce individul devine mai antrenat, nivelul sau de fitness creste si astfel poate rezista timp mai indelungat la un efort mai intens, ceea ce va induce scaderea in greutate.

Retineti si faptul ca efectul efortului fizic nu inceteaza in momentul cand opriti activitatea. Timp de 30 de minute sau mai mult dupa un efort viguros, consumul caloric ramane ridicat: temperatura corpului si consumul de oxigen la nivelul tesuturilor sunt crescute, iar secretia hormonala mobilizeaza in continuare energia si accelereaza metabolismul. Un semn care ar putea dovedi acest fenomen este faptul ca dupa un antrenament intens, cel putin 30 de minute veti mai transpira
Studiile au aratat ca efortul sportiv induce scaderea in greutate in special prin metabolizarea depozitelor adipoase, in timp ce dietele hipocalorice produc scaderea in greutate si prin metabolizarea lipidelor, dar se inregistreaza si o pierdere a proteinelor structurale (tesut "slab") si o importanta eliminare a apei din organism. Tesutul "slab" este reprezentat in cea mai mare parte de catre musculatura (dar si de catre oase, ligamente, tendoane, sange, organe). Daca masa musculara scade, capacitatea organismului de a consuma calorii se reduce si in acest fel persoana devine mai predispusa la ingrasare.

Combinatia intre efort fizic si regim hipocaloric ataca ambele cauze ale cresterii excesive in greutate: aportul caloric exagerat (alimentatie nerationala) si consumul caloric inadecvat (sedentarismul).
Oamenii de stiinta au constatat ca simpla folosire a regimurilor hipocalorice conduce la o reducere a ratei metabolismului bazal prin pierdere de masa musculara. Introducerea efortului fizic contracareaza acest fenomen, reducand catabolizarea proteinelor structurale si inducand utilizarea lipidelor ca substrat metabolic.
A fost studiata relatia dintre momentul efectuarii activitatii fizice si alimentatie. S-a constat ca efortul fizic viguros executat inaintea unei mese inhiba apetitul si accelereaza metabolizarea grasimilor, chiar si a celor ingerate la masa imediat urmatoare.

Rata metabolica ramane crescuta dupa incetarea exercitiilor, iar grasimile ingerate la acea masa sunt utilizate pentru a reface depozitele energetice. O simpla plimbare inainte de cina are capacitatea de a reduce lipemia. Efortul fizic practicat atat inainte cat si dupa masa creste consumul caloric si metabolismul lipidic si contribuie la controlul greutatii,
Si numarul de mese dintr-o zi influenteaza nivelul lipidelor sanguine. Daca veti imparti acelasi cantitate de calorii la 3-6 mese intr-o zi (comparativ cu 1-2 mese) veti constata o reducere a nivelului colesterolului (in cazul in care acesta este crescut peste valorile normale). Organismul uman poate face fata mai usor metabolizarii grasimilor daca acestea sunt oferite in doze mici.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 26863 ori.



Dieta PALEO - adevar sau mit?

28 Martie 2023

Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.

Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.


Cum sa mananci cu adevarat sanatos

20 Martie 2023

"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.

Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!


Alimente care reduc inflamatia

13 Martie 2023

Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.

Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.

Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.


Articole din aceeasi categorie

Dietele
xista pur si simplu sute de diete care au fost ...
Piedici in calea scaderii in greutate
Curele de slabire sunt la mare moda. De ce? Simplu, ...


Mancat frecvent = slabire mai rapida
Efectul termogenic al alimentelor accelereaza metabolismul Orice proces fiziologic din organism ...
Efortul fizic si scaderea in greutate
Efectele efortului fizic asupra organismului din perspectiva scaderii in greutate - ...


Alte articole despre Ghidul scaderii in greutate



« 1 2
Pagina 2 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii