Efectul termogenic al alimentelor accelereaza metabolismul
Orice proces fiziologic din organism se produce cu consum energetic, iar digestia nu face exceptie. Procesarea si absorbtia alimentelor necesita un consum energetic.
Termogeneza indusa de alimente sau actiunea dinamica specifica a hranei reprezinta un proces de care trebuie sa tineti cont. Exista alimente care induc un consum caloric mai mare decat cantitatea de calorii pe care o contin (numite si "calorii negative"). Aceste alimente nu vor conduce la ingrasare pentru ca necesita mai multe calorii pentru a fi digerate, decat aduc ele in organism. In categoria acestor alimente intra de exemplu, salata. In curele de slabire, trebuie sa tineti cont de efectul termogenic al unor alimente cum sunt legumele fibroase si sursele slabe de proteine (carnea de pui, peste, albusul de ou). Pentru metabolizare, proteinele necesita un consum caloric echivalent cu 30% din valoarea lor calorica, iar carbohidrati complecsi ajung la 20%. Spre deosebire de acestea, grasimile si carbohidrati simplii au un efect termogenic redus - in jur de 3%.
Avand cate o masa la 3 ore, veti beneficia de efectul termogenic al alimentelor si va veti mari rata metabolismului bazal. In acest fel veti slabi mai repede si mai usor.
Mesele frecvente permit controlul satietatii, prevenind accesele de foame urmate de o alimentatie necontrolata
Mancand la fiecare 3 ore veti simti foarte rar senzatia de foame. Infometarea sta la baza acceselor necontrolate de consum de alimente, care de multe ori sunt bogate in grasimi. Senzatia de foame indusa hormonal nu poate fi controlata si in acele momente nu veti mai tine cont ce si cat mancati. Un astfel de model alimentar sta la baza apritiei obezitatii, diabetului zaharat tip 2 si bolilor cardiace.
Mancand frecvent veti beneficia permanent de energie si veti asigura muschilor un flux continuu de aminoacizi, ceea ce previne catabolizarea structurilor musculare, iar daca va si antrenati se poate obtine chiar si o usoara dezvoltare a masei musculare.
S-a demonstrat ca mancand mai frecvent veti utiliza mai eficient atat macronutrientii (carbohidrati, proteine, lipide), cat si micronutrientii (vitamine, minerale).
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 14360 ori.
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023
„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023
Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!
Nutritionistul vrea ca tu sa intelegi aceste lucruri!
9 Ianuarie 2023
Daca si tu ai dileme cand vine vorba de slabire cu nutritionist, ramai aici pentru ca iti voi spune ce e bine sa stii inainte sa intri in cabinet!
Cunoscuti si ca „politia mancarii”, nutritionistii sunt spaima pofticiosilor care vor sa slabeasca. Dietele plictositoare si neatragatoare, gandul ca vor manca doar salata si broccoli pentru o buna perioada de timp ii face pe multi sa renunte la regim… inainte de a incepe. Plus ca e complicat sa slabesti, sunt prea multe reguli, exceptii si informatii care se contrazic. Rosiile ingrasa? Pot sa mananc paine? Topesc kilogramele mai repede cu ceai verde?
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...