Efectul termogenic al alimentelor accelereaza metabolismul
Orice proces fiziologic din organism se produce cu consum energetic, iar digestia nu face exceptie. Procesarea si absorbtia alimentelor necesita un consum energetic.
Termogeneza indusa de alimente sau actiunea dinamica specifica a hranei reprezinta un proces de care trebuie sa tineti cont. Exista alimente care induc un consum caloric mai mare decat cantitatea de calorii pe care o contin (numite si "calorii negative"). Aceste alimente nu vor conduce la ingrasare pentru ca necesita mai multe calorii pentru a fi digerate, decat aduc ele in organism. In categoria acestor alimente intra de exemplu, salata. In curele de slabire, trebuie sa tineti cont de efectul termogenic al unor alimente cum sunt legumele fibroase si sursele slabe de proteine (carnea de pui, peste, albusul de ou). Pentru metabolizare, proteinele necesita un consum caloric echivalent cu 30% din valoarea lor calorica, iar carbohidrati complecsi ajung la 20%. Spre deosebire de acestea, grasimile si carbohidrati simplii au un efect termogenic redus - in jur de 3%.
Avand cate o masa la 3 ore, veti beneficia de efectul termogenic al alimentelor si va veti mari rata metabolismului bazal. In acest fel veti slabi mai repede si mai usor.
Mesele frecvente permit controlul satietatii, prevenind accesele de foame urmate de o alimentatie necontrolata
Mancand la fiecare 3 ore veti simti foarte rar senzatia de foame. Infometarea sta la baza acceselor necontrolate de consum de alimente, care de multe ori sunt bogate in grasimi. Senzatia de foame indusa hormonal nu poate fi controlata si in acele momente nu veti mai tine cont ce si cat mancati. Un astfel de model alimentar sta la baza apritiei obezitatii, diabetului zaharat tip 2 si bolilor cardiace.
Mancand frecvent veti beneficia permanent de energie si veti asigura muschilor un flux continuu de aminoacizi, ceea ce previne catabolizarea structurilor musculare, iar daca va si antrenati se poate obtine chiar si o usoara dezvoltare a masei musculare.
S-a demonstrat ca mancand mai frecvent veti utiliza mai eficient atat macronutrientii (carbohidrati, proteine, lipide), cat si micronutrientii (vitamine, minerale).
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 15280 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...