Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT
4 ALIMENTE CARE TI-AR PUTEA SALVA VIATA
Exercitii pentru muschii abdominali 3
ANTRENAMENTUL CU GREUTATI AMELIOREAZA CAPACITATEA DE EFORT AEROBIC A SPORTIVILOR SENIORI
TOTUL DESPRE ALIMENTELE-MEDICAMENT


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Presa pentru picioare
SEXY-FLEXI PENTRU VARA
TOPUL CELOR 10 ALIMENTE CARE NE APARA DE RACEALA
Stretching - umeri - teorie
CU CAT FACI IMPINS DE LA PIEPT CU HALTERA?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » PREGATIREA PENTRU MESERIA DE PARINTE

PREGATIREA PENTRU MESERIA DE PARINTE


PREGATIREA_PENTRU_ME_10800.jpgA fi parinte este, fara indoiala, una din experientele fundamentale din viata noastra, una din cele mai mari bucurii si impliniri. Dar pe langa bucurie, incantare si toate lucrurile minunate pe care le asociem cu venirea pe lume a unui copil nu trebuie sa uitam si de spaime, frici, anxietati associate cu o situatie cu totul si cu totul noua, extrem de stresanta, pe care nu o vom putea controla niciodata in totalitate si care ne va da batai de cap permanente de acum incolo.

Se spune ca instinctul matern / patern este fundamental, ca te nasti invatat sa fii parinte. Din punctual meu de vedere aceste declaratii reprezinta un neadevar. Nimeni nu neaga ca instinctul matern exista si ne ajuta in multe situatii, insa "meseria" de parinte trebuie invatata, de multe ori cu truda si trecand prin greseli prealabile. Asa ca sfatul meu pentru cei ce urmeaza sa devina parinti este sa se bucure de fiecare moment dinainte si dupa venirea pe lume a bebelusului, dar sa se si pregateasca, ca sa se poata descurca cat mai bine in minunata "profesie" de parinti.

Sarcina este, categoric, o perioada de mare bucurie, dar si de mari nelinisti. Viitorii parinti nu numai ca trebuie sa faca fata acestei perioade de schimbari majore, insa trebuie sa se pregateasca si pentru perioada imediat urmatoare nasterii, perioada ce reprezinta apogeul schimbarilor si necesitatii de acomodare la o situatie cu totul si cu totul noua. Prin urmare, in timpul sarcinii parintii trebuie sa-si faca un plan si sa se documenteze cu privire la evolutia copilului lor dupa ce acesta va veni pe lume -pentru ca meseria de parinte se invata in mare parte si, daca vrem sa fim parinti buni trebuie sa ne informam si sa ne documentam temeinic cu privire la etapele de dezvoltare si la evolutia normala a copilului nostru.

Pregatirea pentru a ne intampina cum se cuvine bebelusul trebuie sa cuprinda mai multe etape: cunoasterea etapelor de dezvoltare intrauterina si a schimbarilor din timpul sarcinii, informarea cu privire la alternativele nasterii, pregatirea camerei copilului si a lucrurilor necesare pentru primele zile de viata.

Dupa ce am aflat ca vom deveni parinti trebuie sa gasim un medic ginecolog care sa urmareasca sarcina, sa ne recomande investigatiile necesare, sa ne informeze cu privire la dezvoltarea fatului in timpul sarcinii (embriogeneza si organogeneza) si apoi sa ne informeze cu privire la alegerile pe care le avem de facut legat de nasterea copilului (argumente pro si contra pentru toate variantele) si sa ne ajute in momentul crucial al nasterii. Relatia cu medical ginecolog este foarte importanta, trebuie sa fie o relatie bazata pe incredere, o relatie in care parintii sa se simta in largul lor, sa fie informati si sa ia deciziile in cunostinta de cauza si in conformitate cu conceptiile si personalitatea lor.

Pe langa medicul ginecolog, viitorii parinti trebuie sa aiba si alti "sfatuitori si profesori". Exista surse extrem de variate de informare legat de ceea ce trebuie sa facem dupa ce devenim parinti: carti, cursuri de puericultura, sfaturi de la medical pediatru sau neonatolog. Trebuie sa avem grija sa alegem surse corecte si stiintifice de informare, cursurile de puericultura avand avantajul de a aborda si lucruri practice extrem de necesare in activitatile noastre ulterioare impreuna cu bebelusul. Este de preferat sa alegem sfaturile unui profesionist decat pe ale altor mamici, vecinilor sau multitudinii de rude binevoitoare. Deciziile le luam doar noi, in calitate de viitori parinti, tinand cont de sfatul medicului pediatru sau neonatolog.

Dupa ce ne informam (activitate continua de-a lungul sarcinii, intensificata in ultimele luni), al doilea punct pe lista este reprezentat de cumparaturile necesare bunei functionari a vietii bebelusului. Trebuie sa incepem cu lucrurile necesare pentru maternitate (primul trusou al bebelusului, bagajul pentru maternitate). Acesta trebuie sa cuprinda cateva hainute pentru bebelus (cateva costumase din bumbac, body-uri, pantalonasi, sosete, caciulita), scutece de unica folosinta, produse de ingrijire (crema, servetele). Trebuie sa avem in vedere si dispozitivul in care il vom duce acasa (iesirea din maternitate si drumul cu masina spre casa). Trebuie sa avem pregatite si ustensile in eventualitatea nefericita ca nu vom putea alapta (doar medicul are dreptul sa dea aceasta indicatie) sau ca laptele nu va veni din prima clipa (se intampla mai ales in cazul operatiei cezariana) - biberoane, sterilizator, tetine, cutie cu formula de lapte 1 pentru nou-nascutii la termen sau cu prefixul pre- pentru prematuri. De asemenea viitoarea mamica trebuie sa nu uite de bagajul ei pentru maternitate (haine, produse de ingrijire, incarcatorul telefonului si telefonul, materiale de relaxare - muzica, integrame, carti).

In ceea ce priveste indatoririle viitorului tatic: cea mai importanta este de a o sustine si incuraja pe mamica in incredibila aventura care o asteapta si alta, mult mai pragmatica - de a declara copilul si a obtine certificatul de nastere.

Bebelusul trebuie sa intre cat mai repede in contact cu mamica lui (contactul piele la piele este cel mai emotionant, egalat poate de primul alaptat). Acest contact pune bazele unei legaturi indestructibile, care va dura toata viata.
In ceea ce priveste alimentatia - este foarte important de stiut ca nu exista aliment mai bun decat laptele de mama pentru primele sase luni de viata ale bebelusului - exclusi si apoi in combinatie cu alte alimente. Laptele de mama ii adduce copilului toti nutrientii necesari pentru a lua cum trebuie in greutate, proteinele necesare pentru crestere, lipidele necesare pentru dezvoltarea sistemului nervos, carbohidratii care sa-i furnizeze energie. In plus laptele de mama este antialergic, creste capacitatea de aparare a organismului prin substantele continute, are elementele si mineralele necesare pentru o crestere armonioasa. Singura deficienta a laptelui de mama este fierul (motiv pentru care se recomanda o verificare a hemoglobinei si a rezervei de fier, mai ales la copiii care au semne clinice de anemie) si vitamina D (motiv pentru care se suplimenteaza oral cu Vigantol incepand cu a doua saptamana de viata, zilnic pana la varsta de 2 ani, apoi conform indicatiilor medicului).

Incepand cu primele zile de viata bebelusul este intr-o continua schimbare (este icteric, apoi nu mai este, are eritem alergic, ii pica bontul ombilical, are capul moale, ia sau nu ia cum trebuie in greutate, suge bine sau facem greseli in alimentarea lui)- trece printr-o suita intreaga de metamorfoze, motiv pentru care parintii neexperimentati trebuie sa aiba alaturi un ajutor profesionist de nadejde care sa-i indrume s isa-i invete sa diferentieze modificarile fiziologice de semnele de boala.

Lasand la o parte toate aceste stresuri legate de multitudinea de situatii noi in care ne aduce bebelusul, trebuie sa nu uitam sa ne bucuram de fiecare clipa petrecuta alaturi de minunea care ne-a fost harazita.



Dr. Oana Iaru

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 48124 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

GIMNASTICA SEXUALA GIMNASTICA SEXUALA
La o prima lectura am putea gasi exercitiile de gimnastica ...
ADIO SOARE! ADIO SOARE!
Expunerea la soare, mult timp considerata un ritual de sanatate, ...


TOTUL DESPRE TORTICOLIS TOTUL DESPRE TORTICOLIS
Torticolisul este o afectiune cunoscuta sub numele de "gat stramb", ...
CATEVA MOTIVE SA TE LASI DE FUMAT CATEVA MOTIVE SA TE LASI DE FUMAT
Statisticile privitoare la fumat sunt ingrijoratoare. Peste 30% din populatia ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 10 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii