Sunteti aici :: Nutritie » MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA
MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA
Dieta ta poate sa reduca riscurile de a te imbolnavi de raceala si gripa? Conform studiilor efectuate, dieta si stilul de viata sanatos pot sa-ti imbunatateasca imunitatea si acest lucru te poate feri de imbolnaviri. Cheia succesului este sa nu astepti pana te imbolnavesti ca sa faci unele schimbari; trebuie sa-ti schimbi dieta si stilul de viata inainte de a te lasa doborat de raceala si gripa.
Bazeaza-te pe mancare adevarata, nu pe vitamine
Mancarea este mai buna decat suplimentele alimentare pentru prevenirea racelii si a gripei. De exemplu, daca mananci o portocala este mai benefic decat sa iei suplimente de vitamina C, deoarece portocala iti ofera o combinatie de nutrienti - magneziu, potasiu, folati, vitamina B6 si antioxidanti.
In timp ce noi stim ca vitamina C este importanta pentru sistemul tau imunitar, studiile nu arata ca daca iei doze masive de vitamina C te ajuta sa previ raceala si gripa. De asemenea, stim ca o alimentatie bogata in fructe si legume cu continut crescut in vitamina C ne ajuta sa avem un sistem imunitar puternic. Motivul pentru care fructele si legumele te ajuta sa ai un sistem imunitar puternic este pentru ca ele contin pe langa flavonoide, vitamina A si E, care iti pastreaza intreg organismul sanatos.
Mananca cat mai multe fructe si legume
Acum pentru ca stii ca ai nevoie sa mananci mai multe fructe si legume ca sa-ti pastrezi sistemul imunitar puternic, pasul urmator este chiar sa faci sa se intample acest lucru. In general, avem tendinta sa mancam mai putine fructe si legume iarna... Majoritatea avem nevoie de cel putin 5 portii de fructe si legume in fiecare zi ca sa ne luam portia de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti- tot ce ai nevoie pentru un sistem imunitar puternic.
O modalitate sa-ti cresti consumul de fructe si legume este sa consumi mai multe sucuri de fructe, dar naturale, fara adaos de zahar. Portocalele si grapefruitul sunt de obicei ieftine iarna, deci un suc natural din aceste fructe este binevenit pentru a tine departe imbolnavirile.
Studiile de specialitate ne asigura ca un consum de fructe si vegetale inghetate este o alta modalitate economica pentru a-ti imbunatati dieta si a preveni raceala si gripa. O alternativa in extra sezon o reprezinta varietatea de vegetalele inghetate care se gasesc in pungi de plastic, vegetale bazate pe mazare, porumb si fasole verde imbinate la desert cu fructele inghetate.
Asigura-te ca fructele si legumele fac parte din fiecare masa pe ca o servesti. Poti adauga in cerealele de la micul dejun fructe de padure si chiar felii de banane iar la final un pahar de suc 100% natural din portocale si/sau grapefruit. Sandwich-ul de la pranz poti sa-l asortezi cu o rosie feliata, avocado, varza si salata verde, iar la final o portie de struguri sau un mar sunt binevenite. Incepe-ti cina cu o salata combinata sau o supa de legume.Pastreaza in casa un bol de fructe pe care sa le consumi ca si gustare intre mese- portocale, grapefruit, mere, pere, etc.
Mentine-ti o dieta sanatoasa
In timp ce te concentrezi pe cresterea cantitatii de fructe si vegetale consumate, nu uita sa alegi si alte alimente sanatoase care sa substituie nutrientii de care are nevoie sistemul imunitar. O balanta echilibrata realizata din carne slaba, peste, carne de pasare, lactate scazute in grasimi, legume, cereale, alune si seminte va asigura organismului tau nutrientii de care are nevoie pentru o stare generala buna. Un organism sanatos tinde spre un sistem imunitar sanatos.
Sursele de proteine, precum carnea slaba, lactatele, ouale si legumele sunt importante in alimentatie pentru ca ele furnizeaza organismului aminoacizii de care are nevoie pentru a produce componentele sistemului imunitar. Carnea slaba contine fier si zinc; lipsa acestor minerale duce la scaderea imunitatii organismului.
Cu siguranta, evitarea unei alimentatii nesanatoase este importanta. Stai departe de excesul de zahar si grasimi nesanatoase care se gasesc in dulciuri, mezeluri, carnea grasa.
Si daca totusi de imbolnavesti?
O dieta corespunzatoare este importanta chiar daca te-ai imbolnavit.Ar trebui sa ai cam 3 mese pe zi si nu uita sa mananci fructe si legume. Este important sa ai suficienta energie pentru a te recupera, de aceea trebuie sa ai o alimentatie corespunzatoare. De asemenea, este important sa previ deshidratarea - bea suficienta apa sau sucuri naturale.
Ce mai poti sa faci ca sa previ raceala si gripa?
Sa ai o dieta sanatoasa este doar o parte din modalitatea de a preveni imbolnavirile. Iata si alte trucuri:
Spala-te pe maini - Mainile tale vin in contact cu microbi de-a lungul zilei.Cea mai buna modalitate de a scapa de ei este sa-ti speli mainile inainte de a prepara mancare, dupa servirea mesei si ori de cate ori consideri ca este nevoie.
Odihneste-te suficient - Conform studiilor, majoritatea nu dormim suficient si de aceea suntem cu mult mai expusi la boala.
Vaccineaza-te - Vaccinarea este o buna modalitate de prevenire a imbolnavirilor la orice varsta, dar este foarte importanta pentru persoane cu boli cronice respiratorii si cardiace.
Fa miscare- Exista dovezi ca persoanele care fac miscare nu se imbolnavesc des. Exercitiile fizice sunt benefice in orice anotimp.Iarna putem merge la sala daca e mai dificil sa efectuam un sport in aer liber din cauza frigului.
Dr. Raluca Burja

Acest articol a fost vizualizat de 43610 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
E invaluit intr-o aura de mister. Are o rezonanta aparte ...
Marea majoritate a oamenilor sanatosi isi asigura un aport zilnic ...
Nu cred ca am auzit pe cineva caruia sa NU ...
E o vorba - "mananci de parca n-ai mai apuca ...

Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii