Sunteti aici :: Nutritie » Metabolismul, motorul biochimic al organismului
Metabolismul, motorul biochimic al organismului
E invaluit intr-o aura de mister. Are o rezonanta aparte in mintea oricarui nou-venit in lumea culturismului. Se vorbeste despre el intr-o multime de articole de specialitate. Fiecare incepator care a avut curiozitatea sa citeasca o revista de culturism a intalnit cel putin odata termenul "metabolism" si s-a intrebat mai devreme sau mai tarziu ce este si ce legatura exista intre el si faptul ca te duci la sala sa faci muschiul mare.
Poate ca multi dintre voi ati avut curiozitatea sa deschideti o carte de fiziologia omului si sa va documentati, totusi eu voi incerca sa punctez cateva idei despre "misteriosul" metabolism.
Se impune o definitie: METABOLISMUL este suma proceselor biochimice ce au loc la nivelul tesuturilor, si consta in ANABOLISM, adica acele reactii care transforma moleculele mai mici in molecule mai mari, si CATABOLISM, acele reactii care convertesc moleculele mari in molecule mai mici, incluzand aici atat moleculele mari endogene, deci cele apartinand organismului, cat si biodegradarea xenobioticelor (substante din afara corpului, cum ar fi hrana). Aceasta definitie apartine dictionarului medical Stedman, iar dictionarul Webster ne ofera o alta definitie ceva mai concisa: "metabolismul reprezinta multitudinea proceselor fizice si chimice in organism, prin care substantele sunt produse, mentinute sau distruse si prin care energia este pusa la dispozitia celulelor".
Cu alte cuvinte, metabolismul inseamna toate schimbarile care au loc in corpul uman. Se vorbeste adesea despre rata metabolismului bazal. Metabolismul bazal este masurat in conditii bazale, de repaus, post alimentar, temperatura comfortabila, fara efort fizic intens in perioada anterioara (de obicei dupa o noapte de somn odihnitor) si eliminand toti factorii psihici si fizici care produc excitatie. La adultul normal, rata metabolismului bazal este in medie de 70 kcal pe ora.
Iata o formula (ecuatia Harris - Benedict) prin care va puteti determina rata metabolismului bazal (RMB):
RMB (femei) = 655 + (9,5 x G kg) + (1,8 x H cm) - (4,7 x V ani)
RMB (barbati) = 66 + (13,7 x G kg) + (5 x H cm)Â - ( 6,8 x V ani)
Daca doriti sa aflati care este rata metabolismului in functie de activitatea voastra, faceti urmatoarele calcule:
Sedentar - RMB x 1,2
Activitate foarte usoara - RMB x 1,375
Activitate moderata - RMB x 1,55
Activitate intensa - RMB x 1,725
Activitate foarte intensa - RMB x 1,9
Deseori am fost intrebat pe pagina de consultanta, care sunt factorii ce influenteaza rata metabolismului.
Principalul factor care determina cel mai intens efect asupra ratei metabolismului este efortul fizic. Efortul fizic maximal poate creste in cateva secunde productia de caldura de 50 de ori fata de normal. Ganditi-va numai cat transpirati si cat de cald va este dupa de alergati ca sa prindeti autobuzul... De aceea, este foarte important ca cei ce vor sa slabeasca sa constientizeze, ca efortul fizic este un ajutor esential.
Alti factori determinanti sunt marimea si compozitia corpului. Un corp mai mare inseamna mai multe celule care trebuie sa fie mentinute in functiune, ceea ce presupune mai multa energie. Pe de alta parte, pentru a misca un corp mai greu, e nevoie de implicarea mai multor fibre musculare, deci mai multa energie consumata. Compozitia corpului este de asemenea un factor important, deoarece sunt convins ca stiti ca tesutul muscular este un tesut metabolic foarte activ, aici avand loc mare parte dintre procesele metabolice numite popular "arderi", in timp ce tesutul adipos este un tesut aproape inert din punct de vedere metabolic. Iata deci cum un corp mai musculos va "arde" mai multe grasimi in timpul efortului fizic, decat unul cu masa musculara redusa.
Pornind de la ideea anterioara, putem sa realizam ca barbatii, care au masa musculara mai dezvoltata decat a femeilor, vor avea si o rata metabolica mai crescuta. Deci si sexul este un factor de luat in seama.
Varsta este un element important, care influentaza metabolismul. Dupa 30 de ani, rata metabolismului incepe sa se reduca treptat. Conform studiilor, practicarea regulata a exercitiilor fizice contribuie esential la pastrarea masei musculare, deci indirect contribuie la mentinerea unui metabolism optim.
De fiecare data cand mancam ceva, are loc procesul de digestie, proces care presupune consum caloric. Iata deci cum alimentatia, proces consumator de energie, are o influenta directa asupra ratei metabolice.
Hormonii sunt secretii organice ce controleaza principalele procese biochimice ale organismului. Acestia intervin in diverse moduri asupra metabolismului. Tiroxina, hormon tiroidian, accelereaza rata de activitate a multora dintre reactiile chimice, in toate celulele organismului. Absenta completa a secretiei tiroidiene reduce rata metabolismului la 50-60% fata de normal. Pe de alta parte, secretia de adrenalina si noradrenalina creste rata metabolismului in majoritatea tesuturilor organismului.
V-ati intrebat vreodata ce este tremuratul? Ei bine, este o succesiune rapida de contractii musculare, cu rol de a produce caldura. Si cand tremuram? Cand ne este frig. Iata cum si vremea sau temperatura ambientala pot influenta metabolismul. Ar mai fi de amintit alti factori precum medicamentele, cafeina si nicotina fiind cele mai la indemana exemple si starea psihica, stresul crescand intr-o oarecare masura consumul energetic.
Peste toate acestea, ereditatea da tonul, stabilind de la bun inceput in ce categorie ne plasam: mai activi metabolic sau din contra.
Cum putem practic sa influentam metabolismul? Simplu. In principal, prin efort fizic si alimentatie.
Simplu, ziceam? Hmmm... Ma mai gandesc!
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 58367 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii