Sunteti aici :: Slabire » ENERGIA SI SLABIREA
ENERGIA SI SLABIREA
Cunosc atat de multi oameni care doresc sa slabeasca, dar nu intreprind actiuni eficiente in sensul acesta, incat am inceput sa cred ca slabirea a devenit doar un moft pentru multi. E adevarat, media nu ne prea ajuta, promovand in continuare anorexia la rang de perfectiune fizica, si daca de la o varsta frageda copiii nostri ajung sa se ghideze dupa ceea ce vad pe copertile revistelor lucioase, e clar ca generatiile viitoare vor fi la fel, daca nu chiar si mai preocupate de aspectul fizic. Asta nu ar trebui sa ne supere, atata timp cat nu s-ar exagera, iar infometarea sau curele nebunesti nu ar sta pe primul loc in topul metodelor preferate de slabire rapida. Adevarul e ca nu prea exista asa ceva ca "slabire rapida", dar ingrasarea "la minut" nu prea pare sa fie un termen strain multora, nu?
Cercetatorii britanici de la Universitatea Harvard au publicat un studiu ingrijorator care vorbeste despre dublarea numarului persoanelor obeze in lume in ultimii ani. Bineinteles ca nici in Romania situatia nu este mai roz. Un roman din patru sufera de obezitate, iar un roman din doi are probleme cu greutatea, conform celor mai recente date prezentate de Organizatia Mondiala de Sanatate.
Cum se ajunge aici, e destul de lesne de inteles: junk-food, locurile "statice" de munca ce presupun lucrul la birou sau in fata computerului minim 8 ore pe zi si lipsa miscarii sunt principalii factori cauzatori de obezitate. Iar de aici la bolile cardiovasculare, diabet sau cancer nu mai e mult, din pacate. Nu e de mirare ca atat de multi oameni doresc sa slabeasca, dar problema sta in metodele de slabire alese, care de cele mai multe ori lasa de dorit, nu conduc la rezultate pozitive, ci, dimpotriva, subrezesc sanatatea multora.
DE CE SA PIERZI ENERGIE?
Daca vrei sa pornesti pe drumul topirii de kilograme, trebuie sa tii cont de cateva principii de baza: trebuie sa ai o alimentatie echilibrata, sa pui accentul pe fructe si legume proaspete, sa preferi mancarea gatita in detrimentul celei pline de aditivi si conservanti, sa eviti prajelile si sa pui accentul pe carne cat mai slaba. O alta regula de baza care ar trebui respectata de toti cei care doresc sa slabeasca se refera la necesitatea realizarii unui deficit de energie; cu alte cuvinte, daca vrei sa slabesti, trebuie sa "pierzi" energie.
Nu trebuie sa-ti inchipui ca trebuie sa devii o leguma fara vlaga; aceasta energie despre care vorbesc este necesara fiecarui om pentru realizarea tuturor proceselor metabolice si tuturor activitatilor zilnice, cum ar fi mersul pe jos, alergatul sau privitul la televizor. Pentru a realiza toate aceste activitati, organismul foloseste energie. Ideea e ca daca esti intr-o forma fizica buna si te poti considera o persoana activa, vei putea sa "arzi" mai multa energie in timpul antrenamentelor sau chiar in timp ce te odihnesti. Rata metabolismului bazal masoara numarul de calorii de care are nevoie corpul pentru a functiona, si se poate traduce prin viteza cu care consumi energie in timp ce esti in repaus. Cu cat aceasta viteza este mai mare, cu atat vei arde mai multa energie. Aceasta energie consumata este in directa relatie cu ceea ce mananci si bei, asa ca primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a slabi este sa stabilesti cat mananci in realitate si cat ar trebui sa mananci de fapt.
Asadar, e esential sa ai permanent in minte (sau eventual lipita pe usa de a frigider) o lista cu principalele alimente pe care le consumi frecvent si caloriile pe care le contin. Iata o lista utila de care ar fi bine sa tii cont daca intentionezi sa pornesti pe drumul anevoios al unei diete:
-1 gram de grasime contine 9 calorii;
-1 gram de proteine contine 4 calorii;
-1 gram de carbohidrati contine aprox 4 calorii;
-1 gram de alcool contine 7 calorii.
Iata o lista mai detaliata a catorva tipuri de alimente, in corelatie cu numarul de calorii continute:
-100 g pulpa de porc fara grasime = 143 calorii;
-100 g piept de pui fara piele contine = 126 calorii;
-100 g muschi de vita = 215 calorii;
-albus de ou = 48 calorii;
-galbenus de ou = 317 calorii;
-100 grame branza de vaci = 201 calorii;
-100 g branza de oaie = 283 calorii;
-100 g parmezan = 431calorii;
-100 g iaurt = 32.9 calorii;
-100 g kefir slab = 34 calorii;
-100 g smantana 20% = 216 calorii;
-100 g covrigi = 320 calorii;
-100 g fulgi de porumb = 357 calorii;
-100 g rosii = 18 calorii;
-100 g ardei verde = 24 calorii;
-100 g salata verde = 17 calorii;
-100 g castreveti = 1 calorii;
-100 g pastrav crud = 148 calorii;
-100 g crap = 101 calorii;
-100 g cod = 107 calorii;
-100 g nuci = 655 calorii;
-100 g alune = 567calorii;
-100 g banane = 89 calorii;
-100 g mar verde = 51 calorii;
-100 g portocale = 47 calorii;
-100 g maioneza de casa = 743 calorii;
-100 g margarina = 737 calorii;
-100 g ulei de floarea soarelui = 884 caloii; (1 lingura = 15 grame)
-100 g untura de porc = 924 calorii;
-100 g ciocolata = 560 calorii;
-100 g inghetata = 164 calorii;
-100 g foietaj cu cascaval Fornetti = 357 calorii;
-100 g foietaj cu gem de caise Fornetti = 258 calorii;
-100g foietaj cu pui si ciuperci Fornetti= 324 calorii;
-100 g paine = 266 calorii;
-100 g miere = 325 calorii;
Acum iata cate calorii arzi in mod normal in urma unor activitati obisnuite (datele sunt pentru o persoana care cantareste 80 de kilograme):
-8 ore de somn = 588 calorii;
-lucrul la birou 8 ore = 980 calorii;
-mancatul (1 ora) = 122 calorii;
-dus sau baie (30 min) = 82 calorii;
-curatenie (30 min) = 122 calorii;
-1 ora de condus masina = 163 calorii;
-30 min de cumparaturi la supermarket = 94 calorii;
-30 min de imbracare/dezbracare = 82 calorii;
-2 ore de privit la TV = 163 calorii;
Trebuie sa stii ca mancarea pe care o consumi e fie transformata aproape instant in energie, fie se stocheaza in organism sub forma de grasime. E lesne de inteles asadar de ce ai tendinta sa te ingrasi cand mananci mai mult decat consumi, si de ce iti mentii greutatea atunci cand echilibrezi cele doua valori. Urmand firul logic, poti sa slabesti daca mananci mai putin decat consumi, si daca reusesti sa intelegi acest mecanism nu foarte complicat, vei detine cheia pentru a slabi. Si chiar daca e adevarat ca vei obtine rezultate daca vei manca mai putin, nu vei face o treaba la fel de buna daca vei manca mai putin si vei face miscare in acelasi timp. Ceea ce se intampla cu organismul tau atunci cand mananci mai putin e urmatorul lucru: va pierde din greutate, dar in acelasi timp ti se va incetini metabolismul, adica vei arde mai putin energie in timpul zilei. Cu alte cuvinte, corpul tau nu va mai fi la fel de solicitat in timpul celor mai banale activitati mentionate anterior, astfel incat vei inceta sa mai pierzi din greutate. Atunci ar fi momentul sa mananci si mai putin, iar acest ciclu va continua pana vei ajunge cel mai probabil in situatia in care iti vei subrezi sanatatea considerabil, din cauza alimentarii necorespunzatoare.
Daca, pe de alta parte, faci miscare in timp ce tii o astfel de dieta, vei reusi sa iti mentii metabolismul la valori ridicate, iar aici intervine acea energie de care vorbeam. O rata mare a metabolismului te va ajuta foarte mult in ajustarea dietei, astfel incat iti va fi mult mai usor sa reduci portiile de mancare in fiecare zi.
Daca vei reusi sa realizezi un deficit caloric de 500 de calorii pe zi, vei pierde aproximativ jumatate de kilogram pe saptamana. Un deficit de 750 de calorii te va ajuta sa pierzi circa 750 de grame pe saptamana, 1000 de calorii taiate zilnic din dieta vor conduce la scaderea unui kilogram din greutate, iar daca intetionezi sa pierzi circa 9 kilograme pe an, tot ce trebuie sa faci e sa renunti la circa 200 de calorii din dieta zilnica. Recomandarea generala in materie de slabire este de circa 0,5-1 kilogram pe saptamana.
Important e sa te uiti si la nutrientii din alimente, la proteine, vitamine, minerale, carbohidrati si asa mai departe; degeaba te concentrezi pe atingerea unui numar X de calorii zilnic, daca hrana ta e total necorespunzatoare mentinerii sanatatii intacte. Incearca sa echilibrezi dorinta de a slabi cu cea de a avea o sanatate cat mai buna, si rezultatele ar trebui sa nu se lase prea mult asteptate. Sunt multe calculatoare care te pot ajuta sa afli de cate calorii ai nevoie, in functie de anumite date (kilograme, tip de activitate depusa, inaltime etc). Fa un astfel de calcul, ajusteaza-ti dieta corespunzator, fa miscare si paseste pe drumul care conduce spre slabire.
Alexandra Igna
Acest articol a fost vizualizat de 71235 ori.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Probabil stiti deja regula matematica: trebuie sa pierdeti 3500 de ...
Grasimea abdominala poate fi enervant de incapatinata: chiar cind pare ...
Ati auzit asta de un milion de ori: daca vrei ...