Sunteti aici :: Sanatate » DOCTORUL MAREA NEAGRA
DOCTORUL MAREA NEAGRA
A venit vara, soarele ne rasfata cu razele sale, caldura este toropitoare... marea ne cheama. Pe langa un bronz frumos, marea are si numeroase efecte benefice asupra organismului - depresiile, bronsitele, bolile de inima si varicele, disparand ca prin farmec. Apa sarata, aerosolii si plimbarile pe nisip sunt metode de necontestat in tratarea a numeroase probleme de sanatate dar si pentru odihna fizica si psihica.
O sa iti prezint pe scurt cateva dintre problemele de sanatate pe care le poti trata in timp ce ai parte si de un concediu binemeritat la mare:
1. Reumatism: apa marina bogata in minerale face ca durerile sa dispara, anchilozele relaxandu-se. Daca suferi de reumatism se recomanda sa te scalzi de doua ori pe zi in mare, excelent fiind ca marea sa aiba 24 de grade Celsius. Primele efecte incep sa apara dupa circa 3 saptamani.
2. Bronsite, alergie la polen si astm bronsic: aerul purificat de praf si microbi impreuna cu picaturile de apa marina patrund in caile respiratorii, umezindu-le cu saruri minerale precum magneziu, sare, calciu, potasiu. Plimba-te zilnic trei ore pe malul marii.
3. Circulatia sangelui si inima: prin inot, circulatia sangelui este stimulata, exact ca la jogging sau la mersul cu bicicleta, existand insa si o mica deosebire: inima trebuie sa pompeze sangele numai orizontal. Lumina soarelui iti coboara si el nivelul colesterolului, riscul infarctului si al atacului de apoplexie reducandu-se. Dupa inot, poti spune ca te simti exact ca un nou-nascut.
4. Valurile si soarele vindeca si suflete bolnave: metabolismul ti se va activa, sistemul vegetativ se va inviora, iar oboseala si depresiile vor disparea aproape instant. Timpul necesar este de doar o saptamana.
5. Coloana vertebrala se odihneste si ea pe plaja: astfel, in apa sarata, corpul tau cantareste numai a saptea parte din greutatea sa, iar sira spinarii tale, dar si oasele bazinului se odihnesc, iar muschii se destind. Este recomandat sa practici inotul alternativ, cand pe burta, cand pe spate, stand in apa aproximativ 2-3 ore pe zi. Exista insa si o conditie: apa marii sa aiba peste 22 grade.
6. Psoriazsul se vindeca si el: concentratia puternica de sare a apei spala substantele nocive din piele, descuamarile reducandu-se. In plus, razele ultraviolete favorizeaza si formarea vitaminei D in organism, rolul acesteia fiind de a curata si de a netezi pielea.
7. Neurodermitele - apa din mare potoleste mancarimile: din pacate, statisticile arata ca fiecare al 5- lea copil sufera de neurodermite. Aceasta boala este determinata de aerul murdar pe care il respiri. Marea actioneaza ca o cura intensiva, eliminand sursele de infectie ale pielii, alimentand-o cu substante minerale.
8. Glanda tiroida: atunci cand glandei tiroide ii lipseste iodul, te simti mai moale, fara chef. Iata de ce este indicat sa te plimbi aproximativ 4 ore pe zi pe malul marii, aerul de aici fiind bogat in iod. De asemenea, foarte bine pentru sanatatea glandei tale tiroide, dar si a intregului organism, este sa consumi cat mai des peste de mare, scoici si alge.
9. Picioarele intineresc in urma unei plimbari pe malul marii, desculti: contra varicelor, a picioarelor obosite si umflate, se recomanda sa te plimbi in jur de 2 ore pe malul marii, in locul unde apa atinge nisipul. Masajul picioarelor face ca sangele adunat in vase sa fie transportat pe retelele venelor, varicele absorbindu-se. Inotul exercita si el o presiune asupra tesuturilor, care face ca apa de prisos sa se absoarba din locurile in care s-a adunat.
10. Fracturile se vindeca mai usor: apa calda a marii favorizeaza sudarea mai rapida a fracturilor. Datorita valurilor si a inotului, locul rupt se iriga mai bine cu sange si primeste calciul si magneziul atat de importante pentru intarirea oaselor. Muschii atrofiati isi recapata volumul, tendoanele scurtate devin mai elastice si se intind.
Si acum cateva sfaturi pentru vacanta pe malul marii:
- incepe ziua respirand si privind
- fa o plimbare lunga pe plaja
- unge-te cu crema si pe sub costumul de baie
- dupa fiecare iesire din apa, unge-te din nou cu crema protectoare
- alearga in picioarele goale
- nu sta niciodata fara palarie, in special la pranz
- dupa ultima baie in mare sau in bazin, fa dus
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 70084 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii