Sunteti aici :: Sanatate » IMPERFECTIUNEA PERFECTIUNII
IMPERFECTIUNEA PERFECTIUNII
In anul 2004, David a implinit 500 de ani. Nu este vorba de cel mai batran om de pe planeta, ci de celebra statuie a lui Michelangelo, care il reprezinta pe eroul biblic David. Florenta a fost pentru doua luni in sarbatoare, celebrand jumatate de secol de existenta a sculpturii si pe genialul ei creator, Michelangelo Buonarroti, considerat pe buna dreptate unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor.Toata lumea a admirat tanarul inalt, suplu, cu musculatura bine definita, idealul frumusetii masculine din epoca renascentista, care ar putea concura astazi cu real succes la un concurs de fitness masculin.
Iata insa ca la o analiza mai atenta a operei de arta se pot constata cateva deficiente fizice importante, dupa afirmatiile expertului britanic in fitness Alan Herdman, cel care a introdus in Anglia sistemul de exercitii Pilates. In opinia antrenorului de fitness, dupa analiza posturii personajului, conditia fizica a lui David ar putea fi catalogata ca "precara". "E adevarat ca Michelangelo a fost un artist genial, insa in mod clar stia prea putine fata de informatiile noastre de astazi referitoare la postura si mecanismele corpului uman", mentiona expertul britanic.
Alan Herdman considera ca David se sprijina pe un singur sold si sta prea aplecat inainte, ceea ce sugereaza ca musculatura centurii pelviene este slabita. De asemenea, este posibil ca si musculatura lombara sa aiba un tonus insuficient, ceea ce i-ar fi produs dureri de spate... daca nu ar fi fost din marmura. Pelvisul barbatului este impins in fata, iar centrul de greutate este deplasat pe soldul drept. La o analiza si mai amanuntita se remarca degetele de la picioare "in ciocan", adica anormal flectate, ceea ce tradeaza o insuficienta dezvoltare a musculaturii anterioare a gambei. In plus, dupa parerea lui Alan Herdman, fesa dreapta a lui David este mai putin dezvoltata decat cea stanga, probabil datorita posturii incorecte.
Totusi, David are si un element forte: coapse bine dezvoltate. Mai prost sta cu gleznele, care sunt prea subtiri. In urma restaurarii care s-a incheiat in luna mai a acestui an (operatiune numita de unii "o baie cu buretele in valoare de 600.000 dolari"), s-a constatat ca glezna dreapta a statuii este foarte fragila, iar aceasta glezna este cea care sustine greutatea colosului de patru metri inaltime. In finalul analizei, antrenorul de fitness Alan Herdman afirma usor sarcastic "Cat despre flexibilitate, as putea spune ca are flexibilitatea unei statui de marmura veche de 500 de ani...".
Venind in apararea statuii, expertii in arta spun ca pozitia lui David este un clasica folosita de artistii renascentisti, care se numeste "contraposto" si care presupunea crearea in mod deliberat a unui unghi intre sold si umar, cu scopul de a prezenta corpul uman intr-o postura mai interesanta.
Marinimos, Alan Herdman spune ca l-ar putea ajuta pe David, daca ar veni la antrenamentele sale de fitness. El i-ar sugera sa-si intareasca musculatura posterioara a coapselor, fesierii si musculatura abdominala, astfel incat sa obtina o aliniere corecta a corpului si o postura normala, fara dureri de spate.
Ar trebui totusi sa ii gasim circumstante atenuante lui David, fiindca in cei 500 de ani de existenta a trecut prin multe intamplari. A fost sculptat dintr-un bloc de marmura alba de Carerra si si-a petrecut mai mult de 300 de ani afara, in Piazza della Signoria din Florenta, infruntand vremea si prostia umana. In 1527, in timpul unei revolte si-a pierdut jumatate din bratul stang. In 1810 a fost acoperit cu un strat protector de ceara, care a fost indeparat in 1843, ocazie cu care s-a dus si o parte din patina originala. Ultima intamplare nefericita a lui David a avut loc in 1991, cand un artist italian nebun i-a zdrobit degetele cu un ciocan. Si acum mai vine si britanicul asta sa spuna ca nu are postura buna...
Indiferent de observatiile unuia sau altuia, David ramane una dintre cele mai mari realizari artistice ale tuturor timpurilor, pe care poate ca este bine sa o admiram ca pe un intreg, fara sa ne uitam atat de atent la detalii.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 57850 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii