Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PORTIILE MARI CONDUC LA SUPRAALIMENTARE
SEMINTELE DE CHIA SUNT BOGATE IN ANTIOXIDANTI
TULBURARI DE NUTRITIE LA COPIII MICI
CSID - Obiceiuri nasanatoase care iti mananca ani din viata
CALCULATOR - NECESAR ZILNIC DE APA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole DE CE DOAR UNII OAMENI AJUNG OBEZI
POFTITI LA SLABIT! ELENA
SARCINA SI EXERCITIILE FIZICE
ANTRENAMENTUL SECVENTIAL SI SCADEREA IN GREUTATE
Stretching - abdomen - exercitii set 2
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CATINA, ANTIOXIDANTUL NATURII

CATINA, ANTIOXIDANTUL NATURII


CATINA_ANTIOXIDANTUL_48267.jpgCatina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti pe care mama-natura are grija sa ni-i puna la indemana in fiecare an, incepand cu jumatatea lui august si pana la jumatatea lunii octombrie. Acest arbust este folosit de nu mai putin de 2,000 de ani in medicina traditionala asiatica, iar isotricul din zona noastra este de asemenea unul impresionant. Catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica, de la Siret pana la Olt, iar anual fructele acestui arbust isi gasesc incet si sigur locul si rolul in domenii cum ar fi industria alimentara, cea farmaceutica, cea cosmetica si chiar si in industria ornamentala.

Aceste fructe acrisoare contin de doua ori mai multa vitamina C decat fructele de maces si pana la de zece ori mai multa vitamina C decat portocalele sau lamaile. Pe langa vitamina C, catina mai contine o sumedenie de alte vitamine extrem de importante pentru buna fucntionare a organismului, cat si cantitati impresionante de betacaroten, uleiuri complexe sau potasiu si fier. Toate adunate la un loc transforma fructele propriu-zise, uleiul sau mugurii de catina in unele dintre cele mai apreciate fructe din tara noastra, nu neaparat pentru gustul care de cele mai multe ori nu este foarte apreciat de multi, ci pentru beneficiile lor asupra sanatatii.

FRUCTELE DE CATINA CONTIN VITAMINA "TINERETII" SI AMELIOREAZA MULTE BOLI

Din punct de vedere nutritiv, catina este un aliment foarte bogat in vitaminele si microelementele A, E, P, K, F, vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B9) si alte substante importante pentru sanatate. Un alt aspect interesant referitor la catina este acela ca aceasta contine cantitati superioare de betacaroten in comparatie cu pulpa de morcov - catina alba este "imbibata" in betacaroten. Vitamina E, cunoscuta si ca vitamina tineretii si care se regaseste in foarte multe din cremele impotriva ridurilor este de asemenea prezenta in catina, contribuind la regenerarea organismului. Uleiul de catina este cunoscut pentru efectele sale de regenerare si intinerire, dar si pentru prevenirea si tratarea unei palete largi de boli si afectiuni.

Din fructe sau frunze de prepara ceaiuri si uleiuri, dar si mugurii si scoarta de catina au un rol important in prevenirea sau ameliorarea anumitor afectiuni. Fructele de catina asociate cu mierea de albine dau nastere unui adevarat elixir al sanatatii; din cauza gustului acrisor greu de suportat in cadrul unui tratament de lunga durata, fructele de catina pot fi pastrate in miere si consumate ca atare. Semintele din fruct sunt adevarate sursa de vitamine, iar sfaramanrea fructelor intre dinti pare sa fie solutia cea mai buna de consumare a acestora.

O grija mare trebuie acordata consumului de catina in timpul serii, din cauza faptului ca aceste fructe au un puternic efect excitant al sistemului nervos, chiar mai puternic decat cel al cafelei. Suc, gem, dulceata, nectar sau lichior sunt doar cateva din formele in care putem sa regasim fructele de catina pe piata. Cu toate acestea, este recomandat ca acestea sa fie consumate ca atare, in forma lor neprelucrata, pentru a-si aduce intregul aport vitaminizant asupra sanatatii.

Industria farmaceutica a inteles importanta catinei in tratarea si ameliorarea anumitor afectiuni cum ar fi boala Parkinson, depresia sau anumite tumori si adenoame. Studiile axate pe catina au aratat aptul ca uleiul obtinut din aceste fructe este capabil sa amelioreze boli si afectiuni cum ar fi reumatismul, urticaria, diferite alergii, ulcer gastric,ulcer duodenal, diaree, afectiuni hepatice sau circulatorii. In plus, asteniile, alcoolismul si chiar anemiile sau stresul par sa isi gaseasca un "dusman" grozav in catina, mai ales datorita senzatiei reconfortante pe care este capabila sa o provoace.

CATINA INHIBA POFTA DE MANCARE

Pe langa minunatele efectele ale consumului de catina mentionate pana acum, merita sa ii atribuim si rolul de ameliorator al anumitor afectiuni coronariene sau oftalmologice; in plus, catina poate sa ajute pacientii care sufera de hipertensiune arteriala sau gingivite.

Mai mult, catina poate sa protejeze impotriva radiatiilor solare si chiar impotriva radiatiilor cosmice - motiv pentru care a fost folosita in alimentatia cosmonautilor. Se pare ca efectele imediate ale consumului de catina in cadrul cosmonautilor se refera la imbogatirea rezistentei si la cresterea echilibrului organismului.

Catina si-a aratat influenta si asupra infertilitatii feminine si masculine, iar efectele sale afrodisiace sunt foarte populare printre cunoscatori. Mugurii de catina sunt cei mai eficienti in acest caz.

Datorita faptului ca acidul palitoleic se regaseste in proportie de 35% in fructele de catina, e lesne de inteles de ce industria cosmetica exploateaza la maxim potentialul uleiului din aceste fructe. Acest ulei gras se regaseste in mod natural in compozitia pielii si contribuie la vindecarea leziunilor, arsurilor, dermatitelor, eczemelor, acneei, psoriazisului si la mentinerea sanatatii celulelor. In plus, acidul oleic care se regaseste in proportie de 17% sau acizii omega 3 (34%) si omega 6 (31%) din semintele de catina au un rol extraodrdinar de benefic asupra sanatatii inimii si sistemului circulator.

Inhibarea poftei de mancare este un alt efect imediat al consumului de catina, in ciuda gustului sau acrisor. Astfel, anumite cazuri de obezitatea pot fi tratate urmand schema prescrisa de un nutritionist, la care se poate adauga catina. Este de asemenea un bun antiinflamator, iar actiunea sa de vitaminizare generala asupra organismului isi aduce contributia importanta in curele de slabire.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 61754 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(31 Iulie 2013 17:26) Guramba a spus

Vand catina din flora spontana, in cantitati mai mari sau minim 20kg, pentru persoane fizice, cu plata ramburs postal. Pentru cantitati mai mari o pot pastra in depozit frigorific. Relatii la tel. 0746464190.


Articole din aceeasi categorie

RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA
Ridichea este de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta ...
POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
Daca ai cumparat recent o punga de popcorn, s-ar putea ...


FRUCTELE IN EXCES INGRASA FRUCTELE IN EXCES INGRASA
Trebuie sa mancam fructe zilnic pentru a ne mentine sanatosi ...
8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA 8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA
Cu ajutorul alimentatiei inteligente poti lupta impotriva stresului, a migrenelor, ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 3 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii